Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Produkty dla dzieci wzbogacane witaminami - bierzemy je pod lupę


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Produkty dla dzieci wzbogacane witaminami - bierzemy je pod lupę


   Niemal w każdej grupie produktów spożywczych dedykowanych dzieciom znajdziemy żywność wzbogacaną witaminami - żelki, soki, mleko, płatki śniadaniowe, jogurty i batoniki. Odpowiadamy na pytanie, czy każdy taki produkt wzbogaci dietę dziecka w witaminy, czy tylko portfel producenta.

   Idea wzbogacania żywności witaminami narodziła się w Stanach Zjednoczonych już w latach 30. XX wieku. Stopniowo, wraz z amerykanizacją świata i rozwojem globalnej wioski pomysł dodawania witamin do produktów pojawił się także w Europie. Obecnie kwestie związane ze wzbogacaniem żywności w witaminy i minerały są przedmiotem uregulowań rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzeń Komisji Europejskiej. Nie gwarantuje to jednak, że każdy produkt zawierający witaminy ma korzystny wpływ na zdrowie konsumenta.





Jakie witaminy producenci dodają najczęściej?

   Witaminy, które są najczęściej dodawane do produktów dedykowanych najmłodszym konsumentom to:

- witamina A (retinol)
- witamina D (kalcyferol)
- witamina E (tokoferol)
- witamina B1 (tiamina)
- witamina B2 (ryboflawina)
- witamina B3 (niacyna)
- witamina B12 (kobalamina)
- witamina B9 (kwas foliowy)

   Dodatkowo należy wspomnieć o kilku minerałach, które również są bardzo często dodawane do produktów spożywczych dedykowanych dzieciom. Mowa o takich pierwiastkach, jak żelazo, magnez, fosfor, cynk i wapń.



Przyswajalność witamin w produktach spożywczych

   Wśród zalet wzbogacania żywności wymienia się zapobieganie niedoborom składników odżywczych u dzieci. Dodanie witamin i minerałów do żywności (fortyfikacja żywności) rekompensuje też straty tych składników spowodowane procesami technologicznymi (np. obróbką termiczną). Ponadto, wzbogacanie żywności dla dzieci upodabnia produkt do naturalnych pod względem wartości odżywczej (np. mleko sojowe dla dziecka uczulonego na białko mleka krowiego wzbogacone witaminami i wapniem).

   Wzbogacanie witaminami żywności jest korzystne pod warunkiem, że składniki te zostaną przyswojone przez organizm. Zostało naukowo udowodnione, że najlepiej przyswajają się witaminy dostarczone w naturalnej postaci. Witaminy syntetyczne nie zawsze działają tak, jak konsument tego oczekuje. Wiele badań naukowych potwierdziło osłabioną przyswajalność witamin syntetycznych, co podważa zasadność stosowania większości suplementów diety dostępnych na rynku. Jeżeli związek organiczny nie jest przyswojony przez organizm, zostanie z niego usunięty i nie wpłynie korzystnie na zdrowie. W przypadku np. witaminy A czy E (rozpuszczalnych w tłuszczach) może zachodzić niepożądany efekt hiperwitaminizacji u osób, których ilość danego składnika w diecie była wystarczająca przed spożywaniem produktu fortyfikowanego. Ponadto naturalne witaminy jak np. wspomniane witaminy A i E w naturalnej postaci występują jako związek kilku form (kongenerów) i izolowanie ich pojedynczo wydaje się być nie do końca bezpieczne. Istnieje również ryzyko (np. w przypadku kwasu foliowego) kumulacji witaminy i jej działania wręcz toksycznego, jeśli dana osoba cierpi na mutację genu (polimorfizm), w wyniku czego witamina nie jest przyswajana.

   Przy dopuszczaniu produktu na rynek nie kontroluje się tego, czy np. batonik spowoduje tycie u kilkuletniego dziecka, tylko czy nie zawiera on szkodliwych związków chemicznych, których dodawanie do żywności jest zabronione. Z tego względu rodzice powinni zwracać uwagę na etykietę produktu - należy zawsze sprawdzać zawartość tłuszczów, cukrów prostych, wszystkich dodatków do żywności oznaczonych literą E (nie tylko konserwantów i sztucznych barwników). Czy na takich składnikach powinna opierać się dieta dziecka?



Słodycze wzbogacane witaminami - sprytna manipulacja

    Producenci wykorzystują to, że konsumenci zwracają uwagę głównie na przednią stronę opakowania - tam najczęściej są umieszczone kolorowe znaczki i napisy sugerujące zawartość witaminy. Zdecydowana większość konsumentów robi zakupy bezrefleksyjnie - wrzucając potrzebne produkty do koszyka.

   Dzieci są zachęcane dodatkowo kolorowymi opakowaniami i reklamami, które przedstawiają szczęśliwe i oczywiście zdrowo wyglądające maluchy zajadające się ze smakiem reklamowanym produktem. Dodatkową zachętą są liczne gadżety dodawane do produktów dla dzieci wzbogacanych witaminami, na przykład żetony, naklejki, figurki.

   Wiele produktów wzbogacanych witaminami zawiera duże ilości cukrów prostych, tłuszczów utwardzonych, konserwantów, sztucznych barwników i innych dodatków do żywności. Przyjrzyjmy się dokładniej każdemu z wymienionych związków chemicznych.

   Cukry proste powodują gwałtowne wahania poziomu cukru w organizmie oraz mogą powodować nadmierne pobudzenie u dziecka. Regularne spożywanie cukrów prostych (np. batonik z witaminami na drugie śniadanie, płatki śniadaniowe na pierwsze) może doprowadzić w krótkim czasie do przybrania na wadze.

   Mechanizm tycia spowodowanego przez cukry proste jest następujący: cukry proste są szybko wchłaniane do krwiobiegu, skąd trafiają do komórek organizmu, gdzie zostają zamienione w energię; to co zostanie jest kierowane do wątroby i mięśni, a następnie przekształcane w glikogen. Jeżeli magazyny glikogenu są wypełnione po brzegi, a komórki produkują wystarczająco dużo energii, dodatkowa porcja cukrów prostych zostaje zamieniona w innego rodzaju zapasu - w tkankę tłuszczową.

   Tłuszcze utwardzone podnoszą poziom kaloryczności posiłku, co może przełożyć się na utrzymanie dodatniego bilansu kalorycznego. Nadmiar kalorii wędruje zawsze do tkanki tłuszczowej. Ale akurat ta kwestia nie jest jeszcze najgorsza. Tłuszcze utwardzone produkowane są z olejów roślinnych. Proces utwardzania (uwodornienia) powoduje, że pierwotne właściwości radykalnie zmieniają się. Tłuszcze utwardzone (zwane też tłuszczami lub sztucznymi izomerami trans) są szkodliwe dla zdrowia ponieważ podwyższają poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz wpływają niekorzystnie na poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Spożywanie takich tłuszczy może prowadzić do poważnych chorób układu krwionośnego, w tym miażdżycy, chorób serca a także otyłości, cukrzycy i obniżenia odporności.

   Sztuczne konserwanty, barwniki i inne syntetyczne dodatki do żywności także nie przyniosą nic dobrego dla zdrowia. U dzieci mogą powodować objawy nadwrażliwości pokarmowej oraz impulsywne zachowania i zaburzenia koncentracji uwagi.

   Zawartość tłuszczów utwardzonych i cukrów prostych - zwłaszcza cukru rafinowanego i syropu glukozowo-fruktozowego może ograniczyć przyswajanie witamin dodanych do żywności. Paradoksalnie - produkt prezentowany jako zdrowy przyczyni się do nadwagi u dziecka - stanu predysponującego do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Tymczasem dodawanie witamin do żywności ma służyć właśnie zapobieganiu tego typu chorób i skłonić konsumenta do dokonywania zdrowych wyborów - dla siebie i swojej rodziny.



Dorośli też dają się nabrać

   Podobnie sytuacja wygląda w przypadku produktów przeznaczonych dla konsumentów ogółem, wybieranych głównie przez młodzież i dorosłych. Widok napisu na opakowaniu świadczącego o wzbogaceniu żywności minerałami i witaminami może skutecznie zachęcić do wyboru tego produktu. Gdyby jednak przyjrzeć się etykietom niektórych produktów można zauważyć, że w zdrowo wyglądającej żywności znajdują się szkodliwe cukry proste, utwardzone tłuszcze trans, konserwanty, wzmacniacze smaku i zapachu (np. ekstrakt drożdżowy, glutaminian sodu), stabilizatory (np. fosforany) itd.



   Podsumowując powyższe rozważania na temat produktów dla dzieci wzbogacanych witaminami można stwierdzić, że na fali obecnych potrzeb konsumentów - także tych najmłodszych - dodawanie witamin i minerałów zgodnie z obowiązującymi przepisami jest korzystne i niezbędne. Niemniej należy zaznaczyć, że obok wartościowych produktów spożywczych na sklepowych półkach znajdziemy także produkty, które ze zdrową żywnością nie mają nic wspólnego. Chcąc tego uniknąć wystarczy rzucić okiem na etykietę, zanim wrzuci się produkt do koszyka.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE