Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Produkty ekologicznie - zdrowsze, czy tylko droższe ?


12.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Produkty ekologicznie - zdrowsze, czy tylko droższe ?


   Żywność ekologiczna staję się ostatnimi czasy coraz popularniejsza. Ma być, rzekomo, zdrowsza i dietetyczna. Osoby, które nie ulegają modzie na ekologiczne musli czy mąki tłumaczą swoje sceptyczne nastawienie do tego typu produktów min. ich wygórowaną ceną.

   Wokół ekologicznej żywności narosło wiele mitów i tych związanych z jej właściwościami i tych związanych z kosztami, jakie trzeba ponosić, jeśli decydujemy się na odżywianie w ekologicznym, naturalnym duchu. Wszystkie wątpliwości należałoby więc raz na zawsze rozwiać. Co decyduje o tym, że produkt może być uznany za ekologiczny? Czy żywność ekologiczna jest faktycznie droższa? Jeśli tak, to dlaczego? Czy warto odżywiać się produktami ekologicznymi? Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ekologicznej żywności znajdziecie w niniejszym artykule.





Co to jest żywność ekologiczna ?

   Żywność ekologiczna to produkty spożywcze, roślinne lub zwierzęce, produkowane przy pomocy metod rolnictwa ekologicznego, tj. bez wykorzystania w tym celu hormonów wzrostu, organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO), antybiotyków, sztucznych nawozów, pestycydów i innego rodzaju substancji chemicznych.

   Co ciekawe, dzielenie żywności na tradycyjną i ekologiczną jest pewnego rodzaju nieporozumieniem, powszechnym błędem. Tak naprawdę, to właśnie żywność ekologiczna powinna być nazywana żywnością tradycyjną. Przypisywanie takiego określenia żywności przetworzonej, produkowanej masowo jest zjawiskiem interesującym o tyle, iż świadczy o tym, że nie potrafimy oderwać się dziś od kontekstu naszego własnego życia. To, że przyzwyczailiśmy się, przez ostatnie lata, do kupowania i jedzenia fast-foodów czy słodkich przekąsek, jadania w barach szybkiej obsługi, zalewania wrzątkiem zup czy budyniu w proszku etc., nie oznacza, że taki model żywienia ma cokolwiek wspólnego z „tradycją”.

   Żywność ekologiczna to powrót nie tylko do natury, ale również do naszych własnych (kulinarnych i nie tylko...) korzeni.



Jak rozpoznać produkt „ekologiczny” ?

   Produkty ekologiczne muszą być oznaczone odpowiednimi certyfikatami, by za takie mogły oficjalnie uchodzić. Certyfikaty te wydają kompetentne w zakresie weryfikacji metod ekologicznej produkcji żywności firmy. W Polsce, w 2008 roku, było ich aż 11.

   Unijne prawo reguluje produkcję żywności ekologicznej na terenie krajów członkowskich na mocy wydanego przez odpowiednie organy rozporządzenia z 1993 roku. Ekologiczne produkty oznaczane są, zgodnie z obowiązującym w UE prawem, logo przedstawiającym tzw. „euroliścia”.

logo produktów ekologicznych

Na co zwracać szczególną uwagę ?

   Kreatywność producentów żywności w zakresie przedstawiania swoich produktów w jak najlepszym świetle, zgodnie z panującą akurat wśród konsumentów tendencją, bywa zadziwiająca. Tak jak przy okazji kwestii żywności dietetycznej mówi się o tym, że odgórnej weryfikacji pod kątem adekwatności nazwy do składu produktu podlegają jedynie te opatrzone etykietką „light”, tak samo na innych może widnieć logo informujące o ekologicznym pochodzeniu towaru, ale logo stworzone przez samego producenta. Warto więc zapoznać się z wyglądem tych oficjalnych, gdyż tylko one są gwarancją tego, iż dany produkt jest faktycznie „ekologiczny”- gospodarstwa i przedsiębiorstwa produkujące żywność ekologiczną corocznie podlegają dokładnym kontrolom inspektorów jednostek certyfikujących posiadających akredytację Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.



„Żywność ekologiczna” a „zdrowa żywność”

   Pojęcia żywności „ekologicznej” i „zdrowej” są często stosowane zamiennie. Czy słusznie? Cóż, wszystko zależy od tego, jakie kryterium weźmiemy pod uwagę...

   Żywność ekologiczna oznaczana jest odpowiednimi certyfikatami - zasady jej produkcji są jasno określone, można je zweryfikować. Pojęcie „ekologiczny” sprowadza się więc do stwierdzenia, czy dany produkt został wytworzony w ten a nie inny sposób. Żywność ekologiczna jest zdrowa w tym sensie, iż pozbawiona jest sztucznych, potencjalnie lub faktycznie toksycznych substancji.

   Jednakże, istnieją produkty, które mogą powstawać w sposób „ekologiczny”, ale za w pełni zdrowe raczej się ich nie uzna. Mowa tu np. o białej mące czy białym pieczywie. Produkty te, ekologicznie wyprodukowane bądź nie, mają swoje właściwości. W tym przypadku będzie to np. wysoki indeks glikemiczny. Kupić można również ekologiczne słodycze. W nich jednak znajduje się cukier, którego należy w codziennej diecie unikać. Ekologiczne tłuste sery czy wędliny będą pozbawione konserwantów, ale zwierzęcy tłuszcz z nich pochodzący i tak nie pozostanie bez wpływu na np. poziom cholesterolu we krwi ich admiratora.

   Z zamiennym używaniem pojęć „zdrowy” i „ekologiczny” należy więc uważać. Nie każdy produkt ekologiczny możemy jadać bez obaw w dowolnych ilościach. Tak jak nie każdy produkt, który nie jest opatrzony certyfikatem świadczącym o ekologicznej metodzie jego produkcji, jest niezdrowy.

   Faktycznie przyjmuje się jednak, ze jednym z celów produkowania żywności zgodnie z zasadami określonymi jako „ekologiczne” jest ochrona zdrowia jej konsumentów. Ekologiczna produkcja przyczyniać ma się bowiem do zachowania przez produkt większej ilości witamin, minerałów etc.



Gdzie kupować ?

   Żywność ekologiczną można kupić w specjalistycznych sklepach - zdaje się, że to one oferują jej największy wybór (wśród sklepów stacjonarnych). Często jednak w jednym miejscu znajdziemy dodatkowo produkty przeznaczone dla np. diabetyków czy osób będących na diecie bezglutenowej oraz produkty odtłuszczone czy pozbawione cukru, które produkowane są z myślą o osobach na diecie redukcyjnej. Tak więc, nawet w sklepie z ekologiczną żywnością należy dokładnie czytać etykiety znajdujących się tam produktów, by mieć pewność, ze kupimy takie, po jakie się tam udaliśmy.

   Ekologiczne produkty dostępne są również w marketach oraz, czasami i w mniejszych ilościach, w normalnych, małych, prywatnych sklepach. Ich niezwykle szeroką gamę oferują również sklepy internetowe. Żywność ekologiczną, jak np. sery czy owoce i warzywa, można również kupować bezpośrednio od rolników.



Cena

   W twierdzeniu, że żywność ekologiczna jest droższa niż ta produkowana masowo, jest trochę prawdy. Z analizy rynkowej wynika, że ceny takich produktów są droższe 20-40%, a zdarza się również, że są one nawet dwu a nawet trzykrotnie droższe. Oczywiście, są marki czy konkretne produkty, których cena będzie stosunkowo wysoka, ale taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku typowych produktów - jeden jogurt jest tani, drugi kosztuje dwa razy tyle etc. I tak ekologiczna mąka w jednym sklepie może kosztować tyle samo, co typowa w innym.

   Nawet jeśli niektóre ekologiczne produkty są faktycznie zbyt drogie, by można je było wprowadzić na stałe do diety, to jest to tylko kwestią czasu, by sytuacja uległa zmianie. Konkurencja na rynku żywności ekologicznej wciąż rośnie, a więc spadek cen jest i będzie tego naturalną konsekwencją.

   Jeśli chcemy odżywiać się ekologicznymi produktami i ponosić z tego tytułu jak najmniejsze koszty, warto kupować je w sklepach internetowych, gdyż ceny są tam zwykle niższe niż w sklepach stacjonarnych. Ponadto, zawsze dobrym rozwiązaniem zdaje się być robienie zakupów bezpośrednio u rolników, gdy do ceny produktu nie są doliczane marże pośredniczących w transakcji osób.



Szerszy kontekst

   Ekologiczna produkcja żywności ma za zadanie nie tylko zachowanie naturalnych właściwości produktów spożywczych. Stosowane w niej metody są również korzystne dla środowiska, gdyż nie niszczą naturalnych ekosystemów, tj. nie obciążają ich poprzez toksyczne substancje, pochodzące np. ze sztucznych nawozów, przedostające się do gleby. Poza tym, w perspektywie społeczno-ekonomicznej, popularność ekologicznej żywności ma pozytywny wpływ na rozwój gospodarstw rolnych czy związanych z nimi przedsiębiorstw, a więc i szeroko rozumianej wsi.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE