Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby


   Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Do czynników zakłócających proces jego regeneracji należą czynniki toksyczne, wirusy, leki i alkohol oraz niewłaściwa dieta. Wątroba charakteryzuje się wyjątkowymi zdolnościami regeneracyjnymi. Jednakże regeneracja może zostać skutecznie zakłócona poprzez spożywanie niektórych produktów.

   Wątroba jest wrażliwym narządem na działanie czynników toksycznych, metabolicznych i biologicznych. Proces jej regeneracji wymaga zastosowania odpowiedniej diety, która wyklucza spożywanie tłustych i wysoko przetworzonych produktów. Wątroba może się zregenerować jeżeli dieta będzie oparta na świeżych owocach i warzywach. Dla optymalnej regeneracji wątroby istotne znaczenie ma także spożywanie co najmniej 2 litrów wody dziennie.





1. Chipsy i frytki

   Chipsy smażone na oleju (nie pieczone) sprzyjają gromadzeniu się w wątrobie toksycznych nadtlenków lipidów i kwasów tłuszczowych trans, które hamują produkcję związku PGE1. Frytki, podobnie jak chipsy, zawierają akrylamid, który powstaje w procesie smażenia jako produkt rozpadu termicznego tłuszczu. Substancja prowadzi do uszkodzenia DNA i przyczynia się do rozwoju raka i wad rozwojowych u dziecka. Smażone ziemniaki prowadzą do gromadzenia się w wątrobie toksycznych kwasów tłuszczowych trans i nadtlenków lipidów, które hamują produkcję związku PGE1 działającego ochronnie na wątrobę.



2. Kwasy tłuszczowe trans

   Kwasy tłuszczowe trans są składnikiem wchodzącym w skład gotowych dań, pakowanej żywności typu fast food, ciastkach i ciastach - znajdują się nie tylko w składzie frytek i chipsów. Tłuszcze trans sprzyjają nadwadze i otyłości, a jednocześnie zakłócają naturalne procesy regeneracji wątroby. Spożywanie produktów bogatych w tłuszcze trans niekorzystnie wpływa na zdolność wątroby do usuwania toksyn i produktów ubocznych metabolizmu. Kwasy tłuszczowe trans utrudniają też produkcję związku PGE1 działającego ochronnie na komórki wątrobowe.



3. Konserwanty i glutaminian sodu

   Konserwanty szkodzą wątrobie, jeżeli są dostarczane organizmowi w dużych ilościach. Niemniej za najbardziej szkodliwy uchodzi wzmacniacz smaku i zapachu - glutaminian sodu dodawany do produktów wysoko przetworzonych. Glutaminian sodu jest podawany na etykiecie także pod innymi nazwami - ekstraktu drożdżowego, ekstraktu sojowego i hydrolizowanego białka roślinnego. Glutaminian sodu ma toksyczne działanie, poprzez które zwiększa ryzyko otłuszczenia wątroby.



4. Kawa i alkohol spożywane w nadmiarze

   Kawa spożywana w granicach normy (do 2-3 filiżanek dziennie) nie wpływa negatywnie na wątrobę. Niemniej jeżeli jest spożywana w nadmiarze może powodować negatywne skutki dla wątroby, utrudniając procesy regeneracji. Alkohol szkodzi wątrobie blokując przemianę białek, tłuszczów i glukozy, a przy tym zaburza procesy regeneracji, osłabiając jej funkcje. Nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi ostatecznie do stłuszczenia wątroby i zaburza jej pracę.



5. Cukier rafinowany, syrop glukozowo-fruktozowy i sztuczne słodziki

   Nadmiar cukru w diecie zaburza procesy regeneracji wątroby. Szczególnie negatywny wpływ na regenerację wątroby mają syrop glukozowo-fruktozowy oraz cukier rafinowany. Ten organ bierze udział w przemianach glukozy i pełni funkcję magazynu glikogenu. Zbyt duże spożycie cukru obciąża wątrobę zakłócając proces jej regeneracji. Również sztuczne słodziki mogą przyczyniać się do obciążenia wątroby. Wszystkie te składniki mogą przyczyniać się do powstawania niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby, znanym też jako NAFLD.



6. Czerwone mięso

   Czerwone mięso, takie jak wołowina i wieprzowina, bardziej obciąża wątrobę niż białe. Czerwone mięso jest bardziej ciężkostrawne niż mięso drobiowe i ryby. Proces trawienia mięsa czerwonego wymaga większego zaangażowania wątroby. Dlatego spożywanie go częściej niż 2 razy w tygodniu może skutecznie zakłócić proces jej regeneracji.



7. Grzyby

   Staropolska kuchnia opiera się na rodzimych składnikach, do których należą m.in. grzyby. Niemniej wątroba za nimi nie przepada - grzyby wymagają od niej bardzo intensywnej pracy, tak jak w przypadku usuwania toksyn z organizmu. Słaba znajomość gatunków grzybów jest szczególnie niebezpieczna i może zakończyć się uszkodzeniem wątroby.



   Tłuste, wysoko przetworzone produkty, charakteryzujące się wysoką zawartością konserwantów oraz tłuszczów, zaburzają regenerację wątroby. Nadmierne spożycie kawy i alkoholu również utrudnia wątrobie pracę i regenerację. Skutki stosowania używek i niezdrowej diety mogą być odczuwalne dopiero po kilku lub kilkunastu latach niezdrowego trybu życia.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE