Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Proso, sorgo, banany i bataty - czyli jak wygląda dieta mieszkańców afrykańskich wiosek


19.03.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Proso, sorgo, banany i bataty - czyli jak wygląda dieta mieszkańców afrykańskich wiosek


   Zastanawialiście się, czym żywią się mieszkańcy afrykańskich wiosek oglądając jeden z filmów dokumentalnych National Geographic prezentujący obyczaje plemion Bantu, albo Pigmejów? Z ciekawości postanowiliśmy sprawdzić, czym na co dzień żywią się mieszkańcy Czarnego Lądu.

   W dużych miastach jest dostępne przetworzone jedzenie. Niemniej wskaźnik urbanizacji w krajach afrykańskich nadal pozostaje na niskim poziomie. Zazwyczaj żywność pochodzi z upraw prowadzonych niedaleko osady. Poza tym, nadal uprawia się zbieractwo owoców i nasion. O mięso też nie trudno (polowania). Rozdźwięk między poziomem życia w afrykańskiej wiosce, a poziomem życia w dużym ośrodku miejskim jest zdecydowanie za duży i trudny do zrozumienia. Większość wiosek afrykańskich nie ma dostępu do energii elektrycznej.





Plantacje, zbieractwo i łowienie ryb

   Plemiona Bantu i Pigmeje prowadzą plantacje takich roślin, jak banany, kakaowce, kawa, herbata oraz roślin pełniących funkcję przypraw (m.in. imbiru, wanilii, cynamonu, pieprzu). W niektórych rejonach można spotkać plantacje palmy oleistej, batatów, ryżu i trzciny cukrowej. Pigmeje zbierają również jagody i grzyby. Plemiona afrykańskie jadają ryby, które łowią sami.



Placki z sorgo i pieczone bataty

   Sorgo wywodzące się z Afryki staje się w zachodnim świecie prawdziwym hitem żywieniowym (nie zawiera glutenu). Bataty już stały się tak popularne, jak rodzime warzywa - można kupić je w niemal każdym supermarkecie. Sorgo jest zbożem, którego ziarna bardzo przypominają kukurydzę. Uprawia się je nie tylko w Afryce, ale także w Azji. Sorgo jest bogatym źródłem białka (jednakże niepełnowartościowego) i skrobi. Jego ziarna zawierają dużo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, manganu, selenu i miedzi, a także dużo błonnika pokarmowego. Sorgo może być prażone, albo przetwarzane na płatki, kaszę, albo mąkę.

   Kolejną popularną rośliną uprawną w Afryce są bataty. Pod względem smaku i wartości odżywczej przypominają ziemniaki. Zawierają skrobię, błonnik pokarmowy, minerały (miedź, mangan, potas, fosfor, magnez) oraz witaminy (mnóstwo beta-karotenu, ponadto witaminy: B5, B6, B1, B2). Mają jednak od ziemniaków słodszy smak - dlatego znane są też pod nazwą słodki ziemniak.

   Mieszkańcy Czarnego Lądu wykorzystują także maniok jadalny. Roślina trafiła do Afryki z Brazylii. Obecnie do grona największych producentów tej rośliny uprawnej należy Nigeria. Maniok zawiera głównie węglowodany złożone i ma bardzo mączystą strukturę. Zawiera on trochę witamin (C, B1, B6), niewiele tłuszczu, białka i minerałów (głównie miedź, mangan, magnez i potas).



Mięso w diecie mieszkańców Afryki

   Dawniej mięso było konserwowane poprzez solenie, przyprawianie i suszenie na słońcu. Nadal mieszkańcy Czarnego Lądu jedzą przekąski z suszonego mięsa, np. wołowe ozorki, pikantne kiełbaski oraz soloną rybę. Na wybrzeżu oprócz ryb spożywa się owoce morza - krewetki, ostrygi, mule i homary. W diecie znajduje się też mięso afrykańskich dzikich zwierząt, takich jak struś czy krokodyl.



Podsumowanie

   Dieta mieszkańców Afryki opiera się głównie na rodzimych roślinach i mięsie zwierząt występujących tam naturalnie. Ogromny wpływ na dietę ma tryb życia. Sposób żywienia się plemion koczowniczych nieco odbiega od diety w osadach, wioskach i miasteczkach. Dla przeciętnego Europejczyka typowy jadłospis mieszkańca Afryki bez względu na prowadzony przez niego tryb życia, będzie miał bardzo egzotyczny charakter. Postępujący proces globalizacji sprawia jednak, że wiele produktów uchodzących za bardzo egzotyczne, stają się popularne także poza Afryką.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE