Dzisiaj jest: Wtorek, 28.01.2020 Imieniny: Walerego i Radomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Przejadłeś się? Sprawdź, co możesz zrobić


19.08.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przejadłeś się? Sprawdź, co możesz zrobić


   Przejedzenie się dopada nas nie tylko w święta. "Po drodze" są jeszcze przecież wszystkie urodziny, wakacyjne wyjazdy, spotkania ze znajomymi? Czasem pofolgujemy sobie na tyle, że trudno nam wstać z kanapy. Czujemy się ociężali, a żołądek odmawia posłuszeństwa.

   Choć tu zdecydowanie sprawdza się zasada "lepiej zapobiegać niż leczyć", ostatecznie warto pamiętać, że nawet z przejedzeniem można sobie poradzić naturalnymi metodami. Przede wszystkim trzeba poprawić pracę układu pokarmowego, by zaczął szybciej trawić to, co już zdążyliśmy dostarczyć do żołądka.





Przejedzenie - zacznij od ruchu

   Najgorszą rzeczą, jaką można zrobić przy przejedzeniu, jest siedzenie. Oczywiście aktywność fizyczna z pełnym brzuchem nie jest najlepszym pomysłem, bo może to się skończyć w najlepszym przypadku nudnościami, a w najgorszym - torsjami. Ale już wstanie z kanapy, spokojny spacer czy chociażby przemieszczanie się po domu, czy ogrodzie jest jak najbardziej wskazane. Gdy chodzimy, to układ trawienny pobudza się nieco i dzięki temu ułatwiamy mu trawienie. Nawet jeśli masz gości, to nie siedź w domu. Możesz zaproponować wspólny spacer - 30 minut z dala od stołu zrobi dobrze wszystkim.



Miej zapas ziół i przypraw w szafce

   Zioła i przyprawy to prawdziwy ratunek w sytuacji, gdy trzeba wspomóc pracę żołądka i wątroby. Ciepła woda z dodatkiem imbiru czy kminku może przynieść ulgę twojemu organizmowi. Przy przejedzeniu warto sięgać między innymi po miętę, rumianek, koper włoski, majeranek.

   Rumianek działa rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit, dzięki czemu ułatwia przesuwanie treści pokarmowego. Dodatkowo działa łagodząco zwłaszcza po zjedzeniu tłustego posiłku.

   Mięta bardzo dobrze łagodzi dolegliwości żołądkowe, a dodatkowo jest zalecana przy nadmiernej produkcji gazów. Warto mieszać zioła, np. zaparzając miętę i rumianek razem dla osiągnięcia lepszych efektów.

   Koper włoski świetnie łagodzi wzdęcia i problemy żołądkowe. Ze względu na jego delikatne działanie zaleca się podawanie go również niemowlętom, u których występują kolki.

   Majeranek. Na szybsze trawienie dobrze działa też zaparzony majeranek, który nieco łagodzi wzdęcia i gazy towarzyszące przejedzeniu. Wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na piętnaście minut, by dobrze się zaparzył, a następnie można go pić.



Pij dużo wody

   Woda to absolutna podstawa przy przejedzeniu. Być może gdy jesteś pełny to nie masz ochoty na to, by sięgać po wodę. W takiej sytuacji możesz popijać drobnymi łyczkami ciepłą, przegotowaną wodę z cytryną. Taka woda przyspiesza proces detoksykacji, obniża apetyt i sprawia, że czujemy się bardziej lżejsi. Dodatkowo picie wody przyspiesza przemianę materii i metabolizm, dzięki czemu szybciej pozbędziesz się jedzenia zalegającego w twoim przewodzie pokarmowym. Pamiętaj tylko, by wodę popijać przez cały dzień, zwłaszcza, gdy jadłeś sporo potraw bogatych w błonnik. Bez wody możesz bardzo prosto doprowadzić organizm do powstania zaparć.



Inne sposoby na przejedzenie

   Lampka czerwonego wina lub kieliszek wódki (żołądkowej gorzkiej lub np. wódki czystej z pieprzem) Alkohol zawsze w nadmiarze jest szkodliwy, dlatego w przypadku przejedzenia nie stosujmy tego sposobu zbyt często. Niewielka porcja alkoholu (lampka czerwonego wina lub kieliszek wódki) poprawia krążenie w jelitach, co ułatwia trawienie, natomiast przy większej ilości alkohol nasila niestrawność.

   Siemię lniane. Łyżkę siemienia lnianego mielonego wsypujemy do szklanki lub kubka i zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na kwadrans. Kleik działa bardzo dobrze na żołądek, pobudza przemianę materii i likwiduje zgagę. Kleik należy spożyć godzinę po wstaniu od stołu.

   Ocet jabłkowy. Oczywiście nie sam ocet jabłkowy, tylko w formie mikstury z wodą. Jedną łyżkę winnego octu jabłkowego zalewamy szklanką ciepłej wody i dodajemy do smaku odrobinę miodu. Wypijamy pół godziny po skończeniu posiłku. Dzięki zawartości składników mineralnych i pektyn mikstura korzystnie wpływa na trawienie, przyspieszając je i pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i żółci.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE