Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Przyczyny przejadania się - co sprawia, że jesz za dużo?


20.04.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przyczyny przejadania się - co sprawia, że jesz za dużo?


   Masz wrażenie, że ostatnio zjadasz zbyt duże porcje, albo nie odmawiasz dokładki, a przerwy między posiłkami wypełniasz chrupiąc słone przekąski lub delektując się słodkimi rarytasami? Jeżeli taki niepokojący objaw przekształcił się w nawyk, czas zacząć działać. Niezdrowy nawyk przejadania się przyczynia się w dużym stopniu do rozwoju nadwagi i otyłości, a ponadto prowadzi do rozwoju chorób cywilizacyjnych, rozwijających się na podłożu nadmiernej masy ciała.

   Bardzo często nadmierne objadanie się jest sposobem odreagowywania problemów emocjonalnych i związanego z nimi stresu. Problem chronicznego przejadania się nie jest jednak kłopotem, którego nie można się pozbyć. Rozwiązanie tego problemu wymaga jednak pracy nad sobą, cierpliwości i wytrwałości. Bardzo łatwo wyrobić sobie niezdrowe nawyki żywieniowe. Dużo trudniej natomiast znaleźć motywację do ich zmiany. Wiele osób zmaga się z problemem chronicznego przejadania się, który jest traktowany w kategoriach zaburzeń odżywiania, do których należą również bulimia, anoreksjakompulsywne objadanie się. Zjadanie większych porcji niż zwykle nie świadczy jeszcze o kompulsywnym objadaniu się, ale może prowadzić do rozwoju tej choroby.





Emocje a nadmierne objadanie się

   Problemy emocjonalne mogą być źródłem nadmiernego objadania się. W przeważającej części przypadków spożywanie napojów i jedzenia może wynikać nie z potrzeby odżywienia organizmu i zaspokojenia głodu, ale być wynikiem przeżywanych emocji. Podkreślenia wymaga, że przejadanie się może wynikać zarówno z negatywnych emocji, jak i z pozytywnych lub neutralnych odczuć (np. jako chęć dostosowania się do wymogów społecznej etykiety). Nadmierne objadanie się na tle emocjonalnym objawia się spożywaniem nadmiernych porcji z powodu radosnego lub smutnego wydarzenia. Problem chronicznego przejadania się może towarzyszyć uczuciu rozczarowania i przygnębienia. Niekiedy występuje w przebiegu depresji.

   Przejadanie się wynikające z pozytywnych emocji ma związek z tzw. nagradzaniem siebie za osiągnięcie sukcesu lub wykonanie trudnego zadania. Ten nieprawidłowy nawyk często wywodzi się z okresu dzieciństwa, kiedy w rodzice nagradzali słodyczami za dobre zachowanie, albo z powodu świąt lub innych uroczystości. Nadmierne objadanie się może wynikać także z neutralnych emocji, które są związane z wyrobionym schematem zachowań - np. jedzeniem chipsów wieczorami, albo objadaniem się popcornem i piciem napojów typu cola podczas seansu filmowego. Jeżeli zdarza się to tylko raz na jakiś czas, nie ma powodów do obaw. Problem pojawia się w sytuacji, gdy schemat powtarza się kilka razy w tygodniu.



Sfera psychologiczna i fizjologiczna głodu

   Osoby, które mają problem z odróżnieniem fizjologicznego głodu od sfery psychologicznej i impulsu nakazującego sięgnięcie po określony produkt, powinny zacząć zmiany w diecie od nauki rozpoznawania głodu fizjologicznego. Stąd też czasami pomoc dietetyka i psychoterapeuty mogą okazać się niezbędne. Emocje i chęć osiągnięcia przyjemności z jedzenia u osób nadmiernie objadających się, przysłaniają rzeczywistą potrzebę zaspokojenia głodu.



Apetyt regulowany przez hormony

   Za wzmożony apetyt w dużej mierze odpowiadają hormony, ale nie tylko. Istotne znaczenie ma również stężenie glukozy we krwi - cukru prostego wykorzystywanego jako główne źródło energii w organizmie. Wzrost poziomu glukozy hamuje głód i potrzebę spożywania pokarmu. Spadek poziomu cukru prowadzi do ponownego zwiększenia apetytu.

   W regulowaniu poczucia głodu i hamowaniu istotną rolę mają także komórki tkanki tłuszczowej (adipocyty), trzustka i wątroba oraz jelita. Wymienione narządy uwalniają impulsy hormonalne mające wpływ na ilość pobieranego pokarmu.

   Zmysły, takie jak wzrok i zapach, również mają wpływ na odczuwanie głodu. Pod wpływem obserwowania ulubionych posiłków oraz odczuwanie przyjemnych zapachów, prowadzi do wydzielania śliny i soków trawiennych.

   Powyższe wskazuje na to, że wzmożony apetyt niekoniecznie w każdym przypadku jest objawem nieradzenia sobie ze stresem. Częste odczuwanie głodu oraz występowanie tak zwanego wilczego apetytu może wynikać z nieprawidłowo zbilansowanej diety lub nieustabilizowanego poziomu glukozy we krwi.



Nieustabilizowany poziom glukozy we krwi

   Wahania poziomu glukozy we krwi mogą być związane ze spożywaniem pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym. Po ich spożyciu dochodzi do gwałtownego wyrzutu z trzustki dużych ilości insuliny. Tytułem przykładu można wskazać na słodycze, słodkie, suszone owoce oraz gotowe przekąski.

   Niespożywanie śniadania również może się przyczynić do wahania poziomu glukozy we krwi. Unikanie śniadania początkowo nie jest odczuwane jako negatywny nawyk. Jednakże w godzinach popołudniowych i wieczornych dochodzi do zwiększenia łaknienia i przejadaniem się wieczorem.

   Źródłem zaburzeń apetytu mogą być również niedostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wartości odżywczych i kalorii. Warto obliczyć swoją całkowitą przemianę materii, na którą składa się podstawowa przemiana materii (energia zużywana na podstawowe procesy metaboliczne) oraz ponadpodstawowa przemiana materii (energia zużywana na czynności i inne formy aktywności). Spożywanie odpowiedniej ilości kalorii i składników odżywczych w postaci posiłków rozłożonych w ciągu dnia, pomoże uniknąć nadmiernego apetytu, a tym samym niekontrolowanego objadania się wieczorem.



Choroby powodujące objadanie się

   Przejadanie się jest bezpośrednim skutkiem nadmiernego apetytu i niekontrolowanego napadu głodu. Tego typu objawy towarzyszą niektórym chorobom, w tym między innymi:

- cukrzycy,
- choroby tarczycy,
- wyniszczeniu organizmu,
- bulimii,
- depresji,
- bigoreksji

   Cukrzyca jest chorobą, której towarzyszą zaburzenia wydzielania insuliny, albo wręcz całkowita niewrażliwość tkanek na insulinę. Prowadzi to do rozregulowania systemu gospodarki cukrami we krwi. Nieleczona cukrzyca prowadzi do napadów głodu. Inne objawy cukrzycy to odczuwanie nadmiernego pragnienia i częste oddawanie moczu, częste napady głodu oraz częste występowanie stanów zapalnych na skórze. Nadczynność tarczycy, podobnie jak niedoczynność tarczycy, również objawiają się nadmiernym apetytem.

   W przypadku depresji oraz zaburzeń odżywiania przyczyny somatyczne nadmiernego, niekontrolowanego apetytu mogą łączyć się z przyczynami psychicznymi. W tym przypadku leczeniu farmakologicznym powinna towarzyszyć psychoterapia.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE