Dzisiaj jest: Wtorek, 26.03.2019 Imieniny: Teodora i Emanuela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Rabarbar - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


08.06.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Rabarbar - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Rabarbar (inaczej rzewień) to roślina z rodziny rdestowatych. Kojarzy się z latem, kompotem i ciastem drożdżowym... Jego kwaśny smak pamięta, choćby z dzieciństwa, chyba każdy z nas. Jakie właściwości prozdrowotne ma rabarbar? Czy warto go jeść? Co można z niego przyrządzić? Wszystko o rabarbarze znajdziecie w niniejszym artykule.

   Rabarbar rośnie na górskich łąkach oraz terenach skalistych. Jest rośliną nie tylko wykorzystywaną w kuchni, ale cenioną również za właściwości lecznicze (głównie jego korzeń) oraz ozdobne. Pochodzi z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i prawdopodobnie południowej Syberii. Co ciekawe, rabarbaru wyróżnia się aż 60 gatunków... Rabarbar ma twardą, wyprostowaną łodygę (czasami owłosioną) - to właśnie część jadalna, a jego liście tworzą tzw. rozetę. Kwiaty rabarbaru mogą być natomiast białe, zielone lub różowe. Rabarbar nie ma też szczególnych wymagań co temperatury i jest odporny na mróz. Zbiór trwa od wiosny do końca czerwca. Rabarbar jest klasyfikowany, co ciekawe, jako warzywo, a nie owoc (z wyjątkiem Stanów Zjednoczonych, gdzie jest na odwrót), jak można by się było spodziewać, jeśli weźmiemy pod uwagę jego kulinarne zastosowanie.





Wartości odżywcze rabarbaru

   Warzywo to dobre źródło witamin takich jak: C, K1 oraz minerałów: wapnia, manganu i potasu. Jest niskoglikemicznym i niskokalorycznym warzywem - w 100 g produktu zawiera ok. 21 kcal. Rabarbar uznawany jest, zgodnie z zasadami medycyny chińskiej, za środek:

- przeczyszczający
- przeciwzapalny
- łagodzący nieprzyjemne objawy menopauzy (dzięki zawartości fitoestrogenów)

   Okazuje się jednak, że rabarbar może mieć również właściwości antynowotworowe. Zawiera bowiem rapontygeninę, czyli jeden z polifenoli (to rodzaj flawonoidów). Rapontygenina hamuje namnażanie się komórek nowotworowych (głównie w przypadku raka piersi oraz prostaty). Pierwsze przeprowadzone badania dają zadziwiająco dobrze zapowiadające się wyniki - rabarbar może okazać się faktycznie skutecznym remedium na raka. Poza tym, rapontygenina wykazuje również działanie antyalergiczne oraz antyoksydacyjne. Wspomaga też prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.



Kalorie i wartości odżywcze rabarbaru


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 21 kcal / 88 kJ
Białko 0,90 g
Tłuszcz ogółem 0,20 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,053 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,039 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,099 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,099 g
Węglowodany 4,54 g
Błonnik pokarmowy 1,8 g
Witamina A 102 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,27 mg
Witamina K1 29,3 µg
Witamina C 8 mg
Witamina B1 0,020 mg
Witamina B2 0,030 mg
Witamina B3 (PP) 0,300 mg
Witamina B6 0,024 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 7 µg
Witamina B12 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,085 mg
Wapń 86 mg
Żelazo 0,22 mg
Magnez 12 mg
Fosfor 14 mg
Potas 288 mg
Sód 4 mg
Cynk 0,10 mg
Miedź 0,02 mg
Mangan 0,20 mg
Selen 1,1 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~



Przeciwwskazania

   Według niektórych dietetyków rabarbaru nie powinno się jadać, gdyż zawiera on kwas szczawiowy - czyli substancję (związek) antyodżywczy. Przy dużym spożyciu tego związku, w organizmie człowieka może wystąpić niedobór metali odgrywających bardzo ważną rolę takich jak: wapń, żelazo, mangan czy też magnez. Jego duże spożycie może powodować min: wypłukiwanie wapnia z kości, pojawianie się próchnicy zębów, powstawanie kamieni nerkowych (kamica szczawianowa). Znane są też przypadki śmierci z powodu zatrucia rabarbarem.

   Jeśli więc ktoś już z tego typu problemami się boryka, powinien uważać na ilości spożywanego rabarbaru. Istnieją sposoby, aby zmniejszyć jego zawartość w rabarbarze. Gotowanie w wodzie, którą potem odlejemy, zmniejsza zawartość szczawianów o około 50%, niestety przy okazji zmniejsza się też ilość cennych składników odżywczych. Gotowanie na parze czy zapiekanie nie da takiego efektu, gdyż kwas się nie wypłukuje. Ważne jest też, aby równoważyć w diecie kwas szczawiowy większą ilością wapnia - np. jogurtem naturalnym, kefirem, czy maślanką, gdyż część kwasu zostanie związana i zneutralizowana. Niemniej jednak, tego typu dolegliwości powodowałoby jedzenie tego warzywa w naprawdę dużych ilościach, więc drożdżówka z jego dodatkiem zdrowia z pewnością nikomu nie zrujnuje.

   Rabarbar powinien być również jedzony rzadko i jedynie w minimalnych ilościach przez kobiety w ciąży i matki karmiące piersią (substancje zawarte w rabarbarze przenikają do mleka i mogą wywołać u niemowlęcia silną biegunkę), a także cierpiącym na hemoroidy oraz młodych mężczyzn ze zbyt niskim poziomem testosteronu ze względu na obecność fitohormonów - czyli roślinnych hormonów, które w pewnym stopniu wykazują działanie podobne do żeńskich estrogenów.



Rabarbar w kuchni

   Z rabarbaru przygotowywać można różnego rodzaju desery takie jak galaretki, lody, syropy, kompoty, marmolady, dżemy... Jest również świetnym do nich dodatkiem. Ciasto drożdżowe z dodatkiem rabarbaru nabiera niepowtarzalnego charakteru, gdyż jego kwaśny posmak równoważy słodycz wypieków. Smak rabarbaru doskonale współgra ze smakiem np. truskawek, cytrusów oraz imbirem. Co ciekawe, wykorzystać można go również jako dodatek do sosu do mięs, głównie drobiu.



Przechowywanie

   Rabarbar powinno się przechowywać w lodówce (jeśli nie mamy zamiaru wykorzystać go od razu po zakupieniu). Należy wcześniej dokładnie go umyć i zawinąć w papier.

   Pokrojony na małe kawałki rabarbar można również zamrażać. Jeśli do takiej domowej mrożonki dodamy trochę cukru (w proporcji rabarbar: cukier wynoszącej 9:1) będziemy mogli ją wykorzystać nawet po kilku miesiącach. Przed zamrożeniem rabarbaru warto również obrać go ze skórki - będzie smakował o niebo lepiej po odmrożeniu.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE