Dzisiaj jest: Wtorek, 20.08.2019 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze


25.08.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze


   Rokitnik z całą pewnością można zaliczyć do jednego z superfoods, a jednak na próżno szukać go na półkach wśród nasion chia, jagód goji czy jagód acai. Dlaczego? Niestety rokitnik uprawia się rzadko, choć występuje on w Europie i Azji, aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich, W Polsce naturalne jego stanowiska znajdują się tylko nad wybrzeżem Bałtyku (gdzie często funkcjonuje jako umocnienie wydm i skarp) po ujście Wisły na wschodzie, a także w Pieninach.

   Jego cenne działanie docenili przede wszystkim producenci kosmetyków. Rokitnik można znaleźć w olejach do ciała, peelingach, pomadkach ochronnych i żelach pod prysznic, jednak przede wszystkim warto wykorzystać jego wartości odżywcze i dla zdrowia włączyć go do swojej kuchni.





Czym w ogóle jest rokitnik?

   Rokitnik to roślina z rodziny oliwnikowatych, nazywana też bywa rosyjskim ananasem (pod taką nazwą znana jest przez Anglosasów prawdopodobnie przez dający się w nim wyczuć ananasowy aromat). W Polsce jest częściowo chroniona. Owoce są charakterystyczne, jasnopomarańczowe, przypominające nieco owoce jarzębiny, charakteryzuje je kwaskowaty i dość cierpki smak. Owoce rokitnika zwyczajnego (łac. Hippophaë rhamnoides) to pestkowce o kulistym, owalnym lub jajowatym kształcie. Waga pojedynczego owocu zwykle wynosi 0,5-1,0 g. Zbiory rokitnika można przeprowadzać już na przełomie września i października, jednakże lepszą jakość uzyskują już po pierwszych przymrozkach.



Rokitnik - właściwości odżywcze i lecznicze

   Rokitnik zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. Przede wszystkim znaleźć w nim można wielkie pokłady witamin A (jako beta-karoten), C i E, co sprawia, że to roślina idealna dla podtrzymania zdrowia naszej cery oraz dla wzmocnienia odporności. Dzięki witaminie A zapobiegamy nadmiernemu wysuszeniu skóry. Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu, przez co chroni przed przedwczesnym powstawaniem zmarszczek. Witamina E z kolei jest antyoksydantem, który zapobiega starzeniu skóry. Warto szczególnie zwrócić uwagę na wspomnianą witaminę C - według niektórych źródeł w rokitniku można znaleźć nawet 1000 mg witaminy C na 100 g owoców! To bardzo duża dawka, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że zalecana dzienna dawka dla osoby dorosłej to zaledwie 90 mg.

   Ze względu na pomarańczowy kolor w rokitniku oprócz beta-karotenu możesz też znaleźć inne karotenoidy (likopen, kryptoksantyna i zeaksantyna), dlatego roślinę powinni włączyć do diety wszyscy, którzy mają problem ze słabym wzrokiem. Kartenoidy mają też duży wpływ na zdrowie skóry, poprawiają koloryt skóry i chronią przed promieniowaniem słonecznym. jeśli narzekasz na łuszczącą i przesuszoną skórę, koniecznie włącz rokitnik do diety, szczególnie w postaci oleju z rokitnika.

   W rokitniku znajdziemy też witaminę K1, B9 i P (mieszanina ok. 30 organicznych związków chemicznych z grupy flawonoidów, wspomagająca działanie witaminy C), liczne antocyjany, fosfolipidy, garbniki, minerały, m.in. mangan, krzem, fosfor, wapń, żelazo, bor. Spożywając rokitnik ze względu na obecność licznych antyoksydantów chronisz organizm przed działaniem wolnych rodników i powstrzymujesz procesy starzenia. Dodatkowo powinny z niego korzystać osoby narażone na stres oksydacyjny. Okazuje się, że w rokitniku (skórce) znajdują się pewne ilości aktywnej witaminy B12, która występuję praktycznie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, ewentualnie w produktach fermentowanych - jest to świetna informacja dla wegan.

   Owoce rokitnika zawierają w swoim miąższu od 8 do 12% tłuszczu - z tego względu, jak również ze względu na ogrom składników rozpuszczalnych w tłuszczach wyrabia się z niego wspomniany już wartościowy olej z rokitnika.

   Rokitnik (zwłaszcza olej z rokitnika) to też bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (w oleju ok. 3-6%) i omega-6 (w oleju ok. 5-7%), rzadkich w przyrodzie (występuję jeszcze w oleju z orzechów makadamia) omega-7 i omega-9 w zrównoważonej, bardzo korzystnej dla zdrowia proporcji. Spożywając owoce, a zwłaszcza wspomniany olej z rokitnika wspomagasz pracę mózgu i układu krążenia, dzięki czemu chronisz organizm np. przed miażdżycą, a także wspomagasz odporność i dostarczasz organizmowi substancji przeciwzapalnych.



Zastosowanie rokitnika

   W jakiej formie spożywać rokitnik? Jeśli masz dostęp do świeżych owoców, możesz przyrządzić z nich sok, to zdecydowanie najlepsza forma przyswojenia wszystkich występujących w nich związków. Jednocześnie należy pamiętać o tym, że nieprzemrożony rokitnik jest dość kwaśny i spożycie go może być dla niektórych osób trudne. W takiej sytuacji zaleca się przygotowanie dżemów lub nalewek. W sklepach można również dostać herbaty z rokitnika lub gotowe soki (słodzone i niesłodzone). Dobrą opcją jest też zakup oleju z rokitnika, który można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie - posiada on wspaniałe właściwości kosmetyczne i dermatologiczne. Nadaje się do nakładania bezpośrednio na włosy, skórę i paznokcie, można też przerobić go na bazę do kosmetyków (np. wymieszać z zieloną glinką i zrobić maseczkę). Olej stosowany wewnętrznie chroni przed chorobą wrzodową żołądka, sprzyja też normowaniu ciśnienia krwi.

   W kosmetyce rokitnik i olej z rokitnika używany jest jako składnik kremów, preparatów nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi. Wyciągi z rokitnika stosowane są w kosmetyce do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promienie słoneczne. Wchodzą w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się, ponadto jest cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry, wykorzystywany jest do produkcji preparatów, do opalania się jako naturalny bloker promieni UVA i UVB.



Ciekawostki o rokitniku

→ Rokitnik to po łacinie hippophaë. W dosłownym tłumaczeniu oznacza ona „błyszczącego konia”. Rokitnik podawano koniom do jedzenia, by ich sierść wyglądała zdrowo i ładnie błyszczała. Już w starożytności doceniono moc tej niepozornej rośliny - to dzięki niej zwierzęta odzyskiwały siłę po długich marszach z wojskiem
→ Rokitnik docenił też władca Mongolii, Czyngis-Chan. Istnieje nawet powiedzenie, że dowódca imperium polegał na trzech rzeczach: doskonale zorganizowanej armii, dyscyplinie wojskowej i rokitniku
→ Istnieją różne odmiany tej rośliny, w Polsce jednak można spotkać tylko rokitnik zwyczajny
→ Olej z rokitnika był wykorzystywany z dobrymi efektami do leczenia oparzeń popromiennych po wybuchu elektrowni atomowej w Czarnobylu




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE