Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Różeniec, żeń-szeń i inne rośliny jako naturalne wsparcie dla umysłu


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Różeniec, żeń-szeń i inne rośliny jako naturalne wsparcie dla umysłu


   Jemy orzechy, pijemy napoje z kofeiną, dostarczamy odpowiednie ilości niekoniecznie dobrego dla zdrowia cukru dla lepszej koncentracji i pamięci, a to jeszcze nie wszystko, co możesz zrobić w trosce o zdolności umysłowe. Proponujemy skorzystać z naturalnych ziołowych specyfików.

   Niektóre zioła bardzo korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. Znajdziemy wśród nich nie tylko słynny żeń-szeń, ale również różeńca górskiego, miłorząb japoński i jeszcze kilka mniej znanych roślin o niezwykłych właściwościach wspomagających pracę ludzkiego umysłu.





Różeniec górski - arktyczny korzeń na lepszą pamięć

   Różeniec górski (inaczej korzeń róży, arktyczny korzeń, korzeń z Syberii) jest rośliną, która naturalnie występuje w arktycznych regionach Azji i Europy. Jego właściwości wzmacniające organizm zasługują na uwagę zwłaszcza, że poprawia on odporność organizmu na stres. Podstawową funkcją różeńca górskiego jest łagodzący wpływ na układ współczulny i przywspółczulny układu nerwowego. W ten sposób zapobiega on zmęczeniu i przewlekłemu przygnębieniu. Różeniec górski przywraca stan równowagi między dwoma układami tworzącymi system nerwowy. Poprzez regularne stosowanie różeńca górskiego można uzyskać zwiększenie tolerancji na stres. Zdaniem naukowców, arktyczny korzeń wpływa na noradrenalinę i serotoninę. Poprzez opisane wyżej działanie korzeń z Syberii przyczynia się do poprawy pamięci i funkcji poznawczych. Korzyścią ze stosowania różeńca górskiego jest również poprawa wytrzymałości fizycznej. Z tej rośliny pozyskuje się ekstrakt, który następnie staje się bazą receptury preparatów wzmacniających pamięć i koncentrację. Inne możliwe sposoby jego stosowania to nalewka i napar.

   Badania nad właściwościami korzenia arktycznego nadal trwają. Według ostatnich doniesień różeniec górski jest zdolny do ochrony komórek układu nerwowego, poprzez silne działanie antyoksydacyjne. Głównymi substancjami odpowiadającymi za właściwości różeńca górskiego są rosawiny (rozarina, rozawina, rozina) i salidrozyd. Ich zawartość w preparatach z korzeniem arktycznym powinna wynosić 3:1. Właśnie w takim stosunku oba związki chemiczne występują w omawianej roślinie. Konsumentów przestrzegamy przed zakupem innych gatunków różeńca - tylko różeniec górski został dostatecznie dobrze przebadany, żeby można go było bezpiecznie stosować, bez obawy o toksyczne działanie. Jednocześnie należy jednak wskazać, że nadmierne jego zażywanie może prowadzić do nadpobudliwości.



Żeń-szeń pomaga nie tylko na pamięć

   Stosowanie niektórych ziół wspomagających pamięć i koncentrację przynosi dodatkowe korzyści. Obecnie są prowadzone badania nad wykorzystaniem żeń-szenia w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. Przeciwutleniacze zawarte w wyciągu z żeń-szenia mogą okazać się pomocne w zapobieganiu rozwoju raka. Bardzo obiecujące są doniesienia dotyczące tego, że ekstrakt pozyskiwany z omawianej rośliny wykazuje działanie hamujące, czyli inhibicyjne względem niektórych typów komórek nowotworowych. Poza tym, żeń-szeń posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi. W ekstrakcie z korzenia żeń-szenia znajdują się panaksozydy (inaczej: ginsenozydy). Naukowcy zgodnie twierdzą, że takie związki chemiczne można znaleźć tylko w wyciągu z tej rośliny. Oprócz kilkunastu ginsenozydów odpowiedzialnych za cenne właściwości omawianej rośliny, zawiera ona również szereg minerałów (np. wapń, fosfor, miedź, cynk, żelazo, magnez, molibden, siarka) i witamin (A, B1, B2, C). Spektrum działania żeń-szenia jest bardzo szerokie. Do najistotniejszych efektów regularnego stosowania ekstraktu z korzenia tej rośliny należą:

- zwiększenie witalności i wzmocnienie systemu nerwowego
- stymulowanie układu odpornościowego
- wzmocnienie pamięci i zdolności umysłowych
- obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
- przyspieszenie gojenia ran

   Stosowanie żeń-szenia daje najlepsze rezultaty, jeżeli zażywa się ekstrakt z jego korzenia dostępny w formie suplementów diety.



Ashwagandha

    Ashwagandha należy do najważniejszych ziół jakie wykorzystuje się w medycynie ajurwedyjskiej. W Europie stanowi ona jedną z roślin stosowanych w ramach fitoterapii. W roli surowca leczniczego nie występuje tu jedynie korzeń - jak w przypadku żeń-szenia i różeńca górskiego, ale również owoc. Właściwości tej rośliny często porównuje się z chińskim żeń-szeniem, nazywając ją żeń-szeniem indyjskim. Różnice między podanymi dwoma gatunkami są jednak bardzo istotne. Za właściwości ekstraktu pozyskiwanego z owoców Ashwagandhy odpowiadają witanolidy - aktywne składniki o strukturze związku witaferyny A. Posiadają one szereg dobroczynnych właściwości, w tym działanie:

- antybakteryjne
- antynowotworowe
- antymitotyczne
- przeciw nadciśnieniu tętniczemu

   Korzeń zawiera witanozydy i sitoinzozydy, które charakteryzują się działaniem antyoksydacyjnym i antydepresyjnym. Obie grupy związków należą do glikowitanolidów. Odpowiadają one za działanie antydepresyjne i wzmacniające organizm przed stresem. Poza tym, wpływają one korzystnie na procesy zapamiętywania i kojarzenia.

   Dodatkowymi korzyściami płynącymi ze stosowania Ashwagandhy są wzrost hemoglobiny w organizmie i ogólna poprawa kondycji układu krwiotwórczego. Wspomniana roślina jest bogata w żelazo. Poza tym, omawiane zioło wzmacnia odporność i pobudza pracę tarczycy. Można stosować je w profilaktyce zaburzeń hormonalnych. Indyjski żeń-szeń znalazł zastosowanie także w profilaktyce chorób nerek, serca i cukrzycy.



Bacopa monnieri

   Bacopa monnieri jest rośliną określaną również jako brahmi. Mało znane zioło występuje naturalnie na podmokłych obszarach we wschodniej i południowo wschodniej części Azji. Współczesna fitoterapia doceniła jej właściwości związane z poprawą pracy mózgu. Stosuje się ją w ajurwedzie, podobnie jak żeń-szeń indyjski w leczeniu zaburzeń funkcji poznawczych oraz problemów z pamięcią i koncentracją. Stosowanie tej rośliny w celu poprawy zdolności do zapamiętywania i innych zdolności umysłowych przynosi satysfakcjonujące efekty wyłącznie pod warunkiem regularnego stosowania. Pierwsze rezultaty można zaobserwować już po 2 miesiącach suplementacji.



Ginkgo biloba

   Kolejną rośliną poprawiającą pamięć i koncentrację jest Ginkgo biloba (miłorząb chiński). Pozyskiwany z niej ekstrakt często pełni rolę podstawowego składnika receptury suplementu diety. Choć ma dość egzotyczną nazwę jest bardzo dobrze znany zarówno na kontynencie europejskim, jak i amerykańskim. Pierwsze efekty w postaci poprawy pamięci i koncentracji przychodzą po upływie miesiąca systematycznego stosowania.



Centella asiatica

   Centella asiatica (inaczej: gotu kola) jest rośliną, która naturalnie występuje w Himalajach. Jej właściwości najszybciej docenili i wykorzystali mieszkańcy Chin i Indii. W medycynie naturalnej rozwijającej się w tych krajach gotu kola służy głównie do leczenia zmian skórnych i żylaków, a także bezsenności i zaburzeń krążenia. Obecnie wykorzystuje się ją również jako naturalny środek poprawiający pamięć i koncentrację.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.75 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE