Dzisiaj jest: Czwartek, 21.09.2017 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Rukola - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


17.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Rukola - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Rukola a właściwie rokietta siewna jest rośliną jednoroczną, należąca do rodziny kapustowatych, co ciekawe jest ona spokrewniona z takimi warzywami jak: rzodkiewka, chrzan i rukiew wodna. Oryginalnie rukola pochodzi z południa Europy (basen Morza Śródziemnego i Morza Czarnego), Afryki, Azji Zachodniej i Zakaukazia.


   W sklepach, marketach a nawet w małych warzywniakach rukola dostępna jest przez cały rok. Możemy się nieco zdziwić, ponieważ bez problemu da się ją wyhodować w warunkach domowych, w zwykłej doniczce na parapecie. Gdy posiadamy własną roślinkę, możemy zrywać jej listki (jak w przypadku np. natki pietruszki) w zależności od naszych potrzeb. Poleca się jednak „skubać” młode listki wyrastające już po 3 tygodniach po posianiu, są bowiem najsmaczniejsze i najdelikatniejsze. Oczywiście liście rukoli można zbierać wiele razy, do momentu kiedy nie nabiorą gorzkawego posmaku.



   Rukola charakteryzuje się szeroką rozetą ciemnozielonych liści, dochodzącą do wysokości 75 cm łodygą kwiatostanową (najczęściej jednak jej średnia wysokość to 40 cm), blado-żółtymi kwiatami z ciemnofioletowymi żyłkami i wydłużonymi, ostro zakończonymi owocami zwanymi łuszczynami.



Wartości odżywcze i zastosowanie kulinarne

   Rukola jest o wiele zdrowsza niż sałata lodowa czy tradycyjna zielona sałata masłowa - bogata jest w witaminy: A (beta karoten), B2, B6, C, K, kwas foliowy, kwas pantotenowy i składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas i mangan, jest również źródłem antyoksydantów np. flawonoli. Należy dodać, że jest nisko kalorycznym warzywem - 100 g to tylko 25 kcal. Zawiera aminokwasy siarkowe o właściwościach bakteriobójczych, które nadają charakterystyczny smak, który określa się jako lekko orzechowy, musztardowy, gorzkawy smak. Z tego względu rukola często jest dodawana do potraw o łagodnym czy też mdłym smaku np. owoców morza, twarogu, awokado, jaj, mozzarelli. Warzywo dobrze współgra z kanapkami, risotto, pizzą i makaronami, dodaje się ją do bruschetty, robi się z niej pesto. Nadaje się zarówno do spożywania na surowo jak i w formie gotowanej i smażonej. Jest to aromatyczna sałata, powszechnie wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza w kuchni włoskiej. Doskonale komponuje się ze szczypiorkiem, rzodkiewką, pomidorami, oliwą z oliwek. Jest również przepyszna doprawiona tylko oliwą i octem balsamicznym lub sokiem z cytryny, wymieszana z radicchio, roszponką i świeżymi ziołami, doprawiona również oliwą i octem, to przepyszna sałatka. Rukola dodaje potrawom nie tylko niepowtarzalnego aromatu i smaku, lecz również pełni funkcje niezwykle dekoracyjne.



Kalorie i wartości odżywcze rukoli

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 25 kcal
Białko 2,58 g
Tłuszcz ogółem 0,66 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,086 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,049 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,319 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 170 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 130 mg
Węglowodany 3,65 g
Błonnik pokarmowy 1,6 g
Witamina A 2373 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,43 mg
Witamina K 108,6 µg
Witamina C 15 mg
Witamina B1 0,044 mg
Witamina B2 0,086 mg
Witamina B3 (PP) 0,305 mg
Witamina B6 0,073 mg
Kwas foliowy 97 µg
Witamina B12 0,0 µg
Kwas pantotenowy 0,437 mg
Wapń 160 mg
Żelazo 1,46 mg
Magnez 47 mg
Fosfor 52 mg
Potas 369 mg
Sód 27 mg
Cynk 0,47 mg
Miedź 0,08 mg
Mangan 0,32 mg
Selen 0,30 µg
Fluor ~
Cholesterol 0,0 mg
Fitosterole ~



Jak kupować i przechowywać rukolę

   Kupując rukolę należy zwrócić uwagę, czy liście nie są zwiędnięte, czy są sztywne i wyglądają jędrnie. Przed zjedzeniem, rukolę należy przebrać i umyć w zimnej wodzie. Roślina ta jest odporna na niskie temperatury. Należy przechowywać ją w lodówce. Jeśli rukolę kupujemy w sklepie, przed włożeniem jej do lodówki korzenie warto owinąć mokrym, papierowym ręcznikiem i włożyć do dziurkowanej, plastikowej folii. W ten sposób można ją przechowywać przez 2-3 dni.



Kilka ciekawostek o rukoli

→ Z nasion rukoli produkuje się olej, który w Indiach jest stosowany jako środek konserwujący warzywa.
→ W dawnej Polsce była bardzo popularnym ziołem. Potem z niewyjaśnionych przyczyn przestano ją spożywać.
→ Rukola ze względu na specyficzny aromat jest też wykorzystywana jako składnik rozmaitych musztard.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 16


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE