Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

RWS - referencyjna wartość spożycia - kto i jak ją ustala?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


RWS - referencyjna wartość spożycia - kto i jak ją ustala?


   Referencyjna wartość spożycia, zwana w skrócie RWS jest bardzo pomocnym parametrem ułatwiającym układanie codziennego jadłospisu. RWS jest także pomocne producentom żywności, dzięki temu mogą dostarczyć konsumentowi więcej informacji żywieniowych.

   Producenci żywności wykorzystują RWS w procesie znakowania żywności - zamieszczenie informacji w tym zakresie nie jest wymagane prawnie, wymagane jest natomiast od grudnia 2016 podawanie wartości energetycznej i wartości odżywczych dla określonych składników pokarmowych. RWS na etykiecie dostarcza dodatkowych informacji konsumentowi, który dzięki temu może się dowiedzieć w ilu % pokryjemy nasze zapotrzebowanie na poszczególne składniki, spożywając porcję produktu. Wielkość porcji ustala producent i określa to na opakowaniu produktu spożywczego lub napoju. Wartości zostały wyznaczone dla przeciętnego dorosłego i zdrowego konsumenta.





EFSA ustala RWS w Unii Europejskiej

   EFSA, czyli Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zajmuje się opracowywaniem i publikowaniem referencyjnych wartości spożycia, ale jej działalność posiada znacznie szerzej zakrojone ramy. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywność powstał w 2002 r. jako jedna z agencji UE. Ogólnym, nadrzędnym celem działania EFSA jest udzielanie informacji i porad naukowych odnośnie do istniejących i nowych zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Działalność EFSA jest prowadzona w kilku sektorach, takich jak:

- bezpieczeństwo żywności i pasz
- zdrowie i dobrostan zwierząt
- ochrona roślin
- zdrowie roślin
- odżywianie

   Więcej informacji na temat aktualnej działalności, strukturze i podejmowanych inicjatywach można znaleźć na stronie internetowej EFSA.



Pojęcia pokrewne względem RWS

   Wspomniana instytucja wyróżnia kilka istotnych definicji związanych z referencyjnymi wartościami pożycia, które konsumenci powinni znać i odróżniać. Mowa o takich pojęciach, jak:

- Referencyjne Wartości Spożycia dla danej populacji
- dolny próg spożycia
- średnie spożycie
- odpowiednie spożycie

   Referencyjne Wartości Spożycia dla danej populacji jest wskaźnikiem ocenianym nie dla poszczególnych grup, tylko ogólnie - dla całej populacji. Wskaźnik ten jest optymalny dla większości ludzi. Dolny próg spożycia oznacza poziom, poniżej którego występuje niedobór określonego składnika. Średnie spożycie odpowiada dawce spożycia dla połowy osób w populacji. Odpowiednie spożycie ustala się wtedy, gdy nie ma odpowiedniej ilości danych do ustalenia RWS dla populacji - to średni poziom spożycia składnika odżywczego przez zdrową osobę w populacji - przy założeniu, że dawka jest prawidłowa. Są to zatem odmienne - choć podobnie brzmiące - pojęcia powiązane z RWS.



Jak powstają RWS?

   Proces opracowywania referencyjnych wartości spożycia jest stosunkowo skomplikowany. Do opracowania RWS wykorzystuje się wyliczone wielkości zapotrzebowania na składniki odżywcze. Są to wartości wyliczane dla różnych grup społecznych, które uwzględniają stan zdrowia. Informacje te pomagają ocenić zapotrzebowanie na energię oraz na składniki pokarmowe.

   Zapotrzebowanie musi być ustalone na takim poziomie, aby ryzyko rozwoju chorób i niedoborów pokarmowych było zminimalizowane, a organizm mógł optymalnie funkcjonować - przynajmniej takie są założenia RWS.



Gdzie umieszczane są na opakowaniu informacje o RWS i jakie są wartości?

   Wartości %RWS podawane w postaci graficznej (ikonach) możemy znaleźć na przodzie opakowania, natomiast w tyle opakowania zazwyczaj w formie tabelki. Wartości %RWS objaśniają ile energii i składników odżywczych znajduje się w porcji produktu / napoju i jaki procent dziennego zapotrzebowania na dany składnik stanowi ta ilość.

   Odpowiednio, zgodnie z załącznikiem XIII część B Rozporządzenia UE 1169/2011, referencyjne wartości spożycia wynoszą:

Wartość energetyczna 8400 kJ / 2000 kcal
Tłuszcz 70 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
Węglowodany 260 g
Cukry 90 g
Białko 50 g
Sól 6 g

   Czyli przykładowo:

Ilość tłuszczu w 100 g produktu: 11 g
Ilość tłuszczu w porcji 20 g: 2,2 g
%RWS jaki wnosi porcja: 70 g to 100% zapotrzebowania; dlatego 2,2 g to 3% (wyliczone z proporcji x= 1,1×100/70=3,14±3%). Procenty RWS są zawsze zaokrąglane do jedności.

   Rozporządzenie UE 1169/2011 dodatkowo podaje jakie są referencyjne wartości spożycia dla witamin oraz składników mineralnych, jednakże bardzo rzadko można znaleźć ich %RWS na opakowaniach. Poniżej wartości z załącznika XIII część A Rozporządzenia UE 1169/2011:

Witamina A 800 µg
Witamina D 5 µg
Witamina E 12 mg
Witamina K 75 µg
Witamina C 80 mg
Witamina B1 1,1 mg
Witamina B2 1,4 mg
Witamina B3 16 mg
Witamina B6 1,4 mg
Witamina B9 200 µg
Witamina B12 2,5 µg
Witamina H 50 µg
Witamina B5 6 mg
Potas 200 mg
Chlor 800 mg
Wapń 800 mg
Fosfor 700 mg
Magnez 375 mg
Żelazo 14 mg
Cynk 10 mg
Miedź 1 mg
Mangan 2 mg
Fluor 3,5 mg
Selen 55 µg
Chrom 40 µg
Molibden 50 µg
Jod 150 µg

   Jak już wspomniano na początku artykułu od grudnia 2016 wymagane jest podawanie wartości energetycznej i wartości odżywczych określonych składników pokarmowych i są to te same wartości jak dla załącznika B plus dodatkowo błonnik, dlatego jeśli producenci decydują się podawać wartości %RWS to zwyczajowo wartości energetyczne i odżywcze wraz z %RWS są podawane we wspólnej tabelce.



Dlaczego ustala się RWS?

   Głównym zadaniem Referencyjnych Wartość Spożycia jest ułatwienie konsumentom układania jadłospisu, w taki sposób, aby w codziennym menu nie zabrakło żadnych składników. Z drugiej strony, RWS ma także za zadanie zapobiegać nadmiernej konsumpcji. Drugiemu celowi służy dodatkowo górny tolerowany poziom spożycia.

   Referencyjne Wartości Spożycia wykorzystuje się jako podstawę dla tworzenia regulacji prawnych w zakresie opieki zdrowotnej, przepisów prawa i przemysłu spożywczego. RWS mogą być wykorzystywane:

- do planowania i oceny diety
- do ustalania zaleceń dietetycznych da poszczególnych osób
- w procesie etykietowania żywności

   Czasami jednak Referencyjne Wartości Spożycia mogą być interpretowane w nieodpowiedni sposób. Interpretowanie i porównywanie wartości referencyjnych ze spożyciem składników pokarmowych należy traktować bardzo ostrożnie. Rola RWS jest bardzo duża - na co wskazuje ich zastosowanie - niemniej nie powinny być wykorzystywane jako wyznacznik jakości diety.

   Referencyjne Wartości Spożycia mają charakter wskazań dietetycznych i odniesieniem referencyjnym dla instytucji oceniających bezpieczeństwo składu żywności.



RWS jako normy żywienia

   Referencyjne Wartości Spożycia są normami żywienia przyjętymi w oparciu o wyniki badań ilości energii oraz składników odżywczych. Ustalenie spożycia na poziomie określonych norm ma w założeniu pomóc w zapobieganiu chorobom rozwijającym się na podłożu niedoborów energii oraz poszczególnych składników odżywczych, albo ich nadmiaru. Normy żywieniowe można podzielić na ogólne i szczegółowe - ich zakres nie jest tożsamy z zakresem RWS - jest szerszy.



   Podsumowując powyższe rozważania należy zauważyć, że referencyjne wartości spożycia nie powinny być odbierane przez konsumentów jako zalecenia dietetyczne i cel, który każdego dnia należy osiągnąć.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.64 Ocen: 14


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE