Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Seler korzeniowy i seler naciowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Seler korzeniowy i seler naciowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Seler jest jednym z elementów tzw. włoszczyzny. Nie może zabraknąć go w żadnym warzywnym czy warzywno-mięsnym wywarze. Oprócz specyficznego smaku ma również ogromne wartości odżywcze. Jakie jest jego pochodzenie? Jakie ma właściwości? Wszystkiego o selerze dowiecie się z niniejszego tekstu...

   Seler to dwuletnia bylina należąca do rodziny selerowatych (obok m.in. pietruszki, pasternaku, marchwi, kopru, lubczyku czy fenkuła). Istnieje 20 gatunków selera, ale ten najpopularniejszy i najczęściej uprawiany, którego znamy z codziennego kulinarnego doświadczenia, to seler zwyczajny. Selery pochodzą z Eurazji, a uprawia się dziś w Europie (w tym też w Polsce, gdyż selerom nie "przeszkadza" ani umiarkowany, ani chłodny klimat), Azji i Ameryce Południowej. Jego właściwości były już jednak znane w starożytnym Egipcie, gdzie często wykorzystywany był w terapiach wielu chorób, np. artretyzmu. Warto też wiedzieć, iż seler uznawany jest za afrodyzjak. Co jeszcze kryje się w tym niepozornym warzywie korzeniowym?





Seler korzeniowy i naciowy - właściwości odżywcze i lecznicze

   Seler jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP), witaminy C, E i K1 oraz składników mineralnych: cynku, fosforu, miedzi, sodu, manganu, magnezu, potasu, żelaza i wapnia, a także błonnika pokarmowego i bioflawonoidów. Ponadto seler naciowy jest dobrym źródłem kwasu foliowego i witaminy A (beta karotenu). Tym samym, seler ma niezwykle wiele prozdrowotnych właściwości:

- ma działanie przeciwzapalne
- działa moczopędnie (a więc przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu)
- zwalcza wolne rodniki (przez co wykazuje właściwości antynowotworowe oraz redukuje objawy starzenia się skóry)
- ma działanie rozkurczowe (a więc może redukować bóle menstruacyjne)
- przyspiesza przemianę materii
- poprawia stan cery, włosów praz paznokci
- wzmacnia układ odpornościowy organizmu
- redukuje nadciśnienie i poziom cholesterolu we krwi (a więc redukuje ryzyko chorób układu krążenia)
- pobudza ruchy perystaltyczne jelit

   Jak widać, właściwości selera są naprawdę przeogromne oraz co ważne, wielopłaszczyznowe. Nie jest on remedium na jedno tylko schorzenie, ale stanowi idealny dietetyczny element profilaktyki prozdrowotnej i sposób na codzienne wzmacnianie organizmu.



Seler korzeniowy i seler naciowy - kalorie i wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu.


Składnik Seler korzeniowy Seler naciowy
Kalorie (wartość energetyczna) 42 kcal /
176 kJ
16 kcal /
  67 kJ
Białko 1,50 g 0,69 g
Tłuszcz ogółem 0,30 g 0,17 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,079 g 0,042 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,058 g 0,032 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,148 g 0,079 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0 g
0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,148 g
0,079 g
Węglowodany 19,20 g 2,97 g
Błonnik pokarmowy 1,8 g 1,6 g
Witamina A 0 I.U. 449 I.U.
Witamina D 0 µg 0 µg
Witamina E 0,36 mg
0,27 mg
Witamina K1 41 µg 29,3 µg
Witamina C 8 mg 3,1 mg
Witamina B1 0,050 mg 0,021 mg
Witamina B2 0,060 mg 0,057 mg
Witamina B3 (PP) 0,700 mg 0,320 mg
Witamina B6 0,165 mg 0,074 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 8 µg 36 µg
Witamina B12 0 µg 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,352 mg 0,246 mg
Wapń 43 mg 40 mg
Żelazo 0,70 mg 0,20 mg
Magnez 20 mg 11 mg
Fosfor 115 mg 24 mg
Potas 300 mg 260 mg
Sód 100 mg 80 mg
Cynk 0,33 mg 0,13 mg
Miedź 0,07 mg 0,04 mg
Mangan 0,16 mg 0,10 mg
Selen 0,7 µg 0,4 µg
Fluor ~ 4 µg
Cholesterol 0 mg 0 mg
Fitosterole ~ 6 mg



Seler korzeniowy a odchudzanie

   100 gramów selera korzeniowego dostarcza około 42 kalorii (kcal). Tym samym bez obaw można wprowadzić go do diety odchudzającej. Dzięki niskiej kaloryczności, zawartości błonnika oraz moczopędnym działaniu z pewnością tylko w procesie tracenia zbędnych kilogramów nam pomoże.



Seler naciowy

   Seler naciowy jak już wspomnieliśmy, tak jak i korzeniowy, jest bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Warto jednak zaznaczyć, iż ma od niego trochę mniej kalorii, gdyż około 16 kcal w 100 gramach. Jego indeks glikemiczny wynosi jedynie 15, a więc może być jedzony przez osoby odchudzające się oraz chorujące na cukrzycę. Seler naciowy ma również właściwości charakterystyczne głównie dla siebie:

- pobudza produkcję żółci
- zwiększa apetyt
- walczy z nadkwasotą żołądka i refluksem
- wspomaga pracę nerek
- zapobiega artretyzmowi i reumatyzmowi
- wspomaga leczenie astmy
- uspokaja i łagodzi stres, zapobiega depresji (za te właściwości odpowiedzialny jest zawarty w nim olejek eteryczny)

   Zmiksowany seler naciowy z jabłkiem (i ewentualnie marchewką) tworzy energetyzujący, odtruwający i odmładzający koktajl, regularne picie którego:

- poprawia stan włosów i paznokci
- ujędrnia skórę i nadaje jej pięknego koloru
- likwiduje obrzęki nóg i twarzy
- zapobiega tworzeniu się zmarszczek
- usuwa toksyny z organizmu, dodając energii i poprawiając samopoczucie
- ułatwia odchudzanie i zachowanie prawidłowej masy ciała

   Pamiętajmy, że, by seler naciowy zachował swoje właściwości, musi być dobrze przechowywany. Należy trzymać go zawiniętego w plastikową torebkę, w lodówce. Przed spożyciem, jakkolwiek czysty by się nam nie wydawał w opakowaniu, należy go dokładnie umyć.

   Oprócz wspomnianego wcześniej koktajlu (oraz innych smoothie - seler idealnie komponuje się np. z kiwi i gruszką), z selera naciowego można przygotowywać sosy oraz dodawać go drobno posiekanego do zup, twarożków, gulaszy itd.

   Niektórzy preferują natomiast jedzenie go samego, na surowo. Jest bowiem chrupiący i bardzo aromatyczny. Można więc zastąpić nim chipsy czy innego rodzaju tuczące przekąski i przegryzać go, gdy siedzimy przed telewizorem, maczając jego kawałki, niczym nachosy, w przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego dipie.

   Jak zostało to wspomniane na wstępie, seler postrzegany jest jako afrodyzjak. Działanie pobudzające zmysły i zwiększające popęd płciowy ma jednak głównie seler naciowy. Warto więc wykorzystywać go do przygotowywania romantycznych kolacji, np. dodając go do lekkich sałatek.  Najlepsze efekty osiągniemy, jeśli połączymy go z innymi produktami wykazującymi tego typu działanie.



Ciekawostki o selerze

→ Seler jest jednym z najstarszych warzyw świata
→ W starożytnej Grecji liście selera wykorzystywane były do ozdabiania głów zwycięskich sportowców
→ Starożytni Rzymianie wybijali seler naciowy na swych monetach (zamiennie z wawrzynem)
→ Do Polski seler trafił w XVI wieku za sprawą pochodzącej z Włoch Królowej Bony (stąd nazywany jest, wraz z kilkoma innymi warzywami, "włoszczyzną")
→ Seler jest alergenem pokarmowym i może wywoływać reakcje alergiczne, z tego względu jego obecność w produktach spożywczych musi być deklarowana na etykiecie produktu. Seler może wywoływać różnorodne objawy kliniczne: rumień, pokrzywkę, obrzęk, astmę czy też nieżyt nosa. Rośliny z tej samej rodziny, czyli marchewka, pietruszka lub koper włoski powodują występowanie reakcji krzyżowych.



   Seler, zarówno korzeniowy, jak i naciowy, to bardzo zdrowe i pożywne warzywo o wielu właściwościach. Kupić możemy go przez okrągły rok - nie jest produktem sezonowym. Co więcej, zawsze jest bardzo tani. Na co więc czekać?




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.91 Ocen: 22


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE