Dzisiaj jest: Sobota, 18.11.2017 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Sery w diecie - rodzaje i wartości odżywcze


26.01.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Sery w diecie - rodzaje i wartości odżywcze


   Serem nazywamy produkt mleczny dojrzewający bądź niedojrzewający, miękki, półtwardy lub twardy, uzyskany poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce technologicznej.

   Ser jest bogatym źródłem takich składników odżywczych, jak białka, kwasy tłuszczowe (kwasy nasycone stanowią średnio prawie 60%., kwasy nienasycone 30% w tym jednonienasycone, ok. 2,7%), oraz szeregu witamin i minerałów, wśród których znajdują się witamina A, witaminy z grupy B (B2, B6, B12) oraz witaminy D, E i K, a także wapń, magnez, potas, sód i fosfor. Sery nie zawierają witaminy C i błonnika, dlatego chcąc przygotować pełnowartościowy posiłek, warto łączyć je z warzywami lub owocami. Sery ze względu na zagęszczenie składników odżywczych zaliczane są do produktów kalorycznych, a także z wysoką zawartością cholesterolu. Zawartość składników odżywczych jest różna, w zależności od gatunku i rodzaju sera.





Rodzaje serów

   Istnieje wiele rodzajów i gatunków serów. Dzieli się je ze względu na rodzaj mleka użytego do produkcji oraz ze względu na technologię wytwarzania i typ procesu dojrzewania. Szacuje się, że obecnie produkuje się około 4 tysiące rodzajów serów na świecie. W Polsce wytwarza się około 90 gatunków.


Ze względu na rodzaj mleka sery dzieli się na:

1. Sery krowie - są zdecydowane najpopularniejsze, należy do nich zdecydowana większość serów dostępnych w handlu. Odmian serów krowich jest wiele, niektóre z nich zupełnie różnią się smakiem.

2. Sery kozie - bardzo popularne we Francji, również zdobywające popularność w Polsce. Mają intensywny, lekko słonawy, korzenny smak, który nie wszystkim odpowiada. Sera kozie zawierają mniej tłuszczu, więcej białka i soli mineralnych niż sery krowie.

3. Sery owcze - najbardziej popularne w Hiszpanii i Grecji, tradycyjnie wytwarzane są również na południu Polski. Są tłustsze niż sery krowie, ale zawierają więcej białka. Produkuje się je tylko w okresie dojenia owiec, czyli od maja do września, a sprzedaje do października.



Ze względu na technologię wytwarzania i typ procesu dojrzewania, sery dzielą się na:

1. Sery podpuszczkowe - nazwa ich pochodzi od nazwy enzymu podpuszczki, który używany jest do ścinania mleka. Po ścięciu, masa serowa dojrzewa od 2 do 144 tygodni. W obrębie serów podpuszczkowych wyróżniamy:

- sery miękkie
   a) z porostem pleśniowym (przykładowe sery: brie, camembert)
   b) z przerostem pleśniowym (przykładowe sery: roquefort, gorgonzola)
   c) pomazankowe (przykładowy ser: bryndza)
- sery półtwarde (przykładowy ser: limburski)
- sery twarde (przykładowe sery: ementaler, gouda, mozzarella, feta)

2. Sery kwasowe - inaczej sery białe. Otrzymuje się je w wyniku ścinana mleka zakwasem, czyli kwasem cytrynowym lub octowym. Mają delikatny smak i łatwo je rozsmarować.

- sery niedojrzewające (przykładowy ser: twaróg)
- sery dojrzewające (przykładowy ser: gomółka)

3. Sery kwasowo-podpuszczkowe - nazywane też cottage cheese, otrzymuje się je poprzez ścinanie masy serowej kwasem mlekowym lub podpuszczką. To sery białe, ale ich konsystencja jest rzadsza od konsystencji serów kwasowych. Do tej grupy zaliczają się również serki homogenizowane.

4. Sery zwarowe - otrzymywane są ze zwaru, która jest mieszaniną tłuszczu i białka uzyskiwaną poprzez podgrzanie podpuszczkowej serwatki zakwaszonej kulturami bakteryjnymi, przerobionego z twarogiem; często z dodatkiem innych składników. Do ich produkcji nie wykorzystuje się bezpośrednio mleka, ale serwatkę. Najbardziej znanym serem tego typu jest włoski ser ricotta.

5. Sery topione - otrzymuje się je z sera żółtego, do którego dodaje się tzw. topniki, czyli kwas mlekowy, winowy lub cytrynowy.

6. Sery smażone - otrzymuje się dzięki smażeniu masy twarogowej, która wcześniej jest poddawana termizacji (trzyma się ją w cieple, aż nabierze charakterystycznego zapachu). Do masy dodaje się jajka, częstym dodatkiem jest też kminek.



Sery w diecie

   Sery są jednym z głównych elementów diety śródziemnomorskiej, która ma dobroczynny wpływ na zdrowie i długość życia. Warto czerpać z niej inspiracje podczas komponowania jadłospisu. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się sery feta i mozzarella łączone z warzywami, owocami, orzechami, pełnoziarnistymi produktami i oliwą z oliwek. Ser feta zawiera głównie tłuszcze i białko, podobnie jak mozzarella, dlatego są polecane osobom stosującym dietę niskowęglowodanową. Ser żółty zawiera niewielką ilość soli i jest bogaty w białko. Należy również do bogatych źródeł wapnia i chromu. Najlepiej sprawdza się w roli przysmaku na śniadanie, ponieważ jako źródło białka, tłuszczów i węglowodanów zapewnia dużą dawkę energii na rozpoczęcie dnia. Twaróg z niską zawartością tłuszczu jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z otyłością i nadwagą. Biały ser zapewnia uczucie sytości oraz poprawia kondycję skóry i włosów. Jako źródło pełnowartościowego białka wpływa korzystnie na utrzymanie szczupłej sylwetki, zapobiegając podjadaniu między posiłkami.



Sery pleśniowe - zdrowe ?

   Wykwintne sery pleśniowe są bogatym źródłem wapnia i fosforu, dlatego sprzyjają budowie mocnych kości i zębów. Zawierają potas i sód odpowiadające za prawidłowy przebieg wielu procesów toczących się w organizmie. Podobnie jak inne tłuste sery są bardzo dobrym źródłem energii, niemniej większość tłuszczów to nasycone kwasy tłuszczowe prowadzące do miażdżycy naczyń krwionośnych. Sery pleśniowe nie zawierają także błonnika, dlatego mogą sprzyjać powstawaniu zaparć. Spożywanie ich w dużych ilościach zwiększa ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych oraz przybrania na wadze. Sery pleśniowe w porównaniu z innymi przysmakami serowymi zawierają bardzo duże ilości sodu, który w nadmiarze prowadzi do gromadzenia się wody w organizmie. W efekcie dochodzi do powstawania obrzęków i wzrostu ciśnienia krwi. Ma to znaczenie głównie w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Sery pleśniowe są bogatym źródłem tyraminy, która może wywołać atak migreny, ponieważ prowadzi do wzrostu ciśnienia tętniczego i nagłego skurczu naczyń krwionośnych. Ze względu na wysoką zawartość tyraminy sery pleśniowe nie powinny być również spożywane przez kobiety w ciąży. Amina znacząco nasila skurcz mięśni macicy, co zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu i poronienia.



Na dobry humor

   Jedzenie serów korzystnie wpływają na humor i poziom energii, co zawdzięczają wysokiej zawartości tyrozyny. Aminokwas ma korzystny wpływ na samopoczucie oraz zwiększa odporność na stres. Niedobór tyrozyny wpływa na obniżenie poziomu dopaminy, co jest jedną z przyczyn zachorowania na depresję. Tyrozyna jest niezbędna do produkcji kolagenu, który odpowiada za elastyczność i sprężystość skóry. Bierze udział w syntezie melaniny wpływając na zdrowe zabarwienie skóry i włosów. Tyrozyna jest aminokwasem utrzymującym właściwe tempo metabolizmu, obniżającym apetyt i wpływającym na uczucie sytości.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.29 Ocen: 7


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE