Dzisiaj jest: Środa, 27.03.2019 Imieniny: Lidii i Ernesta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Siarka - funkcje, skutki nadmiaru i niedoboru, źródła w żywności


12.02.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Siarka - funkcje, skutki nadmiaru i niedoboru, źródła w żywności


   Siarka jest mikroelementem, czyli pierwiastkiem, który występuje w organizmie w śladowej ilości. Pełni ona wiele ważnych funkcji, które zapewniają prawidłowy przebieg procesów w organizmie. Siarka wchodzi bowiem w skład wielu związków, takich jak aminokwasy siarkowe (metionina, cysteina, cystyna), insulina czy witaminy B1 i H.

   Siarka wpływa dzięki temu na prawidłowe działanie układu nerwowego, krwionośnego oraz pomaga w detoksykacji organizmu. Wchodząc w skład białek budujących włosy, skórę i paznokcie nazywana jest również „pierwiastkiem piękna”. Jakie więc funkcje pełni siarka, dlaczego jest tak ważna dla naszego organizmu i w jakich produktach spożywczych ją znaleźć?





Funkcje siarki w organizmie

   Siarka jest elementem budującym aminokwasy, białka, hormony i kwasy. Wchodzi w skład egzogennych aminokwasów siarkowych (metioniny, cysteiny i cystyny), hormonów (insuliny), heparyny i glutationu oraz witaminy H (biotyny) i B1.   

   Wydalanie toksyn. Glutation, który zawiera siarkę bierze udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Większość związków siarki w organizmie może być wydalana wraz z moczem w postaci siarczanów, które wiążą się ze związkami toksycznymi w organizmie takimi jak min. nikotyna i metale ciężkie. Siarka wspiera więc detoksykacyjne i odtruwające funkcje wątroby.

   Dbałość o skórę, włosy i paznokcie. Cysteina wchodzi w skład keratyny, która buduje włosy, paznokcie oraz kolagenu, który odpowiada za elastyczność skóry i tkanki łącznej. Siarka bierze zatem udział w procesach regeneracji naskórka, budowy włosów i paznokci. Hamuje starzenie skóry, uelastyczniając ją i zapobiegając powstawaniu zmarszczek. Wspomaga też leczenie trądziku, atopowego zapalenia skóry oraz łuszczycy i stanów zapalnych.

   Dbałość o stawy. Siarka jest składnikiem cysteiny, która wchodzi w skład kolagenu budującego tkankę łączną. Odpowiednia ilość kolagenu zapewnia prawidłową elastyczność i stan stawów i chrząstek.  Często przez działanie przeciwzapalne i regeneracyjne siarka wykorzystywana jest w leczeniu zwyrodnienia stawów, reumatoidalnego zapalenia stawów czy rwy kulszowej.

   Działanie przeciwzapalne. Siarka jest również silnym antyoksydantem. Niszczy wolne rodniki i zapobiega powstawaniu nowych. Zwiększa tym samym odporność organizmu na choroby wirusowe, bakteryjne i grzybicze oraz zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego.



Niedobór siarki w organizmie

   Zbyt niski poziom siarki w organizmie skutkować może rozwojem chorób skóry takich jak trądzik czy łuszczyca oraz nasilać może stany zapalne. Zaburza również prawidłowy wzrost włosów i paznokci. Niedobory siarki objawiają się osłabieniem wzroku, wypadaniem włosów, utratą jędrności skóry, łamliwością paznokci, stanami zapalnymi skóry, wolniejszym gojeniem się ran, a także stanami apatii, zmęczenia i obniżenia nastroju. Mogą pojawić się również problemy z funkcjonowaniem stawów oraz wątroby. Niedobór siarki wpływa też na obniżenie odporności organizmu.



Nadmiar siarki w organizmie

   U osób zdrowych związki siarki pochodzące z żywności są usuwane wraz z moczem i nie kumulują się w organizmie. Nie stwierdzono przypadków przedawkowania siarki i objawów jej toksyczności.



Źródła siarki w żywności

   Do źródeł siarki w żywności należą takie produkty zwierzęce, takie jak: jaja, ryby, mleko, sery, mięso oraz produkty roślinne takie jak: czosnek, cebula, czarna rzepa, rzodkiew, orzechy laskowe, gorczyca, marchew, kukurydza, chrzan, migdały, fasola, kapusta. W mniejszych ilościach siarkę znaleźć można również w szparagach, brokułach, gruszkach, ziemniakach, kukurydzy, selerze, figach i owsie.



Suplementy siarki

   Jako suplementy siarki stosuje się powszechnie dwa rodzaje suplementów: DMSO, czyli sulfotlenek dimetylu oraz MSM, czyli metylosulfonylometan. DMSO ulega przekształceniu w organizmie do MSM. Metylosulfonylometan (MSM) jest białym, naturalnym, krystalicznym proszkiem bez zapachu i bez smaku, łatwo wchłaniana przez nasz organizm, natomiast DMSO jest klarownym płynem. Obydwa suplementy mogą zawierać zanieczyszczenia, w związku z tym należy zaopatrywać się w suplementy wyłącznie o dużej czystości - nie mniej niż 99%. Pamiętajmy też, że wiele związków siarki jest toksycznych.



Siarka w zewnętrznym leczeniu chorób

   Lecznicze działanie siarki znalazło zastosowanie w leczeniu chorób stawów oraz skóry. Uzdrowiskowe kąpiele siarkowe łagodzą ból stawów i pomagają przywrócić ich prawidłowe funkcjonowanie. Pozwalają również rozmiękczyć i złuszczyć naskórek, co ujędrnia i uelastycznia skórę. Kąpiele siarkowe pomagają walczyć z grzybiczymi, bakteryjnymi i pasożytniczymi chorobami skóry. W Polsce ze źródeł wód siarkowych słyną takie kurorty uzdrowiskowe jak Busko-Zdrój czy Solec-Zdrój.

   Maści i kremy z dodatkiem siarki znajdują zastosowanie w leczeniu chorób skóry takich jak trądzik, egzema, łuszczyca i łojotok.

   Siarka znajduje również zastosowanie w produkcji kosmetyków do pielęgnacji włosów i skóry. Szampony z dodatkiem siarki przeznaczone są do włosów tłustych i z łupieżem, a kremy i balsamy do skóry tłustej i trądzikowej.




Zobacz więcej na temat:

siarkamsmbiałkoaminokwasy


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE