Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Śmietana a śmietanka - rodzaje i zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze


21.06.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Śmietana a śmietanka - rodzaje i zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze


   Czym różni się śmietana od śmietanki? Śmietana - inaczej nazywana śmietaną kwaśną lub ukwaszoną to produkt otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego. Następnie śmietanka poddana jest procesowi fermentacji mlekowej przy pomocy czystych kultur maślarskich, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu. Śmietanka - inaczej śmietana słodka, to produkt mleczny otrzymywany w procesie odwirowywania mleka surowego. Śmietanka jest półproduktem przy wytwarzaniu wielu produktów mlecznych np. śmietany, masła śmietankowego, czy też lodów śmietankowych. Sprzedawana jest również w postaci nieprzetworzonej lub przetworzonej metodą UHT.

   Śmietana ma gęstszą konsystencję i często jest homogenizowana. Może mieć kwaśny, lekko słony i serowy posmak. Na sklepowych półkach dostępna jest śmietana o zawartości 9%, 12%, 18%, 22% i 30% tłuszczu.





   Śmietanka (słodka śmietana) charakteryzuje się lekko słodkim smakiem, pochodzącym z cukru mlecznego - laktozy, która występuje naturalnie w mleku. Śmietanka jest dostępna w sprzedaży w wersji 9%, 12% i 18%. Dodatkowo, śmietanka jest dostępna w wersji kremówki, charakteryzującej się zawartością tłuszczu 30% lub 36%. Kremówka może zostać ubita na bitą śmietanę za pomocą trzepaczki. W procesie ubijania śmietany cząsteczki tłuszczu tworzą strukturę wypełnioną pęcherzykami powietrza, podwajając wielokrotnie objętość wyjściowej porcji.



Zastosowanie śmietany i śmietanki w kuchni

   Śmietana znajduje zastosowanie do przyrządzania sosów. Produkt o kremowej konsystencji znajduje zastosowanie również jako jeden ze składników klasycznych potraw kuchni polskiej, francuskiej i skandynawskiej. W Polsce trudno wyobrazić sobie placki ziemniaczane bez śmietany, albo mizerię bez dodatku tego produktu. W polskiej kuchni śmietana znajduje zastosowanie także do zabielania zup, o czym niżej. W kuchni meksykańskiej kwaśna śmietana znajduje zastosowanie jako dodatek do ostrych dań.

   Zastosowanie śmietany w kuchni jest w dużej mierze determinowane przez zawartość tłuszczu oraz rodzaj śmietany (kwaśna, słodka). Kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu w wysokości 9% może być dodawana do sałatek i niskokalorycznych dań. Śmietanka słodka o zawartości 9% tłuszczu sprawdza się jako dodatek do mlecznego koktajlu i do kawy.

   Do sałatek można dodawać również śmietanę kwaśną 12%. Natomiast kwaśna śmietana o zawartości 18% tłuszczu stanowi składnik zup i sosów, zagęszczając i wzbogacając ich smak. Śmietana kwaśna o zawartości 22% doskonale sprawdza się jako dodatek do sosów.

   Śmietanka słodka typu kremówka (30 i 36% tłuszczu) jest natomiast przeznaczona do przyrządzania deserów. Dodając ubitą śmietanę do gęstej masy (np. podczas przyrządzania kremu) należy najpierw dodać kilka łyżek śmietany, a dopiero później pozostałą część. Łatwiej ubić śmietanę, która była przechowywana w lodówce przez 12 godzin.

   Śmietanki UHT charakteryzują się najdłuższym terminem przechowywania i mogą być przechowywane także w temperaturze pokojowej. Inne śmietanki i śmietany powinny być przechowywane w lodówce nie dłużej przez 2 dni od chwili otwarcia.



Jak uniknąć zwarzenia śmietany?

   Słowo „zwarzyć” w słowniku języka polskiego oznacza m.in. „zepsuć mleko lub śmietanę wskutek nagłego ogrzania lub połączenia z gorącym płynem”. Chcąc uniknąć zwarzenia się śmietany w zupie należy najpierw dodać do śmietany kilku łyżek gorącej zupy. Następnie należy wlać całość do garnka. Śmietana powinna być dodawana do zupy i sosu dopiero przed końcem gotowania.



Właściwości odżywcze śmietany


   Kaloryczność śmietany jest zdeterminowana przez zawartość tłuszczu - śmietana 12%-owa zawiera 135 kcal na 100 g produktu, natomiast w 100 g śmietany 18% znajduje się 186 kcal. Śmietana kremówka (30%) zawiera 291 kcal w 100 g produktu.

   Z drugiej strony, śmietana zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce, dużo wapnia i fosforu potrzebnych do budowy mocnej tkanki kostnej i zębów, dość duże ilości witamin: A, B2 i B12.
Oprócz tłuszczów i białka wymienionych wyżej, śmietana 12% zawiera również pewne ilości witamin B1, B2, B5, B6, B9, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach D, E i K1. W składzie śmietany znajdują się również minerały, w tym magnez, cynk, selen, sód i potas.



Kalorie i wartości odżywcze - śmietana 12% tłuszczu


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 135 kcal / 563 kJ
Białko 2,94 g
Tłuszcz ogółem 12 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 7,47 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 3,466 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,446 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 ~
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 ~
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 ~
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 ~
Kwasy tłuszczowe omega-6 ~
Węglowodany 4,26 g
Błonnik pokarmowy 0 g
Witamina A 372 I.U.
Witamina D 9 I.U.
Witamina E 0,34 mg
Witamina K1 0,6 µg
Witamina C 0,9 mg
Witamina B1 0,035 mg
Witamina B2 0,149 mg
Witamina B3 (PP) 0,067 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
0,363 mg
Witamina B6
0,016 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
11 µg
Witamina B12
0,3 µg
Wapń 104 mg
Żelazo 0,07 mg
Magnez 10 mg
Fosfor 95 mg
Potas 129 mg
Sód 89 mg
Cynk 0,5 mg
Miedź 0,016 mg
Mangan 0,003 mg
Selen 2,1 µg
Fluor ~
Cholesterol 39 mg
Fitosterole ~
Woda 80,14 g



Co jeszcze warto wiedzieć o śmietanie i śmietance?

   Warto wiedzieć, że zgodnie z decyzją TS UE z 2017 r. termin „śmietana” powinien być używany wyłącznie w odniesieniu do przetworów mleka zwierzęcego, podobnie jak „śmietanka”. Kwaśna śmietana jest produktem fermentowanym w odróżnieniu od śmietanki. Śmietana kwaśna powstaje z ukwaszenia słodkiej śmietanki, przy wykorzystaniu bakterii kwasu mlekowego. Zastosowanie różnych rodzajów śmietany jest uzależnione od zawartości tłuszczu i poddania śmietany fermentacji.

   Przy wyborze śmietany i śmietanki warto zwrócić uwagę na skład produktu. Producenci mogą dodawać do produktu substancje zagęszczające np. skrobię modyfikowaną, mączkę chleba świętojańskiego, karagen, które mogą powodować u niektórych osób dolegliwości żołądkowe. Warto zatem zwracać uwagę na skład śmietany. Im prostszy skład, tym lepiej.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE