Czym różni się śmietana od śmietanki? Śmietana - inaczej nazywana śmietaną kwaśną lub ukwaszoną to produkt otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego. Następnie śmietanka poddana jest procesowi fermentacji mlekowej przy pomocy czystych kultur maślarskich, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu. Śmietanka - inaczej śmietana słodka, to produkt mleczny otrzymywany w procesie odwirowywania mleka surowego. Śmietanka jest półproduktem przy wytwarzaniu wielu produktów mlecznych np. śmietany, masła śmietankowego, czy też lodów śmietankowych. Sprzedawana jest również w postaci nieprzetworzonej lub przetworzonej metodą UHT.
Śmietana ma gęstszą konsystencję i często jest homogenizowana. Może mieć kwaśny, lekko słony i serowy posmak. Na sklepowych półkach dostępna jest śmietana o zawartości 9%, 12%, 18%, 22% i 30% tłuszczu.
|
|
Śmietanka (słodka śmietana) charakteryzuje się lekko słodkim smakiem, pochodzącym z cukru mlecznego - laktozy, która występuje naturalnie w mleku. Śmietanka jest dostępna w sprzedaży w wersji 9%, 12% i 18%. Dodatkowo, śmietanka jest dostępna w wersji kremówki, charakteryzującej się zawartością tłuszczu 30% lub 36%. Kremówka może zostać ubita na bitą śmietanę za pomocą trzepaczki. W procesie ubijania śmietany cząsteczki tłuszczu tworzą strukturę wypełnioną pęcherzykami powietrza, podwajając wielokrotnie objętość wyjściowej porcji.
Zastosowanie śmietany i śmietanki w kuchni
Śmietana znajduje zastosowanie do przyrządzania sosów. Produkt o kremowej konsystencji znajduje zastosowanie również jako jeden ze składników klasycznych potraw kuchni polskiej, francuskiej i skandynawskiej. W Polsce trudno wyobrazić sobie placki ziemniaczane bez śmietany, albo mizerię bez dodatku tego produktu. W polskiej kuchni śmietana znajduje zastosowanie także do zabielania zup, o czym niżej. W kuchni meksykańskiej kwaśna śmietana znajduje zastosowanie jako dodatek do ostrych dań.
Zastosowanie śmietany w kuchni jest w dużej mierze determinowane przez zawartość tłuszczu oraz rodzaj śmietany (kwaśna, słodka). Kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu w wysokości 9% może być dodawana do sałatek i niskokalorycznych dań. Śmietanka słodka o zawartości 9% tłuszczu sprawdza się jako dodatek do mlecznego koktajlu i do kawy.
Do sałatek można dodawać również śmietanę kwaśną 12%. Natomiast kwaśna śmietana o zawartości 18% tłuszczu stanowi składnik zup i sosów, zagęszczając i wzbogacając ich smak. Śmietana kwaśna o zawartości 22% doskonale sprawdza się jako dodatek do sosów.
Śmietanka słodka typu kremówka (30 i 36% tłuszczu) jest natomiast przeznaczona do przyrządzania deserów. Dodając ubitą śmietanę do gęstej masy (np. podczas przyrządzania kremu) należy najpierw dodać kilka łyżek śmietany, a dopiero później pozostałą część. Łatwiej ubić śmietanę, która była przechowywana w lodówce przez 12 godzin.
Śmietanki UHT charakteryzują się najdłuższym terminem przechowywania i mogą być przechowywane także w temperaturze pokojowej. Inne śmietanki i śmietany powinny być przechowywane w lodówce nie dłużej przez 2 dni od chwili otwarcia.
Jak uniknąć zwarzenia śmietany?
Słowo "zwarzyć" w słowniku języka polskiego oznacza m.in. "zepsuć mleko lub śmietanę wskutek nagłego ogrzania lub połączenia z gorącym płynem". Chcąc uniknąć zwarzenia się śmietany w zupie należy najpierw dodać do śmietany kilku łyżek gorącej zupy. Następnie należy wlać całość do garnka. Śmietana powinna być dodawana do zupy i sosu dopiero przed końcem gotowania.
Właściwości odżywcze śmietany
Kaloryczność śmietany jest zdeterminowana przez zawartość tłuszczu - śmietana 12%-owa zawiera 135 kcal na 100 g produktu, natomiast w 100 g śmietany 18% znajduje się 186 kcal. Śmietana kremówka (30%) zawiera 291 kcal w 100 g produktu.
Z drugiej strony, śmietana zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce, dużo wapnia i fosforu potrzebnych do budowy mocnej tkanki kostnej i zębów, dość duże ilości witamin: A, B2 i B12. Oprócz tłuszczów i białka wymienionych wyżej, śmietana 12% zawiera również pewne ilości witamin B1, B2, B5, B6, B9, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach D, E i K1. W składzie śmietany znajdują się również minerały, w tym magnez, cynk, selen, sód i potas.
Kalorie i wartości odżywcze - śmietana 12% tłuszczu
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 135 kcal / 563 kJ |
Białko | 2,94 g |
Tłuszcz ogółem | 12 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 7,47 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 3,466 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,446 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | ~ |
- Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 | ~ |
- Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 | ~ |
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 | ~ |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | ~ |
Węglowodany | 4,26 g |
Błonnik pokarmowy | 0 g |
Witamina A | 372 I.U. |
Witamina D | 9 I.U. |
Witamina E | 0,34 mg |
Witamina K1 | 0,6 µg |
Witamina C | 0,9 mg |
Witamina B1 | 0,035 mg |
Witamina B2 | 0,149 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,067 mg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,363 mg |
Witamina B6 |
0,016 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
11 µg |
Witamina B12 |
0,3 µg |
Wapń | 104 mg |
Żelazo | 0,07 mg |
Magnez | 10 mg |
Fosfor | 95 mg |
Potas | 129 mg |
Sód | 89 mg |
Cynk | 0,5 mg |
Miedź | 0,016 mg |
Mangan | 0,003 mg |
Selen | 2,1 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 39 mg |
Fitosterole | ~ |
Woda | 80,14 g |
Co jeszcze warto wiedzieć o śmietanie i śmietance?
Warto wiedzieć, że zgodnie z decyzją TS UE z 2017 r. termin "śmietana" powinien być używany wyłącznie w odniesieniu do przetworów mleka zwierzęcego, podobnie jak "śmietanka". Kwaśna śmietana jest produktem fermentowanym w odróżnieniu od śmietanki. Śmietana kwaśna powstaje z ukwaszenia słodkiej śmietanki, przy wykorzystaniu bakterii kwasu mlekowego. Zastosowanie różnych rodzajów śmietany jest uzależnione od zawartości tłuszczu i poddania śmietany fermentacji.
Przy wyborze śmietany i śmietanki warto zwrócić uwagę na skład produktu. Producenci mogą dodawać do produktu substancje zagęszczające np. skrobię modyfikowaną, mączkę chleba świętojańskiego, karagen, które mogą powodować u niektórych osób dolegliwości żołądkowe. Warto zatem zwracać uwagę na skład śmietany. Im prostszy skład, tym lepiej.