Dzisiaj jest: Środa, 13.12.2017 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Śniadanie - najważniejszy posiłek w ciągu dnia


05.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Śniadanie - najważniejszy posiłek w ciągu dnia


   Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - każdy z nas gdzieś już kiedyś takie stwierdzenie słyszał, bądź nawet musiał słuchać go dzień w dzień od zmartwionych naszym porannym pośpiechem mamy, babci czy małżonka ... Każdy intuicyjnie się z nim zgadza, ale nie każdy się do niego stosuje. Co więcej, nie każdy potrafiłby też racjonalnie wytłumaczyć, czemu przyjmuje się, że to śniadanie musi być obfite i przede wszystkim, w ogóle zjedzone. Tyczy się to również osób, które bezrefleksyjnie powtarzają te słowa co rano swoim bliskim.

   Jak to z tymi śniadaniami faktycznie jest ?, chciałoby się zapytać. Teorii powstaje wiele, wiele jest też niedomówień i mitów z tym posiłkiem związanych. Przyjrzyjmy się więc śniadaniu i rozwiejmy wszystkie wątpliwości ...





Śniadanie a samopoczucie w ciągu dnia

   Przyjmuje się, że zjedzenie zdrowego, sycącego śniadanie poprawia nastrój na resztę dnia. Nie jesteśmy głodni, a, jak wiadomo, głód powoduje frustrację i nadmierną nerwowość. Bez przykrego ssania i burczenia w żołądku łatwiej zachować spokój i pozytywne myślenie, a trudniej o rozpoczęcie bezsensownego konfliktu z osobami, z którymi mamy w ciągu dnia kontakt, co zdarzać może się, gdy jesteśmy rozdrażnieni.

   Wszelka aktywność, czy to fizyczna czy intelektualna, wymaga dostarczenia organizmowi energii. Jeśli nie dostarczymy jej sobie już z samego rana, po przebudzeniu, nie będziemy w stanie funkcjonować na pełnych obrotach ani w szkole ani w pracy ani np. na siłowni czy basenie, w zależności od tego, jak wygląda nasz plan dnia.

   Tutaj pojawia się jednak małe „ale”. Słowa „zdrowe” i „sycące” nie pojawiły się w pierwszym zdaniu przypadkowo. Tylko dobrze zbilansowane śniadanie faktycznie dostarczy nam energii. Jeśli skusimy się na węglowodany proste, które powodują skok cukru we krwi, nagły przypływ energii, a potem jej szybki spadek, śniadanie nie spełni swojej roli i głód oraz gorsze samopoczucie dopadną nas szybciej, niż się tego spodziewamy. Jeśli natomiast zjemy śniadanie w zbytnim pośpiechu, narażamy się na dyskomfort trawienny, co również nie poprawi nam nastroju na kolejnych kilka godzin. Warto więc zwracać na takie detale uwagę.



Śniadanie a podjadanie

   Jedzenie śniadań, jak już zostało powiedziane, zapewnia uczucie sytości i niweluje doskwierający nam  przed południem głód. Dzięki temu możemy więc ustrzec się przed podjadaniem niezdrowych przekąsek.

   Między innymi dlatego właśnie mówi się, że jedzenie śniadań jest szczególnie ważne wtedy, gdy walczymy z nadprogramowymi kilogramami. Uczucie głodu jest podstawowym problemem podczas diet odchudzających, a więc warto jest skusić się na zjedzenie śniadania, nawet kosztem dodatkowych kalorii czy konieczności zjedzenia lżejszej kolacji, gdyż łatwiej będzie wtedy wytrwać w postanowieniu kontrolowania posiłków przez resztę dnia.

   Tutaj jednak należy zrobić takie samo zastrzeżenie jak w poprzednim paragrafie - śniadanie musi składać się ze zdrowych produktów, a nie np. słodyczy, gdyż po nich i tak dopadnie nas głód. Oczywiście lepiej jest zjeść coś słodkiego rano niż np. późnym wieczorem przed spaniem, ale kwestią rozstrzygającą będzie tu ilość spożytych słodkości - mogą być małym dodatkiem, ale nigdy nie podstawą śniadania.



Śniadanie a metabolizm

   Kolejnym argumentem na rzecz jedzenia śniadania, na który powinny zwrócić szczególną uwagę osoby odchudzające się, jest fakt, iż śniadanie pobudza metabolizm, który, po całej nocy głodówki, jest zwolniony.

   Śniadanie, które najlepiej pobudzi nasz metabolizm i przyspieszy spalanie kalorii przez resztę dnia, powinno składać się z węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, tj. tych, które dostarczają nam oprócz kalorii sporych ilości błonnika, oraz chudego białka. Białko jest niezwykle efektywnym wspomagaczem metabolizmu, gdyż aż 1/3 kalorii z niego pochodzących zostaje zużyta, tj. spalona, już na samo jego strawienie. Niektórzy dietetycy twierdzą, że obfite śniadania przyspieszają spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej właśnie dzięki odpowiedniemu rozkręceniu metabolizmu.



Śniadanie lekiem na wszystko ?

   Jakkolwiek dobrze to wszystko brzmi, to fakt, że zjemy zdrowe śniadanie nie zwalnia nas z obowiązku kontrolowania tego, co jemy, przez resztę dnia. Owsianka z owocami i jogurtem naturalnym rozkręca metabolizm i dostarcza błonnika, ale jeśli na kolacje jadać będziemy pizzę czy spaghetti, a wieczorem popijać na kanapie piwo, to nawet śniadanie nie pomoże nam w utrzymywaniu ciała w dobrej formie. I dalej, nawet jeśli obfite śniadanie zalecane jest przez dietetyków, to warto pamiętać, że „obfite” nie znaczy dostarczające ilości kalorii potrzebnych na funkcjonowanie przez całą dobę. Wczesna pora nie jest żadnym usprawiedliwieniem dla niekontrolowanego objadania się.



   Podsumowując, można powiedzieć, że twierdzenie, iż śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia jest w pełni uzasadnione o tyle, o ile podejdziemy do tematu zdroworozsądkowo. Nie każde śniadanie będzie tak samo dobre dla naszego ciała i naszego samopoczucia. Najważniejsza jest jego jakość.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE