Dzisiaj jest: Niedziela, 21.04.2019 Imieniny: Feliksa i Anzelma



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Sok z brzozy - warto włączyć go do diety


26.05.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Sok z brzozy - warto włączyć go do diety


   Oskoła - sok z brzozy otrzymywany przez głębokie nacięcie pnia lub gałęzi wczesną wiosną. Właśnie mamy sezon na ten zdrowy rarytas, który śmiało można zaliczyć do naszych rodzimych „super food”.

   Świeżo wyciśnięty sok z brzozy nie jest jedynym produktem o właściwościach leczniczych pozyskiwanym z tego drzewa. Liście i dojrzewające pączki również je posiadają, przez co są zaliczane do zielarskich surowców. W tym artykule całą uwagę poświęcimy jednak oskole - sokowi z brzozy o dobroczynnym wpływie nie tylko na zdrowy organizm. Można stosować go nie tylko profilaktycznie, ale także leczniczo i to w odniesieniu do niejednej choroby.





Zapobiega kamicy i wspomaga jej leczenie

   Oskoła pomaga zapobiegać kamicy nerkowej, ponieważ wspomaga naturalny proces oczyszczania organizmu ze złogów w przewodach moczowych działając moczopędnie.



Wzmacnia odporność i poprawia przemianę materii

   Oskoła dawniej była otrzymywana tylko wczesną wiosną, gdy natura budziła się do życia. Jego naturalne właściwości wykorzystywano do wzmocnienia odporności i ochrony przed infekcjami, których nasilenie przypada na przedwiośnie. Sok z brzozy można pozyskać samodzielnie w okresie od końca lutego do kwietnia. Oskoła jest szczególnie polecana seniorom, osobom w okresie rekonwalescencji, w tym po przewlekłej chorobie, a także pacjentom mającym skłonność do przeziębień.



Oczyszcza z nadmiaru i uzupełnia niedobór

   Nadmiar jonów chloru i sodu dostarczamy organizmowi w postaci produktów zawierających konserwanty i wzmacniacze smaku. Świeży sok z brzozy pomaga usunąć je z organizmu bez działań ubocznych. Oskołę poleca się osobom cierpiącym na niedobory, ze względu na jego bogatą wartość odżywczą. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie odczują szczególnie osoby cierpiące na anemię na podłożu niedoboru żelaza, miedzi lub witaminy B12.



Co zawiera sok z brzozy?

   Wartość odżywczą soku z brzozy stanowią kwasy cytrynowy i jabłkowy, związki żywiczne i garbniki. Sok zawiera również szereg witamin (witaminy z grupy B) oraz minerałów (wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, miedź). Dodatkowo, porcja soku dostarczy aminokwasów i innych soli mineralnych. Nie wolno go jednak wystawiać na działanie promieni słonecznych, ani temperatury, gdyż jest wrażliwy na



Jak oczyścić organizm sokiem z brzozy?

   Chcąc skutecznie usunąć z organizmu toksyny, trzeba regularnie, przez kilkanaście dni stosować sok z brzozy, około 2-3 razy dziennie, przez co najmniej 14 dni. Czas trwania kuracji powinien wynosić w przedziale 2-3 tygodni. Podczas oczyszczającej kuracji pacjent nie powinien spożywać kawy i czarnej herbaty, ani alkoholu. Niewskazane jest też spożywanie czekolady, szczawiu i szpinaku oraz wędlin.



Bzowinę można pozyskać samodzielnie

   Oskołę (inaczej: bzowinę) można pozyskać samodzielnie, najlepiej wiosną. Drzewo powinno mieć co najmniej 10 lat. Gałęzie przeznaczone na sok powinny posiadać grubość wynoszącą około 3-5 cm. Do pobrania soku potrzebne będą ręczna wiertarka i rurka oraz pojemnik do zebrani soku. Za pomocą ręczne wiertarki wykonuje się otwór sięgający na głębokość około 5 cm. Po włożeniu jednego końca rurki do otworu, a drugiego - do pojemnika, możemy zaobserwować powolne spływanie preparatu. Po upływie około 2 dni uzyskuje się ok. 3 l oskoły. Bardzo ważne jest zabicie otworu kołkiem, albo posmarowanie go pastą ogrodniczą, żeby tkanka roślinna się zregenerowała.



Jak przechowywać i podawać oskołę?

   Sok z brzozy nie powinien być filtrowany. Trzeba przechowywać go w lodówce, przy czym najlepiej spożyć go przed upływem 4 dni od pobrania. Można przedłużyć termin przydatności do spożycia poprzez dodanie do oskoły niewielkiej ilości spirytusu. Jeżeli nie stosuje się go w ramach intensywnej kuracji opisanej wyżej, wystarczy spożywać go jako napój, profilaktycznie raz dziennie w ilości od 1/2 do 1 szklanki. Walory prozdrowotne bzowiny są niezwykłe, ale jej walory smakowe niestety nie - warto dodać niewielką ilość miodu, albo soku malinowego, żeby poprawić smak.



Sok z pnia brzozy a sok z liści - właściwości

   Oskoła, czyli sok z pnia brzozy, jest stosowany w medycynie ludowej jako lek przeciwnowotworowy, choć brakuje dowodów naukowych na takie działanie. Oskoła jest wykorzystywana także w celu łagodzenia bóli reumatycznych i dolegliwości towarzyszących wrzodom żołądka i dwunastnicy. Sok pozyskiwany z liści i pączków brzozy działa natomiast przeciwgorączkowo oraz przeciwbólowo. W medycynie niekonwencjonalnej wykorzystuje się go w leczeniu reumatyzmu i rwy kulszowej. Sok z liści brzozy, podobnie jak oskoła, działa przeciw kamieniom nerkowym. Poza tym, z uwagi na wysoką zawartość antyoksydantów - zarówno w soku z pnia brzozy, jak i w soku z liści brzozy - działają one profilaktycznie w zakresie chorób układu krwionośnego (np. chorobie niedokrwiennej serca, zakrzepicy).



Płyn z huby brzozowej także przeciw nowotworom

   Na pniu brzozy rosną dwa gatunki grzybów - huba brzozowa lub huba modrzewiowa. Mają one ciemne, szaro - brunatne zabarwienie. Płyn pozyskiwany z huby rozcieńcza się z wodą, a następnie podaje się go pacjentom cierpiącym na chorobę nowotworową. Choć nie ma naukowych dowodów na antynowotworowe działanie huby brzozowej, obserwuje się poprawę samopoczucia. Sok z brzozy - oskoła to nie to samo, co płyn pozyskiwany z huby brzozowej.



Brzoza skarbnicą prozdrowotnych związków

   Reasumując - brzoza dostarcza nie tylko soku zwanego oskołą (bzowiną), ale również płynu z huby brzozowej. Właściwości prozdrowotne wszystkich wymienionych naturalnych specyfików są podobne, ale nie takie same. Można pozyskiwać je samodzielnie, ale jeżeli nie mamy pojęcia na ten temat, albo też gdy nie ma takiej możliwości, warto poszukać dobrego sklepu zielarskiego i wypróbować działanie oskoły „na własnej skórze”.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE