Dzisiaj jest: Niedziela, 16.06.2019 Imieniny: Aliny i Justyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Sok z jęczmienia zamiast kofeiny i energetyków


15.12.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Sok z jęczmienia zamiast kofeiny i energetyków


   Witaminowa bomba, cudowne źródło chlorofilu, bogactwo antyoksydantów, specyfik oczyszczający organizm z toksyn, środek wspomagający odchudzanie - w takich superlatywach jest przedstawiany sok z jęczmienia.

   Zielony (młody) jęczmień jest dobrym źródłem witamin i minerałów, a także egzogennych aminokwasów, enzymów. Sok z zielonego jęczmienia dostarcza także cennego błonnika. Zakres prozdrowotnych właściwości przypisywanych temu produktowi jest bardzo szeroki, o czym niżej.





Jakie zastosowanie ma sok z jęczmienia w kuchni?

   Sok z jęczmienia można dodać do zup, jogurtów i koktajli. Trzeba pamiętać o tym, że łyżeczkę soku w proszku lub odrobinę soku dodaje się do chłodnych potraw. W wyższych temperaturach traci duża część swojej aktywności biologicznej. Sok z zielonego jęczmienia jest polecany także jako alternatywa dla kawynapojów energetycznych. Jego właściwości w zakresie podnoszenia poziomu energii nie wynikają z zawartości kofeiny, ani cukru, lecz z bogatej wartości odżywczej, w tym z wysokiej zawartości antyoksydantów. Zaletą soku z jęczmienia jest też brak zawartości sztucznych barwników, słodzików i konserwantów. Może być on spożywany także przez kobiety w ciąży i w okresie laktacji. Produkty z zielonego jęczmienia nie zawierają glutenu. Zalecana dawka wynosi około 2-3 łyżeczki sproszkowanego zielonego jęczmienia, co odpowiada około 2-3 szklankom butelkowanego soku z jęczmienia.



Jakie są jego wartości odżywcze?

   Właściwości soku z jęczmienia początkowo były przedstawiane głównie z perspektywy osób odchudzających się, czyli skupiały się głównie na działaniu oczyszczającym i zmniejszającym łaknienie. Obecnie zakres właściwości soku z zielonego jęczmienia jest znacznie szerszy. Obejmuje on między innymi działanie przeciwzapalne i antywirusowe. Co więcej, sok z zielonego jęczmienia wykazuje korzystne właściwości w zakresie profilaktyki przeciw nowotworom.

   Zielony jęczmień zawdzięcza właściwości wysokiej zawartości chlorofilu, fitoestrogenów i enzymów. Poza tym, zielony jęczmień dostarcza żelaza, magnezu, wapnia i cynku - ważnych minerałów, których często brakuje w codziennej diecie. Sok z zielonego jęczmienia jest polecany osobom odczuwającym obniżenie poziomu energii, zmęczenie i bóle głowy.

   Ważnym składnikiem soku z zielonego jęczmienia jest przeciwutleniacz określany skrótem GIV (2''-O-glikozylisowiteksyna). Właściwości tego składnika są związane z przeciwdziałaniem tlenowym uszkodzeniom lipidowej struktury skóry przez promieniowanie ultrafioletowe. Jego działanie jest około 500 - krotnie bardziej intensywne niż witamina E. Przeciwutleniacz skuteczne wspiera aktywność tłumiącą proces arteriosklerozy.



Produkty z liści młodego jęczmienia na polskim rynku

   Na rynku wyróżniamy dwa podstawowe produkty z liści młodego jęczmienia: sproszkowany sok z liści jęczmienia oraz sproszkowane (rozdrobnione) liście jęczmienia. Obydwa po rozcieńczeniu wodą przyjmujemy doustnie w formie napoju. Dostępne są również formy tabletek a także płynny sok w butelkach. Wszystkie formy można nabyć w sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz w niektórych sklepach stacjonarnych, takich jak:

- sklepy z eko / bio żywnością
- sklepy ze zdrową żywnością
- delikatesy
- okresowo i incydentalnie w supermarketach i dyskontach

   Ciekawą formą dystrybucji jest tworzenie serwisów internetowych zawierających ofertę producenta i sprzedaż linii produktów związanych z młodym jęczmieniem. Konsument otrzymuje je bezpośrednio od producenta, tak jakby zamawiał ze sklepu internetowego. Oferta obejmuje zwykle butelkowany sok z jęczmienia, zielony proszek i tabletki.

   Zgodnie z informacjami z rejestru produktów Departamentu Żywności Prozdrowotnej Głównego Inspektoratu Sanitarnego pierwsze produkty zawierające sok z jęczmienia (suplementy diety) pojawiły się legalnie na polskim rynku już w 2007 r. Miały one postać tabletek o złożonym składzie. W 2008 r. pojawił się proszek przeznaczony do rozpuszczenia w wodzie, o bogatym składzie obejmującym także sok z jęczmienia. Sok z jęczmienia jako osobny produkt pojawił się na polskim rynku w 2010 r. Młody jęczmień w sypkiej formie został wprowadzony przez firmę Bio Organic Foods jako suplement diety. W kolejnych latach na rynku pojawiały się tabletki i preparaty w proszku i płynie opracowane wyłącznie na bazie młodych pędów jęczmienia. Nadal są wprowadzane także produkty, które zawierają nie tylko kiełki jęczmienia, ale także dodatkowe składniki odżywcze (np. spirulinę, bioflawonoidy z cytrusów, ekstrakty z ziół, witaminy, minerały, pektyny jabłkowe itd.).



Który produkt jest lepszy?

   Sok z młodego jęczmienia może być produkowany na dwa sposoby. Jedna z metod produkcji jest dość kosztowna, ale lepsza pod względem jakości uzyskiwanego produktu. Mowa o pozyskiwaniu sproszkowanego soku z liści jęczmieni. W dużym uogólnieniu proces produkcji obejmuje ścięcie trawy jęczmiennej, wytłaczanie soku oraz jego suszenie w temperaturze nieprzekraczającej 31 stopni Celsjusza przez 2 minuty. Dzięki zastosowaniu takiej techniki obróbki można zachować wartości odżywcze jęczmienia. Dużym minusem tego produktu jest dość wysoka cena.

   Druga metoda produkcji polega na ścięciu jęczmienia i suszeniu ich, a następnie rozdrobnieniu. W procesie suszenia sproszkowanych liści jęczmienia wykorzystuje się oddziaływanie temperatury wyższej niż 31 stopni Celsjusza. Alternatywnie, można zachować niższą temperaturę, wydłużając czas suszenia jęczmienia. W obu przypadkach dochodzi do utlenienia związków organicznych. W efekcie, zmniejszają się właściwości produktu. Ponadto podczas suszenia tą metodą mogą powstać produkty uboczne np. feoforbidy (derywaty chlorofilu), które są niepożądanymi alergenami.

   Sproszkowany sok z liści jęczmienia który powstaje w procesie krótkiego suszenia liści młodego jęczmienia w niskiej temperaturze jest droższy ze względu na wyższe koszty produkcji. Sproszkowany sok z liści jęczmienia rozpuści się w wodzie tworząc klarowny roztwór. Sproszkowane (rozdrobnione) liście jęczmienia nigdy nie rozpuszczą się całkowicie. W ten sposób można odróżnić sok produkowany pierwszą metodą od produktu powstającego w procesie związanym z niższymi kosztami. Kierując się wartościami odżywczymi wybierajmy sproszkowany sok z liści jęczmienia. Ponadto wybierajmy produkty z certyfikatem rolnictwa ekologicznego lub / i z certyfikatem żywności bio.




Zobacz więcej na temat:

jęczmieńsok z jęczmieniachlorofil


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.75 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE