Babcine sposoby na leczenie przeziębień wracają do łask. I dobrze, bo dzięki medycynie ludowej lepiej poznajemy dostępne zioła, warzywa i owoce, które przyspieszają proces zdrowienia. Do takich roślin zalicza się między innymi maliny.
Maliny są dostępne niestety tylko latem i wczesną jesienią, ale warto przetwarzać owoce na sok i korzystać z ich dobrodziejstw przez cały rok. Dlaczego? Maliny zawierają cenne składniki, które wspomagają proces zdrowienia w przypadku przeziębienia.
|
|
Cenna moc malin
Dlaczego maliny mogą pomóc przy przeziębieniu? Przyjrzyjmy się witaminom i minerałom, które zawierają:
- witamina C i antyoksydanty - dzięki nim maliny wspierają układ odpornościowy. Dodatkowo antyoksydanty chronią organizm przed toksynami oraz wolnymi rodnikami, co spowalnia procesy starzenia. 100 gramów świeżych malin wypełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w około 35%
- witaminy z grupy B, w tym m.in. B1, B2, B3 i B5. Witaminy te są potrzebne do wytwarzania przeciwciał, które wspierają układ odpornościowy
- witamina E, która jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami, na działanie których organizm jest szczególnie narażony przy chorobie
- cynk - spożywając maliny chronisz organizm przed nawracającymi infekcjami
Najważniejszym składnikiem malin jest jednak kwas salicylowy. Pochodną tego kwasu, kwas acetylosalicylowy wykorzystuje się przy produkcji aspiryny. Salicylany wykazują działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe, a dodatkowo rozgrzewają organizm, dzięki czemu wspomagają jego walkę z chorobą. Stosowanie soku z malin w trakcie choroby może być więc równie skuteczne co jedzenie aspiryny. Warto dodawać go do herbaty - taki napój nie tylko działa rozgrzewająco, ale również napotnie. Oczywiście sok sokowi nierówny (nie mylmy soków z nektarami i napojami!); w sklepach łatwo o pomyłkę, szczególnie, gdy nie wiemy, jak wybrać dobry sok.
Jaki sok z malin kupić?
Przede wszystkim zwróć uwagę na to, czy sok jest wytłoczony z całych owoców. Kupny, dobry sok z malin powinien po otwarciu być przechowywany w lodówce i spożyty w ciągu kilku dni. Łatwo odróżnić go od słodzonych syropów reklamowanych np. jako "soki malinowe". Przede wszystkim jest mniej słodki i trwały; syropy z powodzeniem mogą stać otwarte nawet przez miesiąc, natomiast sok z malin po tygodniu będzie nadawał się do wyrzucenia. Dodatkowo w dobrym soku zwykle można znaleźć osad na dnie; powstaje on naturalnie, w procesie produkcji.
Jak zrobić sok z malin w domu?
Zrobienie własnego soku jest bardzo proste, a nie ma nic przyjemniejszego od odkręcenia słoika pełnego aromatycznego soku, gdy za oknem śnieg i minusowe temperatury. Do przygotowania soku malinowego potrzebujesz: dużego słoika oraz malin i cukru w stosunku 2:1,
Sposób przyrządzenia:
Do wyparzonego słoika wkładaj maliny i zasypuj je cukrem (warstwami). Słój zakryj jałowym gazikiem (powstrzyma to muszki owocówki przed wejściem do słoja) i pozostał na 2 dni. Jeśli maliny puszczają jeszcze sok, poczekaj dzień dłużej. Później należy odcedzić osobno maliny i sok; jeśli w słoikach zostanie resztka cukru, dodaj je do płynnej części. Sok należy podgrzać (ale unikamy zagotowania!) i przełożyć do wyparzonych słoików, a następnie zakręcić. Gotowe słoiki należy stawiać do góry dnem; najlepiej zostawić je tak przez noc, aż całkowicie wystygną.
Uwaga! Soku z malin nie powinny pić kobiety w ciąży. Zawarty w nich kwas salicylowy rozszerza naczynia krwionośne, co u niektórych osób może wywołać skurcze, a nawet doprowadzić do poronienia. Niektórzy uważają, że takie działanie wywierają tylko liście malin, a nie same owoce - tak czy inaczej lepiej go w ciąży unikać.