Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Soki warzywno-owocowe, które oczyszczają organizm i dodają energii


12.10.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Soki warzywno-owocowe, które oczyszczają organizm i dodają energii


   Soki owocowe i warzywne są cennym źródłem witamin i minerałów. Spożywanie świeżo wyciśniętych soków każdego dnia dodaje energii, poprawia kondycję skóry i włosów oraz uzupełnia codzienną dietę w warzywa i owoce. Warto przygotowywać własny sok niż kupować gotowy, ponieważ napój przygotowany samodzielnie za pomocą wyciskarki lub sokowirówki będzie bardziej obfitował w witaminy i minerały.

   Najczęściej do przygotowania soków wykorzystuje się jabłka i pomarańcze, jednak można przyrządzić je także za pomocą innych owoców i warzyw. Warto wykorzystać na przykład kiwi, truskawki, granaty, papaję, mango, czy brzoskwinie. Zdecydowanie najlepiej jest wybierać owoce i warzywa sezonowe z lokalnego rynku, ponieważ wtedy kupujący ma pewność, że dojrzewały w naturalnych warunkach. Dzięki temu ich wartość odżywcza jest wysoka. Przy wyborze składników potrzebnych do przyrządzenia soków należy również zwrócić uwagę na to, czy pochodzą z organicznych upraw. Owoce i warzywa uprawiane przy wykorzystaniu nawozów i pestycydów lub innych środków chemicznych mogą zawierać ich pozostałości, które wraz z sokiem przenikną do organizmu.





Wybór warzyw i owoców

   Niektóre owoce posiadają bardzo miękki miąższ o gęstej konsystencji, np. banany. Tego typu owoce lepiej wykorzystać do zrobienia koktajli, niż soków (zapychają wyciskarkę). Połączenie pomarańczy i marchewki to nie jedyny sposób na przygotowanie owocowo-warzywnego koktajlu. Można wykorzystywać także inne składniki - każde warzywo może być spożywane w surowej postaci jako sok. Warto wypróbować np. sok ze szpinaku, kapusty, brokułów lub innych liściastych warzyw.

   Połączenie warzyw i owoców pozwoli na przyrządzenie słodkiego soku, ale jednocześnie takiego, który nie powoduje gwałtownego podniesienia poziomu cukru we krwi, jak w przypadku napoju przygotowanego wyłącznie z owoców. Niektóre warzywa mają naturalnie słodkawy smak - np. marchew, papryka. Nie warto wykorzystywać do przygotowania soków tych warzyw, których nie można spożywać w surowej postaci. Jako przykład można wskazać na ziemniaki i cukinię.



Dodatki do soków i zbędne składniki

   Chcąc dodać sokom lepszego smaku warto wykorzystywać zioła, nasiona i orzechy. Dodanie ziół do soku pozwala na uzyskanie subtelnego aromatu i zapewnia dodatkowe wartości odżywcze.

   Owoce i warzywa powinny być starannie oczyszczone przed włożeniem ich do sokowirówki. Należy usunąć twarde i grube skórki, oczyścić orzechy, usunąć pestki z owoców, a następnie pokroić sam miąższ na kawałki. W przypadku pomidorów, brzoskwiń i jabłek usuwanie skórek nie zawsze jest konieczne. Szczegółowych informacji na temat sposobu przygotowania składników do soku najlepiej szukać w instrukcji obsługi sokowirówki, zawierającej m.in. informacje o tym, jak drobno pokroić poszczególne składniki.



Energetyzujący sok z buraka

   Do przygotowania soku dodającego energii potrzebujesz takich składników, jak:

- 2 średniej wielkości buraczki,
- 1 średniej wielkości ogórek,
- 1 kawałek świeżego imbiru
- 1 średniej wielkości cytryna

   Obierz buraczki, imbir, ogórka i cytrynę ze skórki, a następnie pokrój w drobne kawałki. Warzywny sok z dodatkiem cytryny jest słodki dzięki buraczkom. Ogórek zawiera dużo wody, więc nie ma potrzeby dodawania wody mineralnej w celu rozcieńczenia napoju.



Sok z zielonych warzyw i owoców

   Chcąc oczyścić organizm z toksyn i podnieść poziom energii, warto wypróbować zielone warzywa i owoce. Do przyrządzenia soku potrzebujesz:

- 1 pęczek szpinaku,
- 2 średniej wielkości ogórki
- 6 zielonych jabłek
- 1/3 pęczka selera naciowego
- 1 główka sałaty rzymskiej

   W zależności od preferencji smakowych możesz zamiast selera naciowego użyć np. jarmużu (1 pęczek), albo całkowicie zrezygnować z jednego ze składników.



Energetyzujący sok z imbirem i kurkumą

   Ten sok jest przykładem na to, jak umiejętnie wykorzystać przyprawy do podkreślenia smaku soku i poprawy jego oczyszczających właściwości. Imbir i kurkuma działają też rozgrzewająco i przyspieszają metabolizm. Do przygotowania soku potrzebujesz 5 obranych marchewek, 2 jabłka bez gniazd nasiennych, 1 plaster imbiru i szczyptę kurkumy.



Cytrusowy sok z miętą

   Grejpfrut uchodzi za owoc wspierający odchudzanie. Podobnie jak inne cytrusy zawiera dużo błonnika i witaminy C. Do przyrządzenia cytrusowego soku z dodatkiem mięty potrzebujesz 1 obranego grejpfruta, 2 obrane pomarańcze i 1 pęczek zielonej mięty. Opcjonalnie możesz dodać 1 pęczek świeżego szpinaku lub 2 marchewki - w zależności od preferencji smakowych.



Anansowo-warzywny sok

   Do przyrządzenia ananasowo-warzywnego soku oczyszczającego układ trawienny potrzebujesz 1 szklankę miąższu ananasa pokrojonego w kawałki, 1 ogórek, 1 szklankę kapusty, 2 marchewki, 1 pęczek szpinaku i 1 łyżeczkę kurkumy. Możesz wykorzystać go w walce z otyłością brzuszną.



Winogrona i jarmuż

   Smacznym sposobem na oczyszczanie organizmu jest połączenie 2 szklanek ciemnych winogron, szklanki jarmużu, 1 ogórka i połowy cytryny. Do smaku warto dodać szczyptę pieprzu kajeńskiego.



Jabłka i pietruszka

   Zioła mogą stanowić więcej niż 1 składnik soku. Można przygotować aromatyczny sok z pęczka pietruszki, kolendry i mięty, 3 zielonych jabłek i 1 cytryny. Zioła są bogate w olejki eteryczne, a także inne składniki odżywcze oraz o właściwościach leczniczych.



Limonka i ananas

   Ostatni z prezentowanych przepisów opiera się na połączeniu smaku limonki i ananasa. Do przygotowania soku potrzebne są pokrojony miąższ ½ ananasa, 1 ogórek, limonka oraz ½ pęczka świeżej mięty. Egzotyczny napój nie tylko oczyszcza organizm, ale również dodaje energii i orzeźwia, zwłaszcza w upalne dni.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE