Dzisiaj jest: Niedziela, 15.12.2019 Imieniny: Celiny i Waleriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Syrop z agawy


25.09.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Syrop z agawy


   Syrop z agawy, inaczej nektar z agawy, to jeden z coraz popularniejszych zamienników białego cukru czy miodu. Jego dostępność, choć na razie głównie w sklepach z żywnością ekologiczną czy funkcjonalną, również tych internetowych, wciąż rośnie. Syrop z agawy jest produktem pochodzącym z Meksyku. Wytwarza się go z niektórych odmian agawy (agawa jest, co ciekawe kaktusem), czyli rośliny, z której produkowana jest również tequilla. Agawa jest również rośliną ozdobną, choć kwitnie tylko raz przez całe swoje życie.

   Właściwości syropu z agawy, jak chociażby niski indeks i ładunek glikemiczny, zachwalają nie tylko dietetycy, ale również sami jego konsumenci. Zwykle są to osoby poszukujące alternatywnych dla tych zawartych w typowej diecie produktów, często witarianie (pewien rodzaj syropu z agawy produkowany jest bez udziału obróbki termicznej uwzględniającej wykorzystywanie temperatury powyżej 40 stopni) czy weganie (ci rezygnują bowiem z miodu, gdyż uznają go za produkt pochodzenia zwierzęcego, bo przez zwierzęta jest wytwarzany). Wokół tego słodkiego dodatku do potraw narosło jednak, koniec końców, wiele kontrowersji. Ale po kolei...





Produkcja syropu z agawy

   Pierwszym etapem produkcji syropu z agawy jest wyciśnięcie soku z jej rdzenia czy korzenia. Jest on następnie filtrowany, podgrzewany i koncentrowany (do konsystencji odrobinę rzadszej niż ta miodu). W Stanach Zjednoczonych produkuje się również syrop z agawy z wykorzystaniem enzymu z grzyba zwanego kropidlakiem czarnym. Pozwala to na ominięcie etapu podgrzewania soku - to właśnie wersja witariańska, o której było wspomniane na początku tekstu.



Zastosowanie syropu z agawy

   Syrop z agawy może być wykorzystywany jako zamiennik cukru lub miodu. Co ciekawe, jest bardzo dobrze rozpuszczalny również w zimnych napojach, co sprawia, że można słodzić nim np. mrożona kawę czy drinki.

   Konkretne wykorzystanie syropu zależy od intensywności jego smaku. Ten rozpoznajemy po jego kolorze: jasny syrop ma niezwykle łagodny smak (dodaje słodyczy, ale nie zmienia pierwotnego smaku dania), syrop w kolorze bursztynowym ma smak odrobinę przypominający karmel, a syrop bardzo ciemny jest najsłodszy i najbardziej karmelowy.

   Syropem z agawy można również polewać gofry, naleśniki, omlety, sałatki owocowe, lody, dodawać do jogurtu, twarożku, musli, wypieków, a nawet marynat do mięsa (dokładnie tak, jak wykorzystuje się do tego np. miód czy cukier).



Wartości odżywcze i charakterystyka żywieniowa syropu z agawy

   Syrop z agawy zawdzięcza swój słodki smak oraz konsystencję zawartości glukozy oraz fruktozy, z której to głównie się składa. Ich proporcje są jednak różne w zależności od konkretnego produktu, tj. wykorzystywanej przez danego producenta techniki pozyskiwania syropu. Zwykle zdecydowanie większą część stanowi w syropie z agawy fruktoza (56-92%), natomiast glukoza stanowi od 8 do 20%.

   Dzięki dużej zawartości fruktozy syrop z agawy charakteryzuje się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Dostarcza również około 1/4 mniej kalorii niż cukier (około 300 kalorii w 100 gramach, podczas gdy cukier zawiera ich aż 400). Syrop z agawy jest produktem bezglutenowym, wegetariańskim i odpowiednim w diecie dla diabetyków (w ograniczonych ilościach). Syrop z agawy jest źródłem pewnych ilości min.:

- magnezu
- potasu
- wapnia
- żelaza

   Agawa zawiera również inulinę, która jest naturalnym prebiotykiem. Dba więc o florę bakteryjną układu pokarmowego, co przekłada się na wspomaganie nie tylko trawienia, ale również lepsze funkcjonowania układu odpornościowego. Jako ze inulina jest jednym z rodzajów błonnika, syrop z agawy powoduje uczucie sytości oraz zapobiega zaparciom.



Kontrowersje wobec środka słodzącego

   Syrop z agawy polecany jest jako zamiennik cukru dzięki wysokiej zawartości fruktozy, której to zawdzięcza min. niski indeks i ładunek glikemiczny. Przy bliższym przyjrzeniu się sprawie okazuje się, iż owa zawartość może być nawet zbyt duża... Stężenie fruktozy w syropie z agawy jest bowiem większe niż w potępianym przez dietetyków syropie kukurydzianym. Nadużywanie fruktozy może spowodować min. jej nietolerancję, tj. tzw. zespół złego wchłaniania fruktozy.

   O ile gdy fruktoza występuje w naturalnej formie, tj. w owocach, i w takiej to jest spożywana, nic nam nie grozi, o tyle ta syntetyzowana czy hydrolizowana w produkcji różnego rodzaju syropów, między innymi syropu z agawy, podnosi poziom trójglicerydów we krwi, przyczynia się do przybierania na wadze oraz wypłukiwania z organizmu witamin i minerałów.

   Ponadto, okazuje się, iż pomimo zawartości inuliny z agawy niekoniecznie musi powodować uczucie sytości - wręcz przeciwnie: fruktoza zaburza produkcję leptyny, czyli odpowiedzialnego za nie hormonu. Tak więc jedzenie produktów z dużą zawartością fruktozy może głód nawet pobudzić.

   Nadmiar fruktozy w codziennej diecie powoduje również odkładanie się kwasu moczanowego, a tym samym zwiększa ryzyko kamicy nerkowej oraz zapalenia stawów, dny moczanowej, artretyzmu etc. Powinny więc unikać jej osoby, które są owymi schorzeniami zagrożone lub już na nie cierpią.

   Tradycyjnie produkowany w Meksyku syrop z agawy był produktem zdrowym i naturalnym, ale ten dostępny w sklepach takimi cechami poszczycić się już nie może. Masowa produkcja, jak wiadomo, ma niszczący wpływ na wartości odżywcze danego produktu - syropu z agawy nie produkuje się już z łodyg kaktusa, jak zakłada pierwotny przepis, ale z korzenia, a dokładniej - zawartej w nim skrobi.



Podsumowanie, czyli wszystko z umiarem...

   Syrop z agawy, przez jednych wychwalany, przez innych potępiany, okazuje się, tak naprawdę, nie być produktem ani zdrowym ani niezdrowym - wszystko zależy bowiem od jego ilości w codziennej diecie.

   Zagrożenia płynące z nadużywania fruktozy mogą przyprawić o ból głowy, ale warto pamiętać, iż mowa jest tu o nadużywaniu, a nie polaniu syropem z agawy gofrów przygotowanych na niedzielne śniadanie. Syrop z agawy, spożywany w rozsądnych ilościach, nie będzie mieć negatywnego wpływu na zdrowie, więc jego demonizowanie jest pewnego rodzaju nadużyciem. Przecież spożywanie w nadmiarze niemal każdego produktu, tym bardziej jeśli idzie w parze z eliminacją innych, odbije się na stanie organizmu - dieta białkowa zakwasza organizm i obciąża nerki, ale nie jest to powodem do absolutnej rezygnacji z mięsa czy nabiału, a jedzenie zbyt dużej ilości cukru spowoduje min. przybieranie na wadze czy nawet cukrzycę typu II, ale nic takiego nie stanie się po zjedzeniu raz na jakiś czas batonika etc. Nawet dieta składająca się z samych warzyw może doprowadzić do poważnych niedoborów składników pokarmowych czy problemów trawiennych (szczególnie wtedy, gdy nie jesteśmy przyzwyczajeni do spożywania dużych ilości błonnika). Syrop z agawy nie może stać się, co oczywiste, podstawą diety, ale między wypiciem całej butelki syropu a polaniem nim twarożku jest ogromna różnica. Tym samym syrop z agawy jest zamiennikiem brązowego cukru, ale wykorzystywać powinno się go w ograniczonych ilościach - to samo dotyczy jednak miodu, cukru brązowego, a nawet ksylitolu, którego nadmiar może spowodować np. biegunkę. Jak zawsze w kwestii odżywiania, tu również liczy się przede wszystkim nasz zdrowy rozsądek...




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.55 Ocen: 11

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE