Dzisiaj jest: Środa, 21.02.2018 Imieniny: Eleonory i Feliksa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5790

Szkodliwe substancje, które znajdziesz w produktach dla dzieci


13.01.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Szkodliwe substancje, które znajdziesz w produktach dla dzieci


   Choć specjaliści od marketingu w reklamach zapewniają nas, że krem czekoladowy jest idealnym sposobem na rozpoczęcie poranka, a batonik stanowi świetną przekąskę nawet dla najmłodszych dzieci, rzeczywistość wygląda nieco inaczej. Chemia i nadmiar cukru czyhają na nas z każdej strony. Jeśli nie zadbamy o dietę, możemy całkiem nieświadomie szkodzić nie tylko sobie, ale też naszym dzieciom.

   Na początek warto przyjrzeć się zawartości lodówki i szafek. Często chomikujemy w nich sporo produktów, które pozornie wydają się być dobre nawet dla najmłodszych. Niestety, smutna prawda wychodzi na wierzch dopiero wtedy, gdy przyjrzymy się składom. Jakie szkodliwe substancje znajdziesz w produktach dla dzieci?





Zawartość parówek śniadaniowych

   Dla wielu osób parówki są nieodłączną częścią diety, mimo tego, że już od kilku lat cieszą się niezbyt dobrą sławą. Dlaczego? Sporą część parówek produkuje się przy wykorzystaniu MOMu, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie. Są to zwierzęce resztki, odseparowane od kości, zmielone na gładką masę i dodawane do produktów mięsnych takich jak pasztety, czy właśnie parówki. MOM pozyskuje się z tusz zwierząt dwiema metodami: chemiczną - na przykład poprzez działanie enzymami oraz mechaniczną - poprzez tłoczenie lub skrobanie. Trudno więc mówić o zdrowym śniadaniu dla dzieci, skoro w niepozornej parówce kryje się taki produkt imitujący mięso. Poza najtańszym surowcem pochodzenia mięsnego w parówkach znajdziesz też azotyn sodu (dodatek do żywności E250). Azotyn sodu jest na liście konserwantów podejrzanych o działanie rakotwórcze, dodatkowo szkodzi osobom mającym problem z nadciśnieniem. W parówkach znajdziesz też polifosforany, które zmniejszają masę kostną, a także mogą znajdować się wzmacniacze smaku i zapachu (np. glutaminian sodu) oraz białko sojowe.



Produkty imitujące jogurt

   Nie każdy produkt wyglądający jak jogurt wykazuje działanie probiotyczne, ale wiele osób o tym nie wie. Marketingowcy wykorzystuję tę lukę w wiedzy i reklamują takie produkty jako pyszny, codzienny dodatek do diety dzieci, dzięki któremu będą mieć mocne kości, zęby i lepszą odporność. Warto wiedzieć jednak, że aby jogurt został uznany za probiotyczny, musi w składzie zawierać nazwę szczepu (szczepów) bakterii.

   Część reklamowanych takich produktów nie ma takich szczepów, co oznacza, że nie są probiotyczne. Co więcej, często nie mają one nic wspólnego ze zdrowiem. Produkt o smaku truskawek nigdy nie stał obok truskawek. Różowy kolor osiągnięto dzięki barwnikom, a słodki smak dzięki dodaniu środka słodzącego. Do jogurtów kierowanych dla dzieci często używa się zarówno cukru, jak i syropu glukozowo-fruktozowego. W takim dedykowanym dla dzieci produkcie znajdziemy około czterech łyżeczek cukru! A często to nie jedyna słodka rzecz, jaką w ciągu dnia serwujemy dzieciom.



Herbatnikowa przekąska - zabójca witamin

   Herbatniki dla dzieci najczęściej przybierają urocze kształty. Dzieciaki mogą chrupać hipopotamy, żyrafy, słonie… i przy okazji zjadać mnóstwo chemii. Poza popularnym cukrem, w herbatnikach dla dzieci znajdziemy też substancje spulchniające. W herbatnikach znajdziesz także sztuczne aromaty, Oprócz tego znajdziemy szkodliwe utwardzane tłuszcze roślinne i oczywiście mnóstwo środków słodzących.



Niezdrowe i niepożywne, czyli kanapka z kremem orzechowo? - czekoladowym

   „Pełnowartościowe śniadanie” nie ma nic wspólnego z orzechowym kremem. Dlaczego, skoro orzechy same w sobie są zdrowe? Dlatego, że po pierwsze: gdy spojrzymy na skład, to okazuje się, że orzechy są na samym końcu, a więc w słoiku występują w znikomej ilości. Po drugie, śniadaniowy krem czekoladowy jest pełen cukru i utwardzonych tłuszczy roślinnych, bardzo niebezpiecznych dla zdrowia. Utwardzone tłuszcze roślinne znacząco wpływają na zwiększenie poziomu złego cholesterolu we krwi, co w przyszłości może skończyć się miażdżycą, otyłością i chorobami serca.



Granulowana herbata

   Kanapka z czekoladowym kremem, a do tego granulowana (rozpuszczalna) herbata? To najgorszy z możliwych wyborów. Herbata granulowana powstaje dzięki użyciu metody mechanicznej, która rozgniata łodygi i liście, pozbawiając herbatę cennych wartości odżywczych. W ten sposób otrzymujemy bezzapachowy i bezwartościowy produkt. Aby ktokolwiek chciał go spożywać, należy go wzmocnić aromatami i barwnikami, a do tego dodać oczywiście sporo cukru. W herbatkach dla dzieci cukier jest nierzadko na pierwszym miejscu!



   Wybierając produkty kierowane dla dzieci często tracimy czujność, dochodząc do wniosku, że skoro powstała osobna żywność dla najmłodszych, to jest ona najwyższej jakości. To niestety kolejna pułapka marketingowa, a producenci żywności z taką samą pasją - jeśli nie większą - pakują do żywności cukier i szkodliwe dodatki do żywności. Niezależnie od tego, czy żywność jest przeznaczona dla nas, czy dla dzieci, należy zawsze czytać składy i w razie braku wiedzy o danym składniku sięgać po wiarygodne źródła informacji.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE