Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Tych owoców i warzyw raczej nie przechowuj w lodówce


12.08.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Tych owoców i warzyw raczej nie przechowuj w lodówce


   Warzywa i owoce kupowane w sklepach i marketach zazwyczaj szybko się psują, dlatego wielu konsumentów wyrobiło sobie nawyk przechowywania ich w lodówce. Niemniej nie wszystkie warzywa i owoce nadają się do przechowywania w niskiej temperaturze. Przechowując je w ten sposób można nieświadomie obniżyć ich wartości odżywcze.

   Pleśń jest najczęstszą przyczyną, dla której konieczne jest wyrzucenie warzyw lub owoców, z powodu ich nadpsucia. Kiedy widać ją w jednym miejscu gołym okiem, cały produkt jest zainfekowany przez zarodniki, a jego spożycie grozi zatruciem pokarmowym. Wielu konsumentów nieświadomie przyspiesza proces pleśnienia warzyw i owoców przechowując je w lodówce. Niektóre z produktów wymagają bowiem zapewnienia suchego i ciemnego miejsca, nie zaś wilgotnego, chłodnego miejsca w szufladzie lodówki.





Banan

   Banan dojrzewa bardzo szybko, szczególnie w suchym i chłodnym miejscu. Jeżeli włożysz go do lodówki, straci część cennych witamin. Banany powinny być przechowywane poza lodówką, aby miały zapewniony dostęp do świeżego powietrza.



Arbuz

   Arbuz jest źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy), jednak są one bardzo nietrwałymi związkami. Przeciwutleniacze nie są w stanie przetrwać w temperaturze panującej w lodówce. Dlatego arbuz powinien być przechowywany poza lodówką.



Owoce tropikalne

   Owoce cytrusowe oraz granat i ananas nie powinny być przechowywane w chłodnych temperaturach z takich samych przyczyn co arbuz. Zawierają one cenne antyoksydanty, w tym witaminę C. Powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Wyjątkiem na tym tle jest owoc kiwi, który utrzymuje świeżość także w lodówce. Niskie temperatury powodują zmniejszenie aktywności enzymów, które odpowiadają za syntezę lotnych substancji chemicznych odpowiadających za słodki smak i aromat.



Czosnek i cebula

   Zarówno czosnek, jak i cebula nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ wtedy znacznie szybciej się popsują. Warto przechowywać je w koszyku, w ciemnym i suchym miejscu. Czosnek najdłużej zachowa świeżość, jeżeli będzie przechowywany w splecionym warkoczu. Cebula przechowywana w lodówce szybciej traci jędrność oraz ulega procesom gnilnym. Natomiast czosnek przechowywany w chłodnych temperaturach panujących w lodówce traci jędrność i ulega pleśnieniu.



Ziemniaki, marchew i warzywa korzeniowe

   Ziemniaki należy przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, ale nie tak chłodnym jak lodówka. Ziemniaki przechowywane w lodówce bardzo szybko zaczną ulegać procesom gnilnym. Podobnie jest w przypadku marchwi i innych warzyw korzeniowych. Powinny być one przechowywane w dobrze wentylowanej szafce.



Pomidory, bakłażan, cukinia i ogórki

   Przechowywanie pomidorów w lodówce powoduje, że tracą swój smak oraz przestają dojrzewać - podobnie jak owoce tropikalne. Pomidory nabierają pomarszczonej skórki, a także tracą część witaminy C. Te warzywa najlepiej przechowywać w temperaturze do 10 stopni Celsjusza. Co gorsza, po oziębieniu pomidorów, nawet umieszczenie ich w pokojowej temperaturze nie przywróci im odpowiedniego smaku. Z tych samych względów nie powinno się przechowywać w lodówce cukinii, bakłażana i ogórków.



Zielone warzywa umyj w letniej wodzie

   W lodówce można przechowywać sałatę, szpinak i inne warzywa liściaste. Jednak przed włożeniem ich do lodówki należy opłukać je w letniej, ale nie zimnej wodzie. Brukselka, por i kapusta mogą być przechowywane w lodówce. W przypadku liściastych warzyw należy przed umieszczeniem ich w lodówce usunąć zniszczone liście.



Jabłka i gruszki

   W lodówce nie powinny być przechowywane jabłka i gruszki. Powinny mieć dostęp do temperatury pokojowej. Natomiast wszelkie owoce jagodowe, takie jak borówki, jagody, truskawki i poziomki, czy maliny mogą być przechowywane w lodówce. Niemniej maksymalny czas ich przechowywania wynosi 2 dni. Owoce jagodowe powinny być przechowywane niemyte i razem z szypułkami, na najwyższej półce lodówki.



Podsumowanie

   Niektóre owoce i warzywa mogą być przechowywane w lodówce. Obowiązek przechowywania warzyw w lodówce odnosi się szczególnie do zielonych warzyw liściastych. Natomiast przechowywanie w lodówce warzyw i owoców wymienionych wyżej prowadzi do utraty smaku i aromatu produktów, przyspiesza ich psucie się i obniża wartość odżywczą pozbawiając niektórych witamin i przeciwutleniaczy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE