Dzisiaj jest: Sobota, 20.01.2018 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5787

Tych produktów nie kupuj na wagę!


18.12.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Tych produktów nie kupuj na wagę!


   Kupowanie na wagę staje się coraz bardziej popularne, a to dzięki ekologicznemu nurtowi „zero waste”, który zakłada zużywanie jak najmniejszej ilości śmieci, a więc i również plastikowych opakowań, w które wkłada się żywność. Niestety, to, co jest zdrowe dla środowiska, nie zawsze jest zdrowe dla człowieka. Tak często bywa w przypadku produktów na wagę. Dlaczego żywność bez opakowań bywa szkodliwa i z czego warto zrezygnować?





Przechowywanie żywności ma znaczenie

   Witaminy, kwasy tłuszczowe, fitozwiązki podczas przechowywania żywności są wrażliwe na różne czynniki. Jednym z nich jest światło. O ile w dużych marketach raczej nie dba się o dostęp do naturalnego światła, o tyle w małych sklepikach produkty są ustawiane tak, że słońce może na nie oddziaływać. W przypadku żywności otwartej, sprzedawanej na wagę to może być dużym minusem. Na skutek działania światła szybciej utleniają się m.in. większość witamin z grupy B, witamina A, witamina K i witamina C. Przez słońce wzrasta również temperatura, która może sprzyjać niszczeniu witamin w produktach.

   Kolejną sprawą jest dostęp do tlenu. Przy zamkniętych opakowaniach nie ma tego problemu, ale luźno ułożone produkty w dużych workach są stale narażone na działanie tlenu. To przez tlen z degradacji ulegają się m.in. witaminy A, C, E, D i część witamin z grupy B. Obecność tlenu wiążę się również z jełczeniem produktów. To zjawisko towarzyszy zwłaszcza produktom bogatym w kwasy tłuszczowe. Im dłużej produkt jest wystawiony na działanie tlenu, tym szybciej będzie jełczał. Zwróćmy uwagę na fakt, że nie wiemy, jak długo dana żywność leży w worku czy pojemniku w sklepie. Być może produkt został zakupiony w tak dużej ilości, że minie nawet pół roku, zanim zostanie całkowicie wykupiony. Wiele rzeczy po tym czasie będzie już po prostu niejadalnych i może zaszkodzić naszemu zdrowiu (w końcu nie można spożywać zjełczałej żywności).



Żywność na wagę jest niebezpieczna?

   Dużym minusem żywności na wagę jest również to, że nie zawsze jesteśmy w stanie skontrolować, kto dotykał danych produktów. O ile w sytuacji, gdy wyłącznie sprzedawca obsługuje stanowisko nie ma tego problemu (osoby pracujące w gastronomii muszą posiadać książeczkę zdrowia), o tyle w przypadku stoisk samoobsługowych zaczyna się problem. W przypadku produktów zamkniętych w opakowaniach nie ma wątpliwości.



Jakich produktów na wagę lepiej nie kupować?

1. Orzechy

   Orzechy są bogate w tłuszcz (średnio około 500-600 kalorii na 100 gramów orzechów). Nie można więc przechowywać ich w zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ będą szybciej jełczeć. To samo dotyczy dostępu do tlenu, dlatego właśnie wszelkie orzechy najlepiej jest kupować w zamkniętych opakowaniach. Wówczas będziemy mieć pewność, że orzechy nie uległy procesowi utlenienia. Przy otwartych opakowaniach problematyczne może być też wchłanianie zapachów przez orzechy, przez co stracą one swój naturalny aromat. Jeśli chcesz kupować orzechy na wagę, upewnij się, czy są one przechowywane w szklanych pojemnikach z dala od światła. Jeśli są w dużych workach lub plastikowych, otwartych pojemnikach, zrezygnuj z kupna. Zamiast tego wybierz orzechy pakowane w małe, zamknięte paczki.


2. Przyprawy

   Kupowanie przypraw na wagę jest szczególnie popularne na dużych halach. W większych miastach ludzie coraz częściej korzystają z ekologicznego kupowania, dlatego wybierają przyprawy, które można przesypać do własnych, materiałowych woreczków. Z pewnością jest to dobre dla środowiska (zużywamy mniej plastiku), ale już dla nas niekoniecznie. Przyprawy leżące w dużych workach mają gorszą jakość - nie wiemy, od jak dawna tak leżą, mogły więc już całkowicie zwietrzeć i w efekcie stracić swój specyficzny aromat. Warto pamiętać o tym, że wiele przypraw utrzymuje swoje niezwykłe właściwości tylko wtedy, gdy są świeżo starte. Na nie również wpływa światło i tlen, dlatego jeśli zależy ci na świeżości i aromacie, wybieraj te przyprawy, które są szczelnie zamknięte.


3. Mięso mielone

   Jeśli istnieje taka możliwość, wybieraj mięso, które jest pakowane. Mięso mielone w sklepach pozostawia wiele do życzenia - mieli się je na maszynce używanej przez cały dzień. Urządzenie zwykle myje się raz dziennie, po zakończeniu pracy, co sprawia, że wartość mikrobiologiczna takiego mięsa znacząco spada. O wiele lepiej jest więc kupować przemysłowo produkowane mięso pakowane, ponieważ przy procesach produkcyjnych jest to kontrolowana produkcja masowa i ciągła.


4. Mąka

   Kupowanie mąki na wagę nie jest aż tak popularne, jeśli więc zdecydujesz się na zakup, możesz trafić na stęchłą mąkę. Dodatkowo w mąkach, które nie są przechowywane w szczelnie zamkniętych opakowaniach często lęgną się mole, co sprawia, że taki produkt w ogóle nie będzie nadawał się do spożycia. Jeśli zależy ci na dobrej jakości (a także na zdrowiu, w końcu nie powinniśmy spożywać zepsutej mąki), wybieraj te produkty, które są szczelnie zamknięte. Pamiętaj też o tym, by również w domu mąkę przechowywać w zamkniętym opakowaniu (mogą to być np. szklane słoiki).


5. Kawa i herbata

   Prawdziwi kawosze wiedzą, że kawę powinno się przechowywać z dala od światła i w zamknięciu (np. w puszce), ponieważ dzięki temu nie straci ona swojego niezwykłego aromatu. Kawa wystawiona na działanie tlenu szybko zwietrzeje i straci smak, podobnie rzecz wygląda z herbatą. Lepiej więc kupować mniejsze ilości ziaren i liści, takie, które jesteśmy w stanie zużyć stosunkowo szybko, ponieważ dzięki temu zachowają one swój smak i aromat.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE