Dzisiaj jest: Wtorek, 20.11.2018 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5823

Utwardzany olej palmowy - szkodliwy dla zdrowia tłuszcz


24.06.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Utwardzany olej palmowy - szkodliwy dla zdrowia tłuszcz


   Chcesz zadbać o siebie i postanawiasz zrezygnować z jedzenia niezdrowych rzeczy? Uważaj - słodycze to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Warto przyjrzeć się też innym produktom, które lądują w naszym koszyku. Wiele z nich zawiera szkodliwy tłuszcz - utwardzany olej palmowy, który szkodzi nie tylko naszym organizmom, ale również środowisku.

   Czym w ogóle jest utwardzany olej palmowy i dlaczego jest szkodliwy? W jakich produktach go znajdziesz i pod jakimi nazwami może się ukrywać w składzie? O tym w poniższym artykule.





Olej palmowy - utwardzany i nieutwardzany

   Olej palmowy pozyskuje się z nasion (palm kernel oil) oraz z miąższu owocowego palmy oleistej (palm oil), nazywanej również olejowcem gwinejskim, które rosną na plantacjach przede wszystkim w Ameryce Południowej i Środkowej, Afryce oraz w Azji Południowo-Wschodniej.

   Nieutwardzony (surowy) olej naturalnie występuje w stanie półpłynnym i w temperaturze pokojowej ma kolor ciemnożółty lub pomarańczowy, wynikający z dużej zawartości karotenoidów (beta karotenu, likopenu, alfa karotenu), nie jest on trwały termicznie i jest podatny ma utlenianie, nie jest więc trwały i niezbyt przydatny technologicznie. Surowy olej palmowy oprócz karotenoidów jest źródłem witaminy E w formie tokotrienoli (ok. 60%) i tokoferoli (ok. 40%), witaminy K1, cennego koenzymu Q10, antyoksydantów - flawonoidów i kwasów fenolowych. Obecne w oleju palmowym karotenoidy i witamina E wykazują efekt synergiczny, czyli wzmacniają wzajemnie swoje działanie. Główne kwasy tłuszczowe surowego oleju to nasycony kwas palmitynowy oraz jednonienasycony omega-9 kwas oleinowy (występujący obficie w oliwie z oliwek). Bez cienia wątpliwości olej palmowy nieutwardzany (surowy) jest zdrowym tłuszczem. Aby uzyskać stały stan skupienia, przydatność technologiczną oraz przedłużyć jego przydatność do spożycia, poddaje się go procesowi całkowitego lub częściowego utwardzenia (uwodornienia), po tym procesie taki tłuszcz staje się twardą masą w kolorze białym lub lekko żółtawym.

   W procesie przetwarzania, przebiegającego w wysokiej temperaturze, następują istotne zmiany w kwasach tłuszczowych, składających się na olej palmowy. Podczas rafinacji oraz uwodorniania znaczna część kwasów tłuszczowych zostaje przekształconych w szkodliwe tłuszcze trans. Podczas tych procesów z oleju usuwane są też wspomniane cenne karotenoidy oraz witaminy, produkt traci więc niemalże wszystkie wartości odżywcze.

   Utwardzany olej palmowy zyskał swoją popularność przede wszystkim dzięki niskim kosztom produkcji. Dodawanie go do żywności sprawia, że wiele produktów można sprzedać za niższą cenę, dlatego też jest on tak popularny wśród producentów żywności oraz kosmetyków. Aby stworzyć plantacje palmy olejowej, wycina się ogromne połacie lasów tropikalnych, co wywiera bardzo duży wpływ na środowisko. Zwiększa się produkcja dwutlenku węgla oraz zmniejsza się różnorodność zwierząt. Rozwój plantacji na terenach dotychczas dzikich jest zagrożeniem dla różnych gatunków zwierząt, które żyją w lasach tropikalnych, w tym na przykład dla orangutanów czy tygrysów. W samej Indonezji od lat siedemdziesiątych do 2015 roku lesistość zmniejszyła się o ponad 50%, co zaburzyło funkcjonowanie flory i fauny. Sama produkcja oleju palmowego jest też mocno kontrowersyjna, ponieważ wykorzystuje się do niej małe dzieci i młodzież. Ogromną część upraw prowadzi się w sposób niezrównoważony, a niestety niewielka wiedza społeczna w tym temacie sprawia, że duże koncerny zyskują ciche przyzwolenie na wkładanie do żywności oleju miernej jakości.



Dlaczego utwardzany olej palmowy szkodzi?

   Szkodliwość utwardzanego oleju palmowego nie wynika z zawartości kwasów tłuszczonych nasyconych, a z tego, że jest on źródłem szkodliwych tłuszczów trans oraz bardzo dużej zawartości estrów glicydylowych (GE) oraz estrów 2-, 3-MCPD, z których w organizmie człowieka uwalniają się glicydol oraz 2-, 3-MCPD - substancje o działaniu rakotwórczym i mutagennym. Wracając do tłuszczy trans -wpływają one na powstawanie blaszek miażdżycowych, zwiększają poziom cholesterolu LDL, zwiększają ryzyko udaru mózgu, sprawiają, że szybciej przybieramy na wadze (i mogą przyczyniać się do otyłości) i zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

   Utwardzany olej palmowy to popularny dodatek do żywności. Zwiększa on objętość, nadaje aksamitną konsystencję produktom, posiada wysoki punkt dymienia oraz oczywiście nadaje smakowitości. Możemy go znaleźć między innymi w takich produktach jak: czekolada, ciasteczka, batoniki, wafelki, słone przekąski (paluszki, krakersy, chrupki, chipsy), kremy typu nutella, herbatniki, płatki śniadaniowe, mrożone pizze, bita śmietana w proszku, gotowe budynie, masło orzechowe, gotowe obiady (np. lazania), żelki, tortille, lody, sosy warzywne, cappuccino w proszku, margaryny, kostki rosołowe, smażone gotowe produkty. To tylko niektóre produkty, a lista i tak szokuje - większość tych rzeczy bez problemu można spotkać w polskich domach. Pod jakimi innymi nazwami kryje się na etykietach utwardzany olej palmowy? Choć zmiana w przepisach wyraźnie nakazuje producentom na deklarację nazwy rośliny z jakiej pochodzi tłuszcz to ciągle możemy go znaleźć bez deklaracji pochodzenia jako: utwardzony lub częściowo utwardzony tłuszcz roślinny, tłuszcz uwodorniony, utwardzony olej roślinny.




Zobacz więcej na temat:

olej palmowytłuszcze trans


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE