Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.01.2018 Imieniny: Anastazegoi, Dzień Dziadka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5787

Uważaj! Lista najbardziej alergizujących produktów spożywczych


15.10.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Uważaj! Lista najbardziej alergizujących  produktów spożywczych


   Alergie pokarmowe dotykają osób w każdym wieku. Nawet niemowlęta mogą cierpieć na alergie. Reakcja alergiczna skutkuje m.in. biegunkami, zapaleniami jelit, atopowym zapaleniem skóry i wstrząsami anafilaktycznymi.

   Generalnie alergia pokarmowa jest to zespół objawów zachodzących w organizmie będących wynikiem spożycia pokarmu, w którym dolegliwości uwarunkowane są przez mechanizmy immunologiczne. Alergie pokarmowe są ściśle powiązane z zaburzeniami funkcjonowania układu immunologicznego. Przy ich leczeniu konieczne będzie więc wzmocnienie odporności, ale też całkowite wyeliminowanie alergenów. Jakie produkty powodują silne reakcje alergiczne?





Białko jaja kurzego

   Uczulenie na białko może pojawić się nawet u noworodków karmionych piersią. Wystarczy, że matka spożyje jajko i nawet jego niewielka ilość może wywołać alergię u dziecka. Objawy uczulenia na białko jaja kurzego to przede wszystkim wymioty i pokrzywka, a jeśli dziecko cierpi na atopowe zapalenie skóry, to białko może dodatkowo zaostrzać egzemę. Białko jaja kurzego jest dodawane do wielu produktów, w tym m.in. do szczepionek. Jeśli twoje dziecko lub ty jesteś uczulony, powiadom o tym lekarza.



Mleko

   Alergia na mleko, a właściwie na białka mleka krowiego jest coraz popularniejsza wśród dzieci. Dobra wiadomość jest taka, że większość maluchów wyrasta z niej do około 5 roku życia, choć niektórzy jako dorośli ludzie zmagają się później z nietolerancją laktozy. Taka alergia najczęściej objawia się zmianami skórnymi, wzdęciami, kolkami i zmianami w układzie oddechowym (u osoby uczulonej można zauważyć czasem świszczący oddech, czasem pojawia się też astma).



Zboża

   Gluten pochodzący ze zbóż takich jak: pszenica, żyto i jęczmień to trzeci najpopularniejszy alergen; na gluten uczulone są szczególnie dzieci. Warto pamiętać, że alergia na gluten to nie to samo, co nietolerancja glutenu. O ile z alergii można czasem wyrosnąć (to dotyczy dzieci), o tyle nietolerancja towarzyszy nam najczęściej przez całe życie. Alergia na gluten jest szczególnie uciążliwa, ponieważ wymaga stałej kontroli żywności; zboża są dodawane praktycznie do wszystkiego. Uważaj szczególnie na: pieczywo, mąki, proszki do pieczenia, makarony, parówki, słodycze, płatki śniadaniowe, kawę zbożową i piwo.



Orzeszki ziemne

   Alergia na orzeszki ziemne to jedno z najpoważniejszych uczuleń, ponieważ u wielu osób prowadzi do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet do śmierci. Osoba uczulona powinna dokładnie sprawdzać kupowaną żywność, ponieważ w składach nierzadko można znaleźć nawet „śladowe ilości orzechów”, które mogą zagrażać osobom uczulonym. Warto zwracać uwagę szczególnie na słodkości, tam bardzo często można znaleźć orzeszki ziemne (nazywane czasem orzechami arachidowymi), a także na masło orzechowe. Ponadto orzechami mogą być też zanieczyszczone płatki śniadaniowe, lody, sałatki czy pieczywo.



Seler

   Niepozorny seler jest dość silnym alergenem. Jego spożycie u osób uczulonych może wywoływać pokrzywkę, ataki duszności, nieżyt nosa czy obrzęki. Uczulenie mogą wywoływać zarówno korzenie, jak i łodyga czy natka. Jeśli jesteś alergikiem, uważaj na mieszanki ziołowe do doprawiania potraw - większość z nich zawiera przynajmniej śladowe ilości selera.



Soja

   Choć u nas uczulenie na soję nie jest aż tak powszechne, jak w innych częściach świata, to jednak nadal jest często spotykane, ponieważ soję dodaje się do wielu produktów. Dodatkowo sprawę utrudnia to, że soja bywa ukryta pod różnymi nazwami i w różnych postaciach. Przykładowo, lecytynę sojową można znaleźć w czekoladach, a białko sojowe w parówkach. Warto też wiedzieć, że przy uczuleniu na krowie mleko nie powinno się stosować soi jako zamiennika, ponieważ istnieje spore prawdopodobieństwo, że osoba uczulona na nabiał jest też uczulona na soję (tego typu alergie często idą w parze). Jeśli chcesz zastąpić mleko napojem roślinnym, wybierz np. napój kokosowy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE