Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Uważaj na płatki śniadaniowe!


08.05.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Uważaj na płatki śniadaniowe!


   Nie zawsze mamy czas na przygotowanie pełnowartościowego śniadania i najczęściej w takich sytuacjach sięgamy po gotowe produkty. Wśród nich prym wiodą reklamowane różne odmiany musli, które niestety, wbrew temu co słyszymy, nie są zdrowe i pożywne. Uważaj na płatki śniadaniowe i wybieraj tylko te naprawdę wartościowe.

   Co to znaczy wartościowe płatki śniadaniowe ? Przede wszystkim należy zwracać uwagę na skład. Zawsze przed kupnem produktu dokładnie zapoznaj się z jego zawartością; warto zapamiętać zasadę: im krótszy skład, tym większa gwarancja na to, że jest to jak najmniej przetworzone jedzenie.





Słynne płatki fitness

   Osoby, które dotąd nie miały do czynienia z odchudzaniem lub szeroko pojętym zdrowym żywieniem, a chcą schudnąć, często kierują się tym, co dociera do nich dzięki mediom. Chyba każdy z nas choć raz w życiu widział lub słyszał reklamę płatków fitness, które mają zagwarantować nam wspaniałą figurę. Oczywiście, żadne płatki śniadaniowe nie są w stanie zapewnić cudownej sylwetki, jednak w tej chwili nie to jest istotne. Płatki fitness, które mają kojarzyć się ze zdrowiem i byciem fit, niczym nie różnią się od przepełnionych cukrem batoników! Obejrzyj dobrze opakowanie i zwróć uwagę na takie hasła, jak:

- cukier, syrop cukru inwertowanego, syrop glukozowo-fruktozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, syrop glukozowy, maltoza, fruktoza.

   Wszystkie wspomniane powyżej tworzywa są po prostu cukrem ukrytym pod różnymi nazwami (i co ważne, w płatkach fitness występują w naprawdę dużych ilościach). Taki produkt nie ma nic wspólnego ze zdrowiem czy odchudzaniem. Co więcej, jeśli ktoś do tej pory na śniadanie spożywał jajecznicę, ale postanowił zacząć jeść płatki fitness, to istnieje duża szansa, że jeszcze przytyje, ponieważ organizm zacznie dostawać codziennie olbrzymie dawki węglowodanów w postaci cukrów prostych, które w szybkim tempie są zamieniane w tkankę tłuszczową.



Zdrowe płatki kukurydziane

   Kolejne hasło chętnie wykorzystywane przez specjalistów od marketingu. Być może płatki kukurydziane byłyby zdrowe, gdyby ich skład faktycznie kończył się na kukurydzy, zwykle jednak dodatkowo w paczce otrzymujemy wspomniany już cukier, a do tego barwniki. Wśród nich często pojawia się karmel amoniakalny, który występuje również pod nazwą E150c. Badania na zwierzętach pokazały, że tenże barwnik może przyczyniać się do nadpobudliwości i chorób organów przewodu pokarmowego. Płatkom kukurydzianym często towarzyszy również konserwant zwany fosforanem trisodowym (E339), który przyczynia się do wypłukiwania z organizmu wapnia i podrażnień naskórka. E339 bardzo często pojawia się w lakierach do paznokci (!), ale równie chętnie jest wykorzystywany do produkcji żywności.



Słodkie płatki śniadaniowe dla najmłodszych

   Mamy niejadków chętnie sięgają po gotowe produkty - zazwyczaj są słodkie i kolorowe, o różnych ciekawych dla dziecka kształtach (muszelki, kuleczki, gwiazdeczki, itd.), więc dzieciaki chętniej zjedzą miseczkę czekoladowych płatków niż omlet z pomidorami. Półki w sklepach uginają się od śniadaniowych różnorodności, niestety niemalże wszystkim towarzyszą wspomniane wyżej sztuczne dodatki do żywności i cukry. Owszem są one często wzbogacane w witaminy, ale są to sztuczne witaminy. Często nieświadomie rodzice podają dzieciom miskę płatków z mlekiem, przekonani, że zapewniają im pełnowartościowy posiłek. W rzeczywistości ich organizm dostaje węglowodany proste, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi i w efekcie za chwilę dzieci znów będą miały ochotę na coś słodkiego, węglowodany takie są zamieniane w tkankę tłuszczową i są również odpowiedzialne na powstawanie próchnicy. Nie jest to zdrowe śniadanie, a uzależnienie od cukru.



Prawdziwie zdrowe płatki śniadaniowe - czy to jest możliwe ?

   Tak! Trzeba po prostu skończyć z kupowaniem gotowych produktów i zacząć przygotowywać samemu słodkie śniadania bez cukru. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe i będziemy potrzebować najprostszych produktów.

   Płatki owsiane dostaniemy w każdym sklepie spożywczym. Kosztują niewiele i możemy z nich wyczarować przepyszne śniadanie zarówno dla najmłodszych, jak i dla dorosłych. Owies jest bogaty w błonnik, który działa jak miotełka i poprawia pracę jelit. Ponadto są dobrym źródłem witamin z grupy B i wielu minerałów i nie zawierają glutenu.

   Jak przygotować płatki owsiane? Można je ugotować na wodzie lub mleku; warto przed gotowaniem zalać je ciepłą wodą i odstawić, żeby napęczniały, dzięki temu będą idealnie miękkie. Po ugotowaniu owsiankę można podać ze świeżymi owocami, dżemem bez cukru, orzechami lub przyprawami (świetnie sprawdzi się cynamon, a w okresie jesiennym lub zimowym przyprawa do piernika).

   Płatki jaglane powoli stają się równie popularne, co płatki owsiane. Są dosyć specyficzne i nie każdemu smakują, ale za to szybsze w przygotowaniu niż płatki owsiane. Wystarczy zalać je wrzątkiem i poczekać chwilę. Płatki wchłoną wodę i są gotowe do spożycia. Później również możemy dodać owoce, jogurt, orzechy. Fani słodkiego mogą pokusić się o łyżeczkę miodu lub melasy.



Domowa granola na ratunek

   Jeśli nie przepadamy za gotowanymi płatkami, za to lubimy chrupiące musli, bez problemu możemy przygotować przepyszną granolę przy pomocy piekarnika. Wystarczy wymieszać odpowiadającą nam ilość płatków (sprawdzą się tutaj wszystkie, w zależności od preferencji: płatki orkiszowe, żytnie, jaglane, gryczane) i bakalii (orzechy i suszone owoce). Następnie możemy stworzyć kilkadziesiąt kombinacji. Jeśli mamy ochotę na czekoladowe płatki śniadaniowe, wystarczy dodać kakao, banany i kilka kostek gorzkiej czekolady. W tym zestawieniu sprawdza się również słodkie daktyle. Mieszamy wszystkie składniki, pieczemy kilkanaście minut i… granola gotowa! Możemy ją przechowywać w słoiku.

   W ten sposób można również stworzy pomarańczowe musli (dodając sok pomarańczowy i/lub skórkę z pomarańczy), musli miodowe, czy też korzenne.

   Warto przygotować więcej granoli na zapas. Gdy będziemy się spieszyć, nie sięgniemy po niezdrowe batoniki czy drożdżówki, ponieważ będziemy mogli szybko zalać naszą granolę mlekiem i zjeść pełnowartościowe śniadanie przed wyjściem do pracy.



Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia...

   ... dlatego nie warto z niego rezygnować. Pożywne śniadanie sprawi, że nasz organizm będzie stopniowo uwalniał energię i dzięki temu zyskamy siłę na cały dzień. Nie powinniśmy rezygnować z pierwszego posiłku, bo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale też nie decydujmy się na jedzenie przypadkowych produktów, ponieważ wtedy bardziej sobie szkodzimy niż pomagamy. Domowe płatki śniadaniowe są idealnym rozwiązaniem dla każdego, niezależnie od wieku.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.33 Ocen: 3

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE