Dzisiaj jest: Wtorek, 16.10.2018 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Wafle ryżowe - jeść czy nie jeść?


30.06.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Wafle ryżowe - jeść czy nie jeść?


   Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z odchudzaniem, bardzo często sięgają po wafle ryżowe. Dlaczego? Z kilku powodów. Kusi ich niska kaloryczność, a dodatkowo dochodzi do tego przekonanie, że pieczywo tuczy i lepiej z niego zrezygnować, gdy chcemy zrzucić nadmierne kilogramy (a przynajmniej „lepiej” zastąpić je waflami).

   Niestety, mamy złą wiadomość - wafle ryżowe wcale nie są dobrym zamiennikiem chleba i stosowanie ich na diecie nie jest najlepszym możliwym rozwiązaniem. Dlaczego? Sprawdź.





Jak wytwarza się wafle ryżowe?

   Zadałeś sobie kiedyś to pytanie? Zdawać by się mogło, że skoro coś jest wykonane z ryżu, który przecież tak często stosują osoby na diecie redukcyjnej, to powinno to być idealne na diecie, prawda? A jednak nie. Ryż wykorzystywany do wafli poddaje się bardzo wysokiej temperaturze i dużemu ciśnieniu. W ten sposób ziarna rozdmuchują się i stają się bardziej „napompowane”. Ten sam sposób wykorzystuje się do robienia ryżu preparowanego.

   Tak przygotowane wafle ryżowe mają jedną, bardzo poważną wadę. Ich indeks glikemiczny wzrasta aż do 85 jednostek. Dla porównania, kromka chleba żytniego posiada indeks glikemiczny oscylujący wokół liczby 45.

   Czym jest indeks glikemiczny i dlaczego ma takie znaczenie? IG to wskaźnik, który informuje nas jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Najbardziej zalecane w diecie człowieka są produkty w pierwszej kolejności z niskim, a w drugiej ze średnim indeksem glikemicznym. Tych z wysokim powinniśmy raczej unikać, ponieważ gwałtowne skoki glukozy sprawiają, że bardzo szybko znów stajemy się głodni i przez to jemy więcej, niż byśmy chcieli.

   Indeks glikemiczny powinien mieć szczególnie duże znaczenie dla osób, które chcą się odchudzać. Początkowe przestawienie organizmu na mniejsze dawki kalorii i całkowita zmiana sposobu żywienia może sprawiać, że będziemy odczuwać głód. W takiej sytuacji warto dokładnie przyjrzeć się swojej diecie. Często głód wynika z nieprawidłowego zaplanowania posiłków - jeśli spożywasz sporo węglowodanów, to naturalne jest to, że będziesz szybciej głodny, niż gdybyś spożywał posiłek dodatkowo bogaty w białko i tłuszcze.



Kaloryczność bez znaczenia

   Do jedzenia wafli ryżowych przekonuje cię niska kaloryczność? Przyjrzymy się dokładnie temu, na co przekładają się kalorie z jednego wafla ryżowego oraz kalorie z kromki żytniego chleba.

   Jeden wafel ryżowy waży około 10 gramów i ma 40 kalorii. To niewiele, ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, że takie wafle są produktem wysokoprzetworzonym, co oznacza, że za taką kalorycznością nie stoją żadne witaminy i minerały - są to zatem tzw. puste kalorie. Nawet jeśli opakowanie twoich wafli posiada informacje, że są one bogate np. w cynk i magnez, to prawdopodobnie minerały te zostały dodane na późniejszych etapach produkcji wafli, z drugiej strony jaka zawartość stanowi, że dany produkt jest bogaty w składnik? Jest to zatem kolejne miejsce na manipulację. Trzeba też zwrócić uwagę na to, że niektóre wafle, np. te z polewami (czekoladowymi, owocowymi) jeszcze bardziej podnoszą poziom glukozy we krwi, ponieważ bardzo często zawierają cukier. Wafle reklamuje się też jako wspaniałe źródło błonnika, ale trzeba to sprostować. Takie „chrupkie pieczywo” wytwarza się zwykle z białego ryżu, który jest ubogi w błonnik, wiadomo więc, że wafle nie będą dobrym źródłem błonnika. W jednym takim waflu znajdziemy przeciętnie około 0,3 g błonnika, a człowiek dziennie powinien spożywać od 20 gramów do nawet 30 gramów błonnika. Wafle ryżowe z ryżu brązowego nie są wiele więcej odżywcze.

   Dla porównania, kromka chleba żytniego waży 35 gramów i zawiera około 80 kalorii. Chleb wykonany z mąki razowej nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy, dzięki czemu po zjedzeniu go jesteśmy dłużej nasyceni. Dodatkowo za chlebem żytnim przemawia też zawartość błonnika - w jednej kromce znajdziemy około 3 g włókna pokarmowego. Dla naszego organizmu zdecydowanie bardziej korzystne będzie więcej zjedzenie dwóch kromek chleba żytniego niż na przykład pięciu wafli ryżowych. Oczywiście w wyjątkowych sytuacjach wafle bywają pomocne, np. gdy musimy lub chcemy stosować dietę bezglutenową, a w sklepie trudno jest dostać chleb bezglutenowy. Niemniej jednak warto pamiętać, że nie powinny one stanowić podstawy posiłku i z całą pewnością nie są dobrym produktem do stosowania przy redukcji masy ciała.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE