Dzisiaj jest: Sobota, 20.10.2018 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Wędliny i mięso „naturalne eko” - sprawdzamy jak są produkowane


08.12.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Wędliny i mięso „naturalne eko” - sprawdzamy jak są produkowane


   Wędliny i inne mięsne produkty wytwarzane metodami ekologicznymi podobnie jak cała żywność ekologiczna są niewątpliwie zdrowsze niż te produkowane w konwencjonalny, przemysłowy sposób, ponieważ nie są zanieczyszczone środkami chemii rolnej takimi jak: sztuczne nawozy, pestycydy, hormony czy antybiotyki, taka żywność nie posiada też (bądź zawiera bardzo małe ilości) w składzie chemii technologicznej używanej w przetwórstwie. Konsumenci coraz częściej zdają sobie sprawę, że żywność powstała w warunkach zbliżonych do naturalnych spełni ich oczekiwania i dlatego poszukują właśnie takiej żywności.

   Metody produkcji wpływają na smak i aromat pożywienia, a także na jego walory zdrowotne. Zarówno na etapie hodowli zwierząt, jak i na poziomie przetwarzania mięsa i poddawania go obróbce termicznej, producenci stawiają na jakość - nie na ilość, jak w przypadku przemysłowego chowu zwierząt.





Zwierzęta w gospodarstwie ekologicznymi

   Producent ekologicznego mięsa musi przestrzegać ściśle wyznaczonych wytycznych, które podają informację o tym, jaka ilość zwierząt może być utrzymywana na określonej powierzchni. Zasady hodowli obejmują także sposób karmienia i leczenia. Chów ekologiczny drobiu trwa ponad 11 tygodni, a w przypadku trzody chlewnej - aż 8 miesięcy. Bydło mięsne jest hodowane przez 24 miesiące. W konwencjonalnym chowie zwierząt wymienione terminy są zazwyczaj krótsze.

   Regulacje prawne dotyczące ekologicznego rolnictwa wymagają od rolników tego, żeby zwierzęta miały zapewnione odpowiednie warunki. Budynki inwentarskie są inaczej konstruowane i wyposażane. Hodowcy muszą zwracać uwagę na oświetlenie, temperaturę i wentylację. Zwierzęta muszą mieć dostęp do wybiegów i pastwisk.

   Ekologiczni hodowcy muszą przestrzegać norm ilościowych - na przykład w jednym kurniku nie może być więcej niż 4800 sztuk. Pasze używane w chowie ekologicznym nie mogą zawierać żadnych dodatków. Podstawowym rodzajem paszy używanej w chowie ekologicznym jest pasza roślinna pochodząca z gospodarstwa, albo od zewnętrznego dostawcy dysponującego odpowiednimi, wymaganymi certyfikatami. Nie można stosować metod polegających na wymuszonym karmieniu zwierząt, ani też na dodawaniu antybiotyków do pasz, promotorów wzrostu, produktów z GMO i kokcydiosatyków.

   Nie można stosować antybiotyków profilaktycznie. Ekologiczni producenci mięsa unikają zatłoczenia i wzmacniają odporność. Tylko w przypadku poważnej choroby podaje się leki, i to najczęściej naturalne. Żeby wzmocnić odporność drobiu stosuje się zioła i przyprawy. Gdy pisklęta podrosną, wypuszcza się je na „ziołowe łąki” - wybiegi obsiane ziołami i tylko w nieznacznej części innymi roślinami.

   Ekologiczni rolnicy często stawiają na rodzime rasy zwierząt. Ich charakterystyczną cechą jest mniejsza wydajność związana z przyrostem masy mięśniowej. Niemniej z drugiej strony są one bardziej odporne (np. kura zielononóżka, świnia złotnicka pstra, świnia złotnicka biała oraz krowa polska czerwona.



Ograniczona lista dozwolonych dodatków

   Producenci podlegają ścisłej kontroli nad procesem produkcji. Zakupy są rozliczane i sprawdzane. Ograniczona lista dozwolonych dodatków do wędlin i innych mięsnych przetworów powoduje, że ekologiczne mięso ma krótszy termin przydatności do spożycia. Obecnie eko producenci mięsa starają się poprawić ten parametr wykorzystując bakterie probiotyczne oraz bakterie kwasu mlekowego.



Ekologiczne mięso i jego walory

   Ekologiczne mięso posiada większe wartości odżywcze. Wołowina, wieprzowina i mięso królika pochodzące z ekologicznej hodowli charakteryzują się wyższą zawartością kwasów omega-3. Cielęcina zawiera nie tylko więcej kwasów omega-3, ale również więcej witamin. Tak korzystny wpływ na wartość odżywczą mięsa (a w przypadku bydła także mleka) ma stosowanie naturalnych pasz, np. trawy. Mięso ekologiczne, jako żywność ekologiczna jest zdrowsze, ma lepszy smak i aromat, ale jest również twardsze. Wymaga ono dłuższego gotowania. Konsumenci wybieraliby wyłącznie ekologiczne mięso, gdyby nie cena. Ceny eko mięsa są nawet o 100% wyższe, niż w przypadku mięsa pochodzącego z przemysłowego chowu.



Jak producent mięsa staje się producentem ekologicznym?

   Producenci ekologiczni stosują inne metody produkcji, oparte na naturalnych metodach. Żeby jednak producent mógł być uznany za ekologicznego musi jeszcze zgłosić się do jednostki certyfikującej. Wniosek o objęcie kontrolą składa się na specjalnym formularzu dostępnym na stronie internetowej www.ijhars.gov.pl.

   Jednostka certyfikująca kontroluje działalność producenta przeprowadzając kontrolę co najmniej raz w roku. Dodatkowo, mogą być przeprowadzane dodatkowe kontrole - zapowiedziane i niezapowiedziane. Po przeprowadzeniu głównej kontroli zgodności działalności producenta z przepisami, kontroler wydaje certyfikat upoważniający do produkcji eko mięsa.



Produkcja wędlin ekologicznych i „naturalnych”

   Tradycyjne wędliny, to inaczej takie produkty, które są produkowane naturalnymi metodami. W przypadku wędlin ekologicznych dodatkowym wymogiem jest pochodzenie mięsa - producent eko wędlin musi pozyskiwać mięso wyłącznie od ekologicznych producentów. Zarówno naturalne (tradycyjne, regionalne), jak i ekologiczne wędliny są produkowane bez udziału sztucznych dodatków, konserwantów i polepszaczy smaku. Można dodawać wyłącznie sól z niewielkim dodatkiem soli peklującej (zawierającej azotyny - w dawkach nie większych niż 50 mg/kg) oraz witaminę C. Ekologiczne wędliny są przyprawiane ziołami i przyprawami, które pochodzą z ekologicznych upraw. Wszystko jest kontrolowane przez jednostkę certyfikującą, podobnie jak w przypadku hodowców zwierząt. Lista dodatków jest bardzo ograniczona, a każda metoda i środek muszą być ekologiczne w rozumieniu obowiązujących przepisów.

   Wędzone wędliny są produkowane w wędzarniach opalanych tylko drewnem. Różnica między wędlinami wędzonymi w taki sposób, a wędlinami wędzonymi „przemysłowo” i konwencjonalnie jest znaczna. W drugim przypadku nie używa się dymu z drewna dębowego, jabłoniowego, bukowego, czy jałowcowego. Producenci oszczędzają stosując preparaty dymu wędzarniczego - mieszankę tłuszczu, chemicznych związków wyekstrahowanych z dymu oraz przypraw.



Jedzmy ekologiczne mięso i wędliny

   Skoro coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, warto postawić na jakość i zdrowie. Ograniczenie spożycia konwencjonalnie produkowanego mięsa i wędlin na rzecz ekologicznych wyrobów mięsnych z pewnością korzystnie wpłynie na zdrowie. Nie zrujnujesz swojego budżetu domowego i dodatkowo wesprzesz ekologicznych producentów.



Oznakowanie produktów ekologicznych

   Na koniec informacja jak wybierać żywność ekologiczną i nie dać się nabrać na podróbki. Certyfikowane produkty ekologiczne posiadają odpowiednie oznakowanie, takie, aby konsument w sposób klarowny i jasny mógł je odróżnić od innych produktów. Po pierwsze prawidłowo oznakowany artykuł żywnościowy powinien posiadać słowa „ekologiczny”, „eko” lub „bio” w nazwie oraz symbol unijnego znaku (tzw. euroliść).

logo - żywność ekologiczna - euroliść

   Po drugie numer certyfikatu wydanego przez określoną jednostkę certyfikującą. Numer nadawany jest na konkretny produkt, więc jeżeli ten sam producent posiada w sprzedaży kilka produktów to każdy produkt ma inny numer certyfikatu. Następnie na opakowaniu może się znaleźć nazwa i logo jednostki certyfikującej oraz dokładny adres producenta. Nie można ufać takim produktom, które posiadają na opakowaniu nazwę „ekologiczny”, „eko” lub „bio” nie poparte żadnymi numerami certyfikatów oraz bez euroliścia.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE