Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Wiek metaboliczny uzależniony od diety


15.05.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Wiek metaboliczny uzależniony od diety


   Wiek metaboliczny jest swoistym miernikiem kondycji i zdrowia organizmu. Do jego obliczania wykorzystuje się urządzenia analizujące skład ciała.

   Od kiedy pojęcie wieku metabolicznego jest nam znane, wiek metrykalny stracił na znaczeniu. Wiek metaboliczny, jest powiązany z wiekiem biologicznym, a niekiedy nawet utożsamiany. Oba mierniki mogą być oceniane na podstawie stylu życia, diety, aktywności fizycznej, genów i równowagi hormonalnej. W ocenie lekarzy, wiek metaboliczny powinien odzwierciedlać wiek metrykalny, albo być w stosunku do niego "młodszy". Stan inny niż zalecany jest powiązany z przedwczesnym starzeniem się organizmu, co staje się coraz większym problemem społeczeństwa XXI wieku.





Jak badamy wiek metaboliczny?

   Badanie wieku metabolicznego odbywa się przy wykorzystaniu analizatora składu ciała. Wykorzystuje się w tym celu metodę bioimpedancji elektrycznej zawartości tkanki tłuszczowej i mięśniowej oraz ilości wody w organizmie i pomiarów innych parametrów budowy ciała. Analizator bierze też pod uwagę podstawową przemianę materii (PPM). Dzień przed badaniem nie wolno intensywnie ćwiczyć, żeby nie dochodziło do zbierania się wody w mięśniach, ani spożywać odwadniających produktów (np. kawy). Na 3 godziny przed badaniem nie powinno się nic jeść, ani pić. Jeżeli wynik będzie bardzo pozytywny, twoja dieta z pewnością nie wymaga poprawy i masz dobre nawyki żywieniowe. Zbyt wysoki wiek metaboliczny to sygnał, że konieczne jest wprowadzenie zmian w diecie.



Dieta obniżająca wiek metaboliczny

   Styl życia, którego ważnym elementem jest dieta, w dużym stopniu determinuje wiek metaboliczny. Zdrowy tryb życia może skutecznie zminimalizować niekorzystny wpływ uwarunkowań genetycznych. Obniżenie wieku metabolicznego polega na wprowadzeniu zmian w diecie i aktywności fizycznej prowadzących do:

- utrzymania prawidłowego nawodnienia organizmu
- zwiększenia podstawowej przemiany materii
- zwiększenia masy mięśniowej
- obniżenia poziomu tkanki tłuszczowej

   Oprócz zmiany nawyków żywieniowych konieczne jest uprawianie regularnej, umiarkowanej aktywności fizycznej. W tym przypadku szczególnie polecany jest trening interwałowy. Poza tym, niezbędne jest spożywanie każdego dnia około 1,5-2 l płynów. W jadłospisie powinny znaleźć się warzywa (ok. 5 porcji dziennie) i owoce (do 2 porcji dziennie). Niezdrowe przemysłowe źródła tłuszczu warto zastąpić orzechami, rybami i tłuszczami dostarczającymi kwasów wielonienasyconych (w odpowiedniej proporcji omega-3 i omega-6). Omówione pokrótce grupy żywnościowych produktów przyczyniają się do utrzymania wieku metabolicznego na optymalnym poziomie. Nietrudno się domyślić, że wysoko przetworzone produkty wykazują wręcz odwrotne właściwości.



Pożywienie podnoszące wiek metaboliczny

   Wraz ze wzrostem tkanki tłuszczowej i odwodnieniem organizmu dochodzi do podwyższenia wieku metabolicznego. Do takich skutków prowadzi dieta oparta na spożywaniu wysoko przetworzonych produktów, w tym:

- słodyczy
- dań typu instant
- fast foodów
- smażonych potraw
- ciężkostrawnych dań
- produktów zawierających duże ilości soli

   Tego typu pożywienia lepiej unikać. Sporadyczne skuszenie się na hamburgera z frytkami to nic złego. Codzienne zajadanie takich "dań" przyczynia się niestety do podwyższenia tkanki tłuszczowej i zwykle masy ciała. Niemniej nie zawsze tak się dzieje. U niektórych osób mimo nadmiaru tkanki tłuszczowej masa ciała jest prawidłowa.



Syndrom TOFI, czyli ukryta otyłość

   Masa ciała nie jest głównym wskaźnikiem determinującym wiek metaboliczny. Znacznie większy wpływ ma poziom tkanki tłuszczowej. Dlatego osoby cierpiące na syndrom TOFI (thin outside - fat inside, czyli szczupły z zewnątrz, otyły w środku) mogą być zaskoczone, że choć udaje im się utrzymać prawidłową masę ciała, ich wiek metaboliczny jest zbyt wysoki w stosunku do metrykalnego. W przypadku syndromu TOFI nazywanego też ukrytą otyłością dochodzi do gromadzenia się tkanki tłuszczowej trzewnej, zamiast tkanki tłuszczowej podskórnej. Sylwetka jest względnie szczupła, ale wyniki badań mówią co innego - podwyższony poziom glukozy we krwi, zwiększony poziom LDL i trójglicerydów świadczą o tym, że poziom tkanki trzewnej jest zbyt wysoki. Zła dieta przy wysokiej aktywności fizycznej nie doprowadzi do znacznego przybrania na wadze, ale może doprowadzić do poważnych konsekwencji, np. insulinooporności i nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i innych chorób serca lub układu krążenia.



Dieta redukcyjna jako element strategii

   Z uwagi na duże znaczenie poziomu tkanki tłuszczowej w obniżaniu wieku metabolicznego, osoby chcące uchronić się przed przedwczesnym starzeniem się zwykle stosują dietę redukcyjną, która zakłada obniżenie masy ciała o ok. 0,5-1 kg w ciągu tygodnia. Jednocześnie, stopniowo i z determinacją zwiększają intensywność aktywności fizycznej, dążąc do zbudowania masy mięśniowej.

   Dieta redukcyjna jest ukierunkowana na obniżenie masy tłuszczowej i zwiększenie masy beztłuszczowej organizmu (wodnej i mięśniowej), przy jednoczesnym utrzymaniu prawidłowego BMI. W jadłospisie nie może zabraknąć świeżych i nisko przetworzonych produktów, które są bogate w błonnik, minerały i witaminy oraz roślinne związki aktywnie obniżające poziom LDL i trójglicerydów (np. sterole roślinne, antocyjany). Obniżenie wieku metabolicznego nie będzie skuteczne, jeżeli po kilku tygodniach lub miesiącach pacjent powróci do dawnego sposobu odżywiania opartego na spożywaniu wysoko przetworzonych produktów.



   Wpływ diety na wiek metaboliczny jest ogromny - być może nawet większy, niż aktywność fizyczna. Sposób odżywiania wpływa na to, jaki jest poziom tkanki tłuszczowej podskórnej i trzewnej. Aktywność fizyczna ma natomiast wpływ głównie na masę mięśniową i podskórną tkankę tłuszczową. Syndrom TOFI jest przykładem tego, że sama regularna aktywność ruchowa nie wystarczy. Zdrowe odżywianie nie jest wymysłem XXI wieku. Po kilkunastu dekadach obecności wysoko przetworzonej żywności na rynku wiemy już jaki ma ona wpływ na zdrowie. Im szybciej wprowadzimy zmiany w diecie, tym dłużej utrzymamy młodość w rozumieniu metabolicznym - ochronę przed insulinoopornością, chorobami serca i układu krążenia oraz przedwczesnym starzeniem się.




Zobacz więcej na temat:

bioimpedancjawiek metabolicznydieta


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.75 Ocen: 4

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE