Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego. Sprawdź, jak go przyrządzić!


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego. Sprawdź, jak go przyrządzić!


   Kwas chlebowy jest orzeźwiającym i zdrowym napojem. Jego korzystny wpływ na zdrowie jest większy niż mogłoby się wydawać.

   W kwasie chlebowym zasmakowali już nasi przodkowie około tysiąc lat temu. Dziś również doceniamy jego wyjątkowy smak - być może jeszcze bardziej niż oni, bo wiemy jak wpływa na zdrowie. Kwas chlebowy posiada całkiem spore wartości odżywcze, nawadnia organizm oraz ułatwia trawienie i korzystnie wpływa na metabolizm.





Dlaczego warto pić kwas chlebowy?

   Już w X wieku Słowianie byli smakoszami kwasu chlebowego. W szesnastym wieku mieszkańcy dzisiejszej Ukrainy i Rosji uczynili z niego napój narodowy. Ze względu na prostotę i niskie koszty przygotowania kwas chlebowy był początkowo spożywany głównie przez chłopów. Z biegiem lat szlachta i duchowieństwo także docenili jego właściwości. Kwas chlebowy charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem i goryczką. Jego cechą charakterystyczną jest bursztynowy odcień. Napój o zapachu chleba i drożdży może być według staropolskich przepisów wzbogacany śliwkami, miodem i żurawiną. Do zalet kwasu chlebowego należą także właściwości probiotyczne.

   Kwas chlebowy jak już wspomniano posiada swoje wartości odżywcze - jest cennym źródłem witamin z grupy B. Zawiera on także witaminy C i E oraz minerały: cynk i selen. W kwasie chlebowym znajdują się pałeczki kwasu mlekowego. Należą one do dobroczynnych bakterii wpływających na odporność organizmu i prawidłowe trawienie. Dlatego też wiele osób wykorzystuje kwas chlebowy jako środek, który w naturalny sposób odbudowuje florę bakteryjną jelit, poprawia trawienie i przemianę materii. Prozdrowotne właściwości kwasu chlebowego są związane także z:

- wzmocnieniem serca i układu krążenia
- poprawą odporności
- łagodzeniem dolegliwości związanych z nadkwasotą
- przeciwdziałanie wzdęciom

   Witamina B1 wchodząca w skład kwasu chlebowego ma korzystny wpływ na wzrost i rozwój kości. Witaminy E i C działają jako przeciwutleniacze, usuwając wolne rodniki. Spożywanie kwasu chlebowego jest szczególnie polecane osobom, które cierpią na:

- migreny
- bóle mięśni
- zapalenie stawów
- grzybice
- cukrzycę
- choroby nowotworowe
- stwardnienie rozsiane
- stwardnienie tętnic



Przepis na kwas chlebowy

   Do przygotowania kwasu chlebowego potrzebujesz takich składników jak:

- 30 dag chleba razowego pieczonego na zakwasie
- 2,5 l wody
- 1 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru

   Dodatkowymi składnikami są ziarenka ryżu i rodzynki. Zagotuj wodę i pozostaw do ostygnięcia, a pieczywo upiecz w piekarniku. Przełóż ostudzony chleb do słoika i zalej wodą. Po 3 godzinach wlej do wody z chlebem roztwór cukru i drożdży (użyj niewielkiej ilości wody). Po upływie 24 godzin przecedź roztwór i przelej go do butelki, bo już niedługo będzie gotowy do spożycia. W czasie doby doszło do fermentacji. Do butelki wrzuć także kilka ziaren ryżu i rodzynek. Odstaw butelki wypełnione do 3/4 wysokości, do chłodnego pomieszczenia. Powinny leżeć tam przez 3 dni. Wtedy jest już gotowy do spożywania. Data przydatności do spożycia mija po upływie 4 tygodni.



   Warto wiedzieć, że kwas chlebowy, choć "formalnie" bezalkoholowy zawiera pewną ilość alkoholu - od 0,07 do 2,2% - z tego powodu, że jest to fermentacja mlekowo-alkoholowa. Z tego powodu kobiety w ciąży i w okresie laktacji nie powinny go spożywać. W 100 ml kwasu chlebowego znajduje się około 30 kcal. Dla tych, którym nie chce się robić kwasu chlebowego w domu polecamy produkty ze sklepów ekologicznych. Obecnie ten trunek cieszy się dużym zainteresowaniem osób na tzw. diecie chlebowej. Jej główną cechą jest wysokie spożycie tego napoju. Popularność diety wynika z tego, że kwas chlebowy wspomaga metabolizm, a dodatkowo przeciwdziała miażdżycy. Na bazie kwasu chlebowego przygotowuje się wiele tradycyjnych potraw, m.in. rosyjską okroszkę i mołdawską czorbę.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 14


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE