Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Wpływ diety na płodność i płeć dziecka


28.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Wpływ diety na płodność i płeć dziecka


   Związek między dietą (odżywianiem) a szansami na spłodzenie potomstwa nie jest wymysłem znachorów czy entuzjastów medycyny naturalnej. Dowodów na jego istnienie dostarcza sama medycyna - odżywianie ma wpływ na płodność i na płeć dziecka.

   Zdrowy styl życia, w tym również zbilansowana dieta, jest niezwykle ważny w profilaktyce wielu chorób oraz w ich leczeniu. Jeśli sami zatruwamy i obciążamy organizm, nasze organy nie działają prawidłowo. Czemu więc mielibyśmy przypuszczać, iż te odpowiedzialne za rozmnażanie są na owe niszczące czynniki odporne? Powiedzmy to prosto i wyraźnie - nie są.



   Źle zbilansowana dieta przekłada się nie tylko na niedobory pokarmowe, ale i np. niedowagę czy nadwagę. Zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej w organizmie, dokładnie tak samo jak poziom zbyt wysoki, przekłada się na zaburzenia ze strony układu hormonalnego. Ten ma to do siebie, iż nieprawidłowa praca jednych gruczołów implikuje problemy z działaniem innych. Ciało zarówno przyszłej mamy, jak i przyszłego taty musi być zdrowe i dobrze odżywione, działać tak, jak zostało to zaprojektowane przez naturę. Jeśli mamy problemy z zajściem w ciążę lub spłodzeniem dziecka, powinniśmy dokładnie przyjrzeć się temu, co jadamy, gdyż być może właśnie w tym, a dokładniej rzecz biorąc w tym, jak organizm na złą dietę reaguje, leży przyczyna naszych problemów.



Dieta na płodność - co jadać?

   Dieta na płodność składa się z wielu grup produktów. Musi być bowiem zbilansowana. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na zawartość niektórych składników odżywczych w codziennych posiłkach.

   Jednym z nich jest np. witamina E, zwana, nie bez przyczyny „witaminą płodności”. Niedobór witaminy E powoduje zaburzenia w wydzielaniu hormonu gonadotropowego, co przekłada się na zmiany zwyrodnieniowe plemników (u mężczyzn) oraz zaburzenia przebiegu ciąży i większe ryzyko poronienia (u kobiet). By dostarczyć sobie witaminy E, przyszli rodzice powinni jadać:

- nierafinowane oleje roślinne
- zarodki i kiełki pszenicy
- pestki dyni
- orzechy laskowe
- zielone warzywa liściaste

   Kolejnym ważnym w czasie starania się o dziecko składnikiem pokarmowym są nienasycone kwasy tłuszczowe. Efektem ich rozpadu są bowiem eikozanoidy. Te są potrzebne do regulacji wielu procesów zachodzących w organizmie, w tym też tych związanych z płodnością.

   Przyszli ojcowie powinni zwracać szczególną uwagę na zawartość cynku w spożywanych przez nich produktach. Jego niedobór zmniejsza objętość nasienia poprzez obniżenie poziomu testosteronu. Tak więc, w diecie panów starających się o dziecko nie może zabraknąć:

- pestek dyni
- roślin strączkowych
- jajek
- pełnoziarnistych produktów zbożowych

   Równie ważna jest podaż kwasu foliowego, który to warunkuje prawidłową ruchliwość plemników. Dla kobiet zamierzających zajść w ciążę spożywanie odpowiedniej ilości kwasu foliowego umożliwia po zajściu w ciążę prawidłowy rozwój tkanki nerwowej płodu. Znajdziemy go w:

- zielonych roślinach liściastych
- brokułach
- cytrusach
- pełnoziarnistych produktów zbożowych.

   Panie powinny za to jadać żywność bogatą w żelazo (które zapobiega niedokrwistości i ma pozytywny wpływ na dojrzewanie komórek jajowych, chroniąc przed owulacyjną niepłodnością), a więc:

- buraki
- rośliny strączkowe
- podroby
- suszone morele
- orzechy

   By ustrzec się przed niepłodnością owulacyjną, panie powinny również jadać pełnotłusty nabiał - nawet jedna jego porcja dziennie pozwala na obniżenie jej ryzyka aż o 22%.



Dieta na płodność - czego unikać?

   Pary starające się o dziecko powinny dbać, by na ich stole nie znajdywały się pokarmy dostarczające:

- tłuszczów trans (np. margaryna, słodycze, produkty przygotowywane na frytownicach)
- węglowodanów prostych (białe pieczywo, cukier, napoje gazowane, pseudo soki z kartoników i butelek itd.)

   Zalecenie to niczym nie różni się od standardowej dietetycznej profilaktyki prozdrowotnej. Cukry proste oraz tłuszcze trans mają bowiem niszczący wpływ na wszystkie układy, w tym również układ rozrodczy. Jeśli staramy się o dziecko, ale wciąż nic z tego nie wychodzi, warto ograniczyć również spożycie kawy oraz alkoholu. O ile przyjmowane w małych dawkach nie wyrządzą organizmowi szkody i nie spowodują niepłodności, to nadużywane, szczególnie wtedy, gdy na drodze do szczęścia płynącego z bycia rodzicem stają dodatkowe przeszkody, mogą okazać się naprawdę istotnym czynnikiem uniemożliwiającym spłodzenie potomka.



Dieta a płeć dziecka

   Sposób odżywiania może mieć znaczący wpływ na wzrost lub zanik szans na spłodzenie potomka, ale nie tylko. Okazuje się bowiem, iż nawet płeć dziecka może być zdeterminowana przez konkretną dietę przyszłej mamy (tj. to, jak ta odżywia się jeszcze przed zajściem w ciążę).

   Badania przeprowadzone przez naukowców z RPA na myszach wykazały, iż jedzenie słodyczy i innych produktów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli tych, które powodują szybki skok (i następnie spadek) poziomu cukru we krwi, sprzyja urodzeniu dziewczynki. Produkty wysokobiałkowe, np. czerwone mięso, działają odwrotnie - znacznie zwiększają szansę na urodzenie chłopca.

   Wyniki innych badań przynoszą podobne wnioski - dieta stosowana przez kobietę w okresie przynajmniej sześciu miesięcy przed zapłodnieniem może mieć duży wpływ na to, jakiej płci będzie dziecko.

   Kobiety, które marzą o posiadaniu syna, powinny wzbogacić swoją dietę w produkty będące bogatym źródłem potasu oraz sodu. Dobre źródła potasu to m. in.:

- suszone morele
- banany
- pomidory
- ziemniaki
- figi
- awokado

   Najlepiej dostępnym źródłem sodu jest po prostu sól kuchenna (a więc i wszystkie produkty, które ją zawierają). Bardzo ważna jest również odpowiednia podaż witaminy C. Pamiętajmy jednak, iż jej przedawkowanie, już po zapłodnieniu i przez cały pierwszy trymestr, może skutkować poronieniem.

   Przyszłe mamy, które chciałyby mieć córkę, powinny unikać bogatych źródłem potasu oraz sodu i skupić się na dostarczaniu sobie odpowiednio dużych ilości magnezu oraz wapnia. Magnez znajdziemy w m.in.:

- gorzkie kakao i ziarno kakaowca
- pestkach dyni
- orzechach
- kaszy gryczanej
- jarmużu
- warzywach strączkowych
- kiełkach i zarodkach pszenicy

a wapń w:

- wodorostach morskich
- produktach mlecznych
- orzechach i pestkach
- jarmużu
- warzywach strączkowych
- brokułach



   Odpowiednio zaplanowana dieta mająca na celu urodzenie dziecka wybranej płci osiąga skuteczność do nawet 80%, a to naprawdę dużo. Niemniej, jeśli kobieta za bardzo skupi się na dostarczaniu sobie wymienionych wyżej minerałów, może doprowadzić się do sytuacji, w której nie tylko dieta nie zadziała, ale i w ogóle nie zajdzie ona w ciążę. Uniemożliwią to liczne niedobory pokarmowe, które pojawią się na skutek nieprawidłowo zbilansowanej diety. Przed przejściem na jeden z przedstawionych tu sposobów odżywiania warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Szczególnie wtedy, gdy przyszła mama cierpi na jakiekolwiek choroby przewlekłe.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.83 Ocen: 6

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE