Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Z jakich przekąsek nie warto rezygnować?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Z jakich przekąsek nie warto rezygnować?


   Choć przekąski bywają krytykowane przed dietetyków i lekarzy, nie musimy zupełnie z nich rezygnować. Czasem z różnych przyczyn nie mamy czasu na przygotowanie posiłków - czeka nas dużo pracy, trzeba wykąpać dziecko, przygotować projekt do pracy bądź na uczelnię. Nie chcemy tracić czasu na gotowanie, więc sięgamy po batoniki, drożdżówkę lub odgrzewaną pizzę. Rzeczywiście, takie przekąski nie przyniosą nam niczego dobrego, ale istnieje kilka sposobów na to, by drobna przyjemność była zdrowa i przyniosła korzyści dla organizmu. Z jakich przekąsek nie warto rezygnować?





Zdrowe przekąski (bez wcześniejszego przygotowywania)

Marchewka - ten niepozorny korzeń jest bardzo bogaty w witaminę A (w formie prowitaminy - beta karotenu), bardzo istotną dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Ponadto beta karoten przyspiesza opalanie. Warto sięgać po surową marchew lub sok marchewkowy, najlepiej świeżo wyciskany sok z wyciskarki z lekkim dodatkiem zdrowego tłuszczu (np. oliwy z oliwek, czy olejów wyciskanych na zimno). Uważaj jednak, żeby nie przesadzić, jeśli zauważasz na swojej skórze pomarańczowe przebarwienia lub plamki, to znaczy, że spożywasz za dużo marchwi.

Daktyle - sprawdzą się jako przekąska do kawy, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Świeże są dość mięsiste i smakują jak krówki. Daktyle zawierają dużo błonnika, więc mogą pomóc przy zaparciach, poza tym chronią przed rozwojem miażdżycy. Mają także sporo cennego potasu i magnezu, witamin z grupy B (B2, B3, B5, B6). Kombinacja potasu, magnezu i witaminy B6 to zdrowe remedium na "wypłukiwanie" magnezu przez napoje typu wspomniana kawa lub herbata.

Banan - choć zyskał złą sławę przez dużą kaloryczność (ok. 89 kcal / 100 g), jest zdecydowanie lepszą przekąską niż jabłko. Dlaczego? Jabłko ma  dużo fruktozy, więc będziemy po nim szybciej głodni. Banan zawiera w tej samej proporcji glukozę i fruktozę, a dodatkowo również skrobię, dzięki czemu nasyca na dłużej. Ponadto zawiera dużo cennych składników - witamin: C, B2, B5, B6, minerałów: magnezu, potasu, miedzi i manganu.

Orzechy - lepiej nie zajadać orzechów kilogramami jeśli dbamy o linię, bo są bardzo kaloryczne, jednak jeśli mamy ochotę na przegryzienie czegoś między obiadem a kolacją, garść orzechów sprawdzi się idealnie. W zależności od naszych preferencji, możemy wybierać między różnymi rodzajami. Szczególnie smaczne są orzechy nerkowca i migdały, sprawdzą się równie laskowe czy pistacje, pod względem zdrowotnym godne polecenia są orzechy włoskieorzechy brazylijskie. Wszystkie orzechy dostarczają sporej ilości składników odżywczych.

Sok warzywny  - szczególnie poleca się soki zielone ze względu na dużą ilość chlorofilu. Taki sok (z wyciskarki) uzupełni zapasy naszej energii (przyda się szczególnie wtedy, gdy pracujemy intensywnie umysłowo lub fizycznie) i dzięki temu może zastąpić kawę. Warto spróbować soków z użyciem szpinaku, natki pietruszki oraz selera naciowego.

Jogurt - najlepiej wybierać te bogate w białko, ponieważ produkty białkowe nasycają nas na dłużej. Nie jedz owocowych jogurtów, ponieważ zawierają dużo cukru. Wybieraj te naturalne lub greckie, koniecznie z zawartymi bakteriami fermentacji mlekowej - probiotykami.



Dietetyczne przekąski, czyli co jeść na diecie

   Wymienione wyżej produkty z pewnością sprawdzą się również w trakcie odchudzania, jeśli jednak lubimy zjeść coś konkretniejszego, warto wypróbować któryś z poniższych pomysłów:

Hummus - pasta ze zmielonej ciecierzycy i sezamu nie tylko dobrze smakuje, ale również ma mnóstwo zdrowotnych właściwości. Hummus zawiera sporo witamin i składników mineralnych. Hummus można podawać ze świeżymi warzywami, np. papryką, marchewką i selerem naciowym.

Budyń z awokado
- świetna przekąska na słodko. Wystarczy zmiksować awokado z kakao, bananem i ewentualnie miodem lub syropem klonowym. W ten sposób uzyskamy pyszny, czekoladowy budyń na zimną.

Budyń z kaszy jaglanej -  tym razem składnikiem głównym jest kasza jaglana. Można ją wcześniej ugotować na mleku kokosowym i do tego dodać uprażone wiórki kokosowe dla podkreślenia aromatu.

Lody ananasowo-kokosowe - zmiksuj świeżego ananasa z mleczkiem kokosowym i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Te lody są świetnym źródłem zdrowych tłuszczów (kokos) i przy okazji dietetyczną przekąską (ananas ma właściwości odchudzające!).

Sałatka z ogórków kiszonych, pomidorów i cebuli - prosta, szybka i smaczna, a do tego niskokaloryczna.

Tortilla z warzywami - domowe tortille można bardzo szybko zrobić z mieszanki mąki kukurydzianej i mąki pszennej. Smaży się je na patelni bez użycia tłuszczu, a na koniec tortillę można posmarować sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego, dodać pokrojone w słupki warzywa, ewentualnie do tego indyka lub kurczaka i... gotowe!

Koreczki z mozzarellą i pomidorami - warto kupić małą mozzarellę w kulkach i pomidorki koktajlowe do tego. Taka przekąska dostarczy nam sporo białka (ser) i potasu (pomidory).



Zdrowe przekąski do pracy

   Przerwa w pracy nie musi kończyć się słodką kawą z automatu i drożdżówką ze sklepu obok. Możesz wcześniej przygotować w domu mały garnek zupy pomidorowej z bazylią, a następnie taką zupę zabrać ze sobą w termosie na wynos. Do termosu można zabrać również owsiankę lub kaszę jaglaną, w połączeniu z jogurtem będą stanowić sycącą przekąskę.

   Dobrym rozwiązaniem są wytrawne muffiny jajeczne, na przykład takie z dodatkiem papryki i pieczarek. Jajka zawierają dużo białka, więc z pewnością po takim posiłku nie będziemy myśleć o dodatkowym podjadaniu. Do tak przyrządzonych muffinek warto zabrać pokrojone warzywa, np. marchewkę, rzodkiewkę, seler naciowy.

   Na mały głód z pewnością sprawdzi się sałatka z brokułów, sera feta i płatków migdałowych. Jeśli preferujemy słodkości, można przygotować sałatkę owocową lub mus z owoców leśnych i gorzkiej czekolady.

   Istnieje mnóstwo zdrowych produktów, z których można przygotować świetne, dietetyczne przekąski. Z pewnością nie warto rezygnować z orzechów, świeżych warzyw i owoców, a także przetworów wykonanych z roślin. Warto jednak pamiętać o zachowaniu umiaru. Lepiej dawkować przekąski ostrożnie i nie traktować ich jak dania głównego, ponieważ w ten sposób możemy bardzo szybko przyswoić dużą ilością węglowodanów lub tłuszczów.




Zobacz więcej na temat:

przekąski


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.86 Ocen: 7


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE