Dzisiaj jest: Sobota, 21.09.2019 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zakwaszenie organizmu. Jakie są jego objawy?


30.11.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zakwaszenie organizmu. Jakie są jego objawy?


   Zakwaszenie jest skutkiem zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Powoduje ono, że płyny ustrojowe organizmu posiadają nieprawidłowy odczyn.

   W celu zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu konieczne jest utrzymanie pH krwi na poziomie wynoszącym około 7,35-7,45. Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych.





Objawy zakwaszenia - utrata zdrowia i urody

   Zakwaszenie nie jest chorobą, lecz stanem, który może sprzyjać rozwojowi pewnych schorzeń. O zakwaszeniu organizmu może świadczyć szereg różnych objawów. Część symptomów dotyczy wyglądu zewnętrznego, a inne są związane z nieprawidłowościami w funkcjonowaniu narządów.

   Zakwaszenie objawia się nadmiernym wypadaniem włosów oraz ich matowieniem. Poza tym, mogą pojawić się problemy ze skórą. Staje się ona przesuszona oraz mogą pojawić się zaczerwienienia i wypryski. Zakwaszenie przyczynia się również do utraty kontroli nad masą ciała. Powoduje ono, że tempo przybierania na wadze jest większe, a tempo chudnięcia jest bardzo powolne.

   Zakwaszenie organizmu powoduje również zwiększenie podatności na zakażenie bakteryjne i wirusowe oraz sprzyja utrzymaniu niskiego poziomu energii i permanentnego zmęczenia. Opisywany stan organizmu może objawiać się także:

- problemami z koncentracją i zapamiętywaniem
- bólami mięśni, kości i kręgosłupa
- wahaniami nastroju
- chorobami pęcherzyka żółciowego
- osteoporozą



Zakwaszenie a kwasica

   Zakwaszenie nie jest tożsame z kwasicą, która wynika z nieprawidłowego funkcjonowania nerek, płuc lub innych narządów. W przypadku zakwaszenia źródłem problemu nie są zaburzenia pracy organizmu, lecz nieprawidłowa dieta, stres, nadmiar aktywności fizycznej lub brak ruchu. Kwasicę stwierdza się wtedy, gdy pH krwi wynosi mniej niż 7,35-7,45.



Organizm nie poradzi sobie sam

   Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej powodują uruchomienie mechanizmów obronnych, które umożliwiają jej przywrócenie. Tytułem przykładu można wskazać na pracę nerek i płuc oraz układy buforowe krwi i tkanek. Praca nerek polega na usuwaniu nadmiaru kwasów z organizmu i sprzyjaniu regeneracji zasad. Z kolei płuca pomagają usuwać dwutlenek węgla przez płuca. Obniżone pH krwi pobudza ośrodek oddechowy do pracy. Ostatni z podanych mechanizmów dotyczy wiązania nadmiaru jonów i ich transportowania do nerek i innych miejsc, skąd mogą być wydalane. Można wyróżnić takie układy buforowe, jak:

- układ wodorowęglanowy
- układ białczanowy
- układ hemoglobinianowy
- układ fosforanowy

   Niemniej długotrwałe utrzymywanie się nawyków sprzyjających zakwaszeniu powoduje, że wymienione mechanizmy przestają być wystarczająco efektywne. W konsekwencji stan zakwaszenia utrzymuje się dłużej niż powinien.



Skutki zakwaszenia - choroby cywilizacyjne i nie tylko

   Długotrwałe utrzymywanie się stanu zakwaszenia organizmu sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych, w tym:

- nadwagi i otyłości
- miażdżycy
- nadciśnienia
- cukrzycy
- chorób nowotworowych

   Ponadto, długotrwały stan zakwaszenia może powodować znaczne osłabienie odporności, rozwój depresji, a także inne problemy zdrowotne (np. zaparcia, zaburzenia snu, zmiany zwyrodnieniowe stawów). Organizm stara się wówczas poszukiwać źródeł zasadowych substancji, aby zobojętnić nadmiar kwasów. W konsekwencji dochodzi do uwolnienia wapnia z kości. Przewlekłe zakwaszenie może przyczynić się do rozwoju osteoporozy i zwiększenia łamliwości kości. Nerki są nadmiernie obciążone, ponieważ stale usuwają kwaśne substancje. Utrzymywanie się hiperkalciurii i niskiego pH moczu sprzyjają rozwojowi kamicy nerkowej. Zakwaszenie organizmu zwiększa też ryzyko chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia tętniczego. Omawiany stan może też przyczynić się do oporności na insulinę i rozwoju cukrzycy.



Dieta zasadowa - remedium na zakwaszenie

   Najbardziej skutecznym sposobem na zakwaszenie organizmu jest stosowanie diety zasadowej (diety alkalicznej). Opiera się ona na podziale produktów na trzy grupy:

- produkty mocno zakwaszające
- produkty średnio zakwaszające
- produkty alkaliczne

   Do pierwszej grupy należą cukier, mięso, wędliny, alkohol, biała mąka, a także kawa, czekolada, sztuczne słodziki i sól. Produkty wysoko przetworzone przygotowane na ich bazie (np. makarony, czekoladki, konserwy) również zakwaszają organizm.

   Do drugiej grupy należą produkty, które są średnio kwasotwórcze, a tym samym mniej szkodliwe dla równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Są to jaja, ryby i mleko, ryby, ziemniaki, zboża (orkisz, żyto), brązowy ryż i makaron pełnoziarnisty, a także ketchup, majonez, płatki.

Najbardziej korzystny wpływ na zdrowie mają produkty alkaliczne należące do trzeciej grupy. Powinny one obejmować około 80% jadłospisu. Wśród alkalicznych produktów można wymienić:

- owoce (jabłka, morele, banany, jagody, czereśnie, świeży kokos, porzeczki, suszone figi, winogrona, arbuz, pomarańcze, nektarynki, brzoskwinie, gruszki, ananas, maliny, poziomki, truskawki, mandarynki i inne)
- warzywa (buraki, awokado, marchew, kalafior, seler, ogórek, bakłażan, czosnek, zielona fasola, zielony groszek, kalarepa, dynia, rzeżucha, szparagi, pietruszka, papryka, rzodkiewka, pomidory, sałata)
- przyprawy i zioła (np. imbir, zielona herbata, herbata matcha, sól himalajska)

   Co istotne każdy rodzaj wysoko przetworzonej żywności działa mniej lub bardziej zakwaszająco, dlatego jeśli chcemy „odkwasić” organizm musimy zrezygnować ze spożywania takiej żywności.

   Tutaj znajduje się szczegółowa lista produktów kwasotwórczych, zasadotwórczych i neutralnych.



Suplementy przeciw zakwaszeniu - czy warto?

   W aptekach można znaleźć suplementy diety zapobiegające zakwaszeniu. Ich stosowanie nie jest konieczne w przypadku stosowania  diety alkalicznej. Są one wygodnym sposobem na usunięcie nadmiaru kwasów i wydalenie ubocznych produktów przemiany materii przyczyniających się do zakwaszenia. Suplementy diety zawierają witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Ostatni z minerałów wspomaga utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej. Wspomaga on także poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci osłabionych z powodu zakwaszenia. Żelazo przeciwdziała znużeniu i zmęczeniu, podobnie jak witaminy z grupy B. Suplementy diety zapobiegające zakwaszeniu zawierają również ekstrakty ziołowe (m.in. z zielonej herbaty, róży, mniszka lekarskiego). Włączenie naparów ziołowych do codziennego jadłospisu przyniesie podobne rezultaty.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 9


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE