Dzisiaj jest: Sobota, 16.11.2019 Imieniny: Gertrudy i Edmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zanieczyszczenia żywności formaldehydem - źródła i skutki zdrowotne


21.11.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zanieczyszczenia żywności formaldehydem - źródła i skutki zdrowotne


   Zgodnie z definicją zanieczyszczenia żywności to wszystkie substancje, które nie zostały dodane celowo do produktu, ale znajdują się w nim na skutek pozostałości preparatów stosowanych w uprawach roślin i hodowli zwierząt. Często też substancje zanieczyszczające dostają się do żywności na skutek nieodpowiedniego transportu, przechowywania oraz przetwarzania produktów i surowców spożywczych.

   Jednym ze źródeł zanieczyszczeń żywności mogą być opakowania stosowane do przechowywania i dystrybucji produktów spożywczych. Wśród związków chemicznych, które mogą migrować z materiału opakowaniowego do żywności, jest formaldehyd (aldehyd mrówkowy, metanal). W przemyśle chemicznym formaldehyd wykorzystywany do produkcji żywic syntetycznych, barwników, lakierów czy wosków samochodowych. Jakie są przyczyny zanieczyszczeń żywności formaldehydem i jak wpływać to może na nasze zdrowie?





Powody zanieczyszczeń żywności formaldehydem

   Materiały na bazie celulozy, z których produkuje się opakowania żywności, wymagają zastosowania środków chemicznych takich jak substancje konserwujące, dyspergujące, wypełniacze i kleje papiernicze. Formaldehyd występuje w środkach konserwujących drewno, pulpę, a także gotowy papier. Jest składnikiem klejów papierniczych, których stosowanie poprawia wytrzymałość i odporność papieru na wodę. Oprócz opakowań papierowych źródłem migracji formaldehydu do żywności może też być niepowlekana folia (celofan), do której w procesie wytwarzania dodaje się produkt kondensacji formaldehydu z melaminą. Dodatkowym źródłem zanieczyszczenia żywności może być dym wędzarniczy, którego składnikiem jest aldehyd mrówkowy.



Skutki zdrowotne

   Bezpośrednio do organizmu formaldehyd może wnikać przez drogi oddechowe, skórę i przewód pokarmowy. Może wywoływać podrażnienia takie jak łzawienie, ból gardła, ból głowy, pieczenie spojówek, nudności, osłabienie i bezsenność. Formaldehyd ulega w organizmie utlenieniu do kwasu mrówkowego, który z kolei wiąże się z enzymami zawierającymi żelazo. Może to prowadzić do hamowania oddychania komórkowego. Kwas mrówkowy może też zmniejszać detoksykacyjne możliwości organizmu przez reagowanie z glutationem.

   Formaldehyd został zakwalifikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC - International Agency for reasearch on cancer) do 1 grupy związków kancerogennych.



Rozporządzenia prawne

   Papier, tektura i inne opakowania przeznaczone do kontaktu z żywnością powinny być wyprodukowane z materiałów o odpowiednich parametrach użytkowych, które zapewniają właściwą ochronę żywności i nie wypływają tym samym na jej właściwości organoleptyczne. Nie mogą one również stanowić zagrożenia dla życia i zdrowia człowieka.

   W Unii Europejskiej wymagania dla materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością reguluje Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 27.10.2004 r. Jedną z grup materiałów, które objęte są dodatkowymi restrykcjami, jest papier i tektura.

   W celu sprawdzenia i zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego dla ludzi każde tworzywo przeznaczone do kontaktu z żywnością zostaje przebadany pod względem migracji związków chemicznych. Dla formaldehydu graniczna wartość migracji wynosi 1 mg/dm2 materiału.

   Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 określa również sposób znakowania opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Każdy materiał, który nie przekracza górnej granicy migracji związków chemicznych, oznaczany jest międzynarodowym symbolem kieliszka i widelca. Symbol ten informuje, że dany materiał czy opakowanie nie zagraża zdrowiu człowieka oraz nie zmienia cech organoleptycznych żywności.



   Warto pamiętać, że nie należy używać papieru, tektury lub innych materiałów nieprzeznaczonych do kontaktu z żywnością. Zabronione jest przechowywanie i pakowanie żywności przy użyciu nieprzeznaczonych w tym celu opakowań np. papieru do drukarek czy gazet. Ważne jest sprawdzanie etykiet na papierach śniadaniowych, papierach do pieczenia, woreczkach foliowych i szukanie symbolu lub zamieszczonej informacji „przeznaczone do kontaktu z żywnością”.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE