Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Zdrowa żywność w kapsułkach - czy warto?


08.05.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zdrowa żywność w kapsułkach - czy warto?


   W ostatnich czasach zwiększyła się dostępność suplementów diety dostarczających składników odżywczych w kapsułkach. Mają one pewne zalety, ale producenci nie informują o minusach stosowania tego typu suplementów.

   Moda na zdrową żywność w kapsułkach zaczęła się po tym, jak rynek suplementów diety o działaniu odchudzającym stał się już tak nasycony, że trudno było wystartować z nowymi produktami. I tak pojawiły się na rynku suplementy zawierające wyciąg z Acai nieśmiało reklamowane jako środki wspomagające odchudzanie, a także preparaty z wyciągiem z buraka ćwikłowego i bioflawonoidów. Inne proponowane produkty tego typu to kapsułki zawierające ekstrakt z młodego jęczmienia, żurawinyspiruliny. Nowością jest ekstrakt z mango afrykańskiego lub wody kokosowej.





Wyjątkowe właściwości suplementów diety

   Podstawowym zadaniem zdrowej żywności zamkniętej w kapsułkach jest pokrycie zapotrzebowania organizmu na witaminyminerały. Biorąc pod uwagę tę funkcję można uznać, że takie same efekty przyniesie stosowanie kompleksowych suplementów diety zawierających wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Niemniej dodatkowo, wyciągi z roślin wspomnianych wyżej wykazują dodatkowe właściwości ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Są to między innymi takie związki, jak bioflawonoidy i witaminy. Preparaty tego typu działają oczyszczająco na organizm, dlatego są polecane szczególnie osobom, które są stale narażone na metale ciężkie zawarte w powietrzu lub pożywieniu. Suplementy diety tego typu mogą pełnić ważną rolę w profilaktyce różnych dolegliwości. Ekstrakt z żurawiny zapobiega problemom z funkcjonowaniem układu moczowego. Można stosować go także wspomagająco przeciw anemii. Ekstrakt z owoców mangowca afrykańskiego pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, więc pomaga zapobiegać rozwojowi cukrzycy.

   Przedstawienie dodatkowych właściwości każdego z preparatów tego typu jest niemożliwe i znacząco wykracza poza ramy artykułu. Zanim konsument ulegnie informacjom reklamowym dotyczącym produktu w kapsułkach i dokona zakupu powinien sprawdzić jego skład i zastanowić się, czy rzeczywiście potrzebuje pomocy dietetycznej w postaci suplementu. Osoby stosujące zbilansowaną dietę oraz spożywające pełnowartościowe produkty o bogatej wartości odżywczej (np. kasze, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce, warzywa, nasiona i orzechy) zwykle nie muszą stosować dodatkowych suplementów diety, aby oczyścić organizm czy utrzymać prawidłowy poziom cukru. Niedobory witamin i minerałów również są im obce.



Czy zdrowa żywność w kapsułkach jest szkodliwa ?

   Zdrowa żywność w kapsułkach może przynieść wymierne korzyści osobom, które jedzą niewielkie ilości pożywienia lub cierpią na niedobory pokarmowe. Niemniej w niektórych przypadkach może także zaszkodzić. Nie poleca się stosować tego typu produktów na czczo, ponieważ mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe, takie jak nudności i bóle brzucha. Osoby mające wrażliwy żołądek lub cierpią na choroby związane z układem pokarmowym w ogóle nie powinny stosować suplementów diety, jeżeli nie zaleci im ich lekarz. Badania nad skutecznością i bezpieczeństwem stosowania tego typu preparatów są prowadzone w grupach zdrowych osób, dlatego żaden producent nie da gwarancji, że osoba z chorobą wrzodową żołądka, albo z inną dolegliwością nie odczuje żadnych skutków ubocznych stosowania suplementu. Drugą kwestią jest informacja o tym, że preparaty tego typu są przeznaczone do stosowania przez osoby powyżej 18. roku życia. Żywność w kapsułkach jest zatem teoretycznie zarezerwowana dla dorosłych. Stosując suplementy diety zawierające wyciągi z warzyw lub owoców bądź innych rodzajów pożywienia trzeba pamiętać o zwiększeniu spożycia wody. Wiele preparatów tego typu zawiera błonnik, więc brak odpowiedniej ilości płynów może doprowadzić do zaparć.

   Stosowanie tego typu preparatów nie zwalnia od obowiązku stosowania zbilansowanej diety. Można jeść produkty takie, jak do tej pory, niemniej nie wolno zastępować zdrowego posiłku kapsułką. Maksymalna dawka preparatów tego typu wynosi przeważnie 1-2 kapsułki dziennie. Nie wolno przekraczać maksymalnej dawek preparatów, bo może to skutkować zaburzeniami pracy układu pokarmowego.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE