Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zdrowe i niezdrowe soki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zdrowe i niezdrowe soki


   Soki generalnie uznaje się za produkty zdrowe czy nawet dietetyczne. Według definicji sok jest produktem otrzymywanym z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych warzyw lub owoców, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający zapach, barwę i smak charakterystyczny dla soku z warzyw czy też owoców.

   Soków nie należy mylić z nektarami i napojami, bo są to produkty produkowane na bazie soków. O ile twierdzenie o zdrowiu soków mogło być uzasadnione w przeszłości, gdy soki raczej robiło się samemu, to dzisiaj budzi ono wiele wątpliwości. Koniec końców wszystko zależy oczywiście od konkretnego produktu, na zakup którego się zdecydujemy, jeśli sok przygotowujemy w domu - od tego, w jaki sposób go zrobimy.





Świeże soki jednodniowe

   Soki jednodniowe zawierają dużo witamin i minerałów, gdyż wyciskane są ze świeżych owoców. Ponieważ nie zawierają sztucznych dodatków (mogą być jedynie lekko termizowane), zachowują świeżość przez maksymalnie dwie doby (inaczej niż soki w kartonach, które można kupić i wypić np. za pół roku... Zbyt odległa data przydatności produktu do spożycia zawsze powinna obudzić w nas czujność!).



Soki przecierowe

   Soki przecierowe otrzymuje się zarówno z warzyw jak i owoców. Ich wielką zaletą jest to, iż dostarczają nam, oprócz witamin i minerałów, również błonnik. Dlatego też nie tylko gaszą pragnienie, ale są faktycznie sycące. Przecierowe soki regulują pracę układu pokarmowego i przyspieszają detoksykację organizmu (szczególnie sok pomidorowy). Niektóre produkowane są jednak z dodatkiem soli - warto więc sprawdzić jej zawartość przed zakupem konkretnego produktu. Szczególną uwagę powinny zwracać na ten detal osoby cierpiące na nadciśnienie.



Jakie soki wybierać?

   Oferta dostępnych na polskim rynku soków jest naprawdę ogromna. Nic dziwnego, że sami, podczas np. wizyty w markecie, tak naprawdę nie wiemy, na który się zdecydować. Kolorowe opakowania opatrzone etykietkami, na których znajdują się napisy przekonujące nas, że konkretny produkt jest zdrowy, naturalny i pyszny, kuszą, ale jak te informacje zweryfikować zanim zapłacimy przy kasie rachunek i w domowym zaciszu otworzymy karton czy butelkę?

   Kupując gotowe soki należy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami. Po pierwsze, uważnie czytamy zawarte na opakowaniu informacje. Nawet te napisane małymi literkami. Jeśli sok nie zawiera dodatku cukru (nie tylko białego, unikamy również syropu glukozowo-fruktozowego!) ani sztucznych substancji słodzących (np. aspartamu czy cyklaminianu sodu), możemy wziąć pod uwagę jego zakup.

   Należy również zwracać uwagę na to, czy sok nie zawiera (a jeśli zawiera to jakie) dodatków do żywności. Do żadnych soków zgodnie z przepisami krajowymi i unijnymi nie wolno dodawać konserwantów, barwników, słodzików i aromatów, wolno natomiast dodawać witaminy, sole mineralne i kwasy spożywcze. Do soków warzywnych producenci mogą dodawać sól, przyprawy i zioła oraz ich ekstrakty. Tak więc, jeśli mają dodatki inne niż wymienione lepiej odłożyć je na sklepową półkę.

   Warto szukać tzw. stuprocentowych soków owocowych czy warzywnych. Te mają bowiem najwięcej witamin i są najbardziej naturalne. "Sok 100%" oznacza, że przygotowany został jedynie z owoców lub warzyw, albo z ich koncentratu (takie soki uzupełnia się, po odparowaniu, wodą).



Jeśli soki robimy sami...

   Przygotowywanie soków na własną rękę, czy to tych przecierowych czy tradycyjnych, to bardzo zdrowy nawyk. Jednakże, by faktycznie uzyskać poprzez picie domowych soków efekty, o jakie nam chodzi, należy pamiętać o kilku drobnych rzeczach.

   Świeżo wyciskane soki są stosunkowo esencjonalne, tj. w małej porcji zawierają dużo owocowych kwasów i cukru. Jeśli przygotowujemy sok dla dzieci lub osób z problemami z układem pokarmowym, warto rozcieńczyć je, w zależności od konkretnych potrzeb, niskozmineralizowaną (i niegazowaną oczywiście) wodą.

   Domowe soki najlepiej przechowywać w naczyniach z ciemnego szkła, które blokuje dostęp światła do napoju, gdyż w ten sposób zminimalizujemy straty witamin w nim zawartych. Umieszczamy je oczywiście w lodówce. Soki warzywne najlepiej wypić w przeciągu 10 godzin od ich przygotowania, a owocowe - około 4-5 godzin.



Soki w kartonikach dla dzieci - dobry wybór?

   Dzieci, choć z pewnością bardzo soki sprzedawane w małych kartonikach lub butelkach lubią, nie powinny ich pić. Niezależnie od tego, która postać z ulubionej bajki malucha znajduje się na opakowaniu takiego soku (cóż, producenci dbają o to, by ich produkty, szczególnie te przeznaczone dla dzieci, miały odpowiednio atrakcyjny wygląd...), długofalowe konsekwencje płynące z jego picia takie kolorowe już nie będą. Soki dla dzieci są w ogromnej większości produktami raczej "sokopodobnymi" niż prawdziwymi sokami i zgodnie z prawem nie powinny nosić nazwy sok (mogą natomiast nosić nazwę nektar lub napój). Ponieważ dzieci lubią słodki smak, produkuje się je często z dodatkiem środka słodzącego. Często zawierają też barwniki, by nie tylko opakowanie przyciągało wzrok, ale sam napój wyglądał niezwykle apetycznie.



Wpływ soków na zdrowie, wygląd i samopoczucie

   Pozytywny wpływ na odporność mają soki marchwiowe oraz te przygotowane z bogatych w witaminę C owoców cytrusowych. Sok jabłkowy natomiast pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. W połączeniu z marchewką - ułatwia trawienie. Dodajmy do tego imbir i mamy niezawodny afrodyzjak!...

   Problemy z zaparciami wynikające ze spożywania zbyt małej ilości błonnika pomogą rozwiązać soki przecierowe, które są jego bogatym źródłem. Popijać powinny je szczególnie osoby, które nie przepadają za sałatkami czy surówkami i nie mogą przekonać się do ich jedzenia. Oczywiście sok powinien być tylko dodatkiem, pewnego rodzaju suplementem, gdyż nie zastąpi zbilansowanej diety, ale zawsze jest awaryjnym wyjściem, gdy warzyw (lub ochoty na warzywa) akurat brak.

   Stan skóry poprawiają zawierające beta-karoten soki marchwiowe, które to nadają jej piękny koloryt. Problemy z cellulitem pomoże natomiast rozwiązać bogaty w potas sok pomidorowy, gdyż przyspiesza usuwanie nagromadzonej w organizmie wody.

   Sok z pomidorów z dodatkiem selera doda nam natomiast energii lepiej niż filiżanka kawy! Warto wzbogacić jego smak odrobiną pieprzu. Działanie pobudzające ma również sok z buraków.



Soki a odchudzanie


   Soki, szczególnie przecierowe, gdyż zapewniają uczucie sytości, mogą być wprowadzone do codziennego menu osoby na diecie odchudzającej.

   Soki warzywne są stosunkowo niskokaloryczne i zawierają mało cukru, co gwarantuje, że nie narażamy się po ich wypiciu na skoki poziomu glukozy we krwi. Nie ma więc żadnych przeciwwskazań, by popijać je nawet, gdy aktualnie walczymy ze zbędnymi kilogramami. Co więcej, warzywne soki stanowią podstawę wielu dietetycznych programów odchudzających czy oczyszczających.

   Soki owocowe, o ile są produktami naturalnymi, tj. min. bez dodatku białego cukru, nie muszą być wyłączone z diety odchudzającej. Warto jednak kontrolować ilość soków, jaką wypijamy, gdyż, jakkolwiek nie byłyby zdrowe, wciąż są źródłem cukrów prostych. Fruktoza, czyli cukier owocowy, ma niski indeks glikemiczny, ale dostarcza tyle samo kalorii, co biały cukier, ponadto jeśli nie może być zmagazynowana w postaci glikogenu, jest zamieniania w tłuszcz.



    Jak widać, picie soków może mieć niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Może jednak zadziać się zupełnie odwrotnie. Pamiętajmy o tych kilku zasadach, a na pewno nie popełnimy błędu podczas zakupu owocowego czy warzywnego soku!




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.60 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE