Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Ziarna kakaowca - zdrowa alternatywa dla czekolady


02.07.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Ziarna kakaowca - zdrowa alternatywa dla czekolady


   Ziarna kakaowca są najczystszą formą surowych orzechów kakaowca. Surowe ziarna kakaowca są prawdziwą bombą antyoksydantów a także żelaza, manganu, magnezu, chromu, cynku, potasu, miedzi, selenu, manganu, witaminy C i witamin z grupy B.



Orzechy kakaowca

   Kakaowiec jest drzewem należącym do rodziny zatwarowatych, pochodzącym z Ameryki Południowej. Współcześnie roślina jest uprawiana także w obszarach okołorównikowych Azji i Afryki. Kwiaty i owoce wyrastają bezpośrednio na pniu, albo na starszych gałęziach. Owoce, zwane orzechami kakaowca, zawierają wiele ziaren zanurzonych w soczystym miąższu. Stymulujący napój z nasion kakaowca był bardzo ceniony przez mieszkańców Ameryki Środkowej jeszcze przed przybyciem Kolumba. W kolejnych stuleciach zwyczaj został rozpowszechniony w Europie i na innych kontynentach. Najwięcej ziarna kakaowego produkują kraje afrykańskie położone w rejonie Zatoki Gwinejskiej. Ziarna kakaowca są źródłem witalności i zyskują coraz większą popularność, jako energetyczna przekąska.





Co zawierają ?

   Ziarna kakaowca zawierają ponad 50% tłuszczu, około 10% skrobi i 20% białka oraz szereg witamin i minerałów. Zawierają dużo błonnika pokarmowego i są pozbawione glutenu. Najlepiej wybierać ziarna kakaowca oznaczone skrótem „RAW", który oznacza, że nasiona nie zostały poddane przegrzewaniu. Są źródłem alkaloidów, takich jak teobromina i w mniejszej ilości kofeina. Kofeina pobudza pracę serca i ośrodkowego układu nerwowego. W nadmiarze może powodować drżenie rąk, bezsenność, nudności i bóle głowy. Teobromina nie stymuluje układu nerwowego jak kofeina, jest za to stosowana jako lek moczopędny, a także w terapii astmy, chorób naczyń krwionośnych, choroby wieńcowej i niewydolności układu krążenia, wspiera również układ sercowo-naczyniowy. Ze względu na obecność teobrominy ziarna kakaowca i produkty ją zawierające (np. czekolada) są szkodliwe dla wielu zwierząt, np. psów i kotów. Ich organizmy nie są zdolne do jej metabolizmu. Spożycie np. czekolady może powodować u nich drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć. Warto wspomnieć, że produkty na bazie ziaren kakaowca ze względu na obecność teobrominy, anandamidu, fenyloetyloaminy i kofeiny są uzależniające.



Właściwości odżywcze i zdrowotne

   Ziarna kakaowca są bardzo bogatym źródłem magnezu. Pierwiastek jest niezbędny do stabilnego gromadzenia ATP. Przysadka mózgowa potrzebuje go, aby prawidłowo funkcjonować. Wysokie stężenie magnezu w surowych ziarnach kakaowca ma bardzo pozytywny wpływ na utrzymanie równowagi hormonów. Wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Łagodzą uciążliwe objawy napięcia przedmiesiączkowego. Są bogatym źródłem antyoksydantów, bo na 100 gram ziaren zawierają aż 10 gram czystych przeciwutleniaczy. Antyoksydanty są stabilnymi substancjami łatwo przyswajalnymi przez organizm. Polifenole (np. katechina, epikatechina i procyjanidyna) - rodzaj antyoksydantów zawarte w surowych ziarnach kakaowca ze względu na swój gorzki smak są usuwane z kakao. W czekoladzie, napojach kakaowych i kakao dostępnym w sklepach ich ilość jest niska. Dlatego też zaleca się kupować i przyjmować ziarna kakaowca. Dziennie wystarczy nam garść tego produktu. Innym rozwiązaniem jest kupowanie kakao organicznego. Ziarna kakaowca są naturalnym środkiem antydepresyjnym. Zawierają dużo tryptofan - jest to aminokwas który uwalnia serotoninę. Serotonina jest neuroprzekaźnikiem znanym jako środek antydepresyjny i nazywanym hormonem szczęścia. Zawiera również fenyloetyloaminę, która łagodzi stres, ma kojący wpływ na układ nerwowy, jest również uważana na naturalny afrodyzjak, a także anandamid - endorfiną, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym. Ziarna kakaowca to jedyne roślinne źródła tego związku. Anandamid jest uwalniany, gdy mamy dobre samopoczucie. Ziarna kakaowca zawierają również kwas oleinowy, tak jak tłoczona na zimno oliwa z oliwek, który podnosi stężenie dobrego cholesterolu we krwi.



Zastosowanie w kuchni

   Ziarna poddane fermentacji stają się brunatne. Można wykorzystać je do produkcji masła kakaowego, kakao i czekolady. Organiczne surowe ziarna kakaowca są dostępne w tradycyjnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Są naturalną, odżywczą przekąską o bogatych walorach smakowych i dużej wartości energetycznej. Można jeść je samodzielnie, albo stosować jako dodatek do słodkiego deseru. Nieprzetworzone ziarna kakaowca sprawdzają się w roli dodatku do mieszanek, granoli i po pokruszeniu do deserów. Ziarna są selekcjonowane ręcznie pod kątem jakości i poddawane częściowej fermentacji, która łagodzi kwaskowatość. Później są poddawane obróbce w niskich temperaturach, aby zachować maksymalną ilość substancji odżywczych. Ziarna są łuskane z orzechów kakaowca, a następnie oczyszczane za pomocą wody. Ziarna nie są skrobane i nie zawierają cukru, ani innych dodatków.



Ziarna kakaowca a kakao

   Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, ile wartości odżywczych ziarna kakaowca tracą w procesie produkcyjnym. Początkowo ziarna podgrzewane są do temperatury około 130 stopni. Po prażeniu są one ochładzane i miażdżone w celu oddzielenia miąższu od skórki. Kruszone kawałeczki są mielone i pod wpływem wysokiej temperatury puszczają naturalny olej zwany likierem. W dalszej fazie likier jest schładzany i formowany na prasie. Masło i olej kakaowy są wyciskane i filtrowane oddzielnie. Masa w stanie stałym jest formowana w kostki, które po rozdrobnieniu tworzą kakao w proszku. Proszek ten wzbogacany jest o składnik podnoszący pH i ułatwiający rozpuszczanie w wodzie. Obróbka termiczna w tak wysokiej temperaturze i z zastosowaniem środków chemicznych w znaczący sposób obniża wartości odżywcze kakao, zwłaszcza jeżeli chodzi o dobroczynne antyoksydanty.



Ziarna kakaowca a czekolada

   Wartości odżywcze i smak czekolady w dużej mierze jest zależne od tego, jak jest ona produkowana. Ziarna kakao z których pochodzi czekolada, mają naturalnie gorzki smak, który jest bardzo osłabiony w czekoladzie przez dodatek cukru, mleka i innych składników. Jednocześnie poprzez dodanie innych składników, osłabia się zdrowotne korzyści wynikające ze spożywania kakao. Im więcej kakao w czekoladzie tym ma ona korzystniejsze działanie. Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao, powyżej 80% działa korzystnie dla naszego zdrowia. Warto dodać, iż ziarna kakaowca w przeciwieństwie do czekolady z cukrem posiada właściwości odchudzające. Właściwości te wynikają z dużej zawartości polifenoli i teobrominy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.77 Ocen: 13


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE