Dzisiaj jest: Wtorek, 17.10.2017 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Zielona kawa i jej właściwości


17.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zielona kawa i jej właściwości


   Zielona kawa w przeciwieństwie do czarnej, nie posiada tak intensywnego aromatu i smaku. Łagodna i delikatna kawa powstaje z ziaren, których proces palenia nie został całkowicie dokończony. Zawiera równie dużą dawkę kofeiny, niemniej posiada nieco inne właściwości. Ziarna zielonej kawy są bogatym źródłem kwasu chlorogenowego, który odpowiada za sprawne funkcjonowanie metabolizmu u roślin oraz jest bardzo silnym antyoksydantem.

   Kawa należy do rodziny marzanowatych. Występuje w obszarach tropikalnych i okołorównikowych, gdzie panuje ciepły klimat i stale utrzymuje się wysoka wilgotność powietrza. Najlepiej rozwija się na glebach wulkanicznych bogatych w azot. Owoce kawy zmieniają barwę z zielonej na czerwoną, a następnie żółtą, kiedy czas dojrzewania jest całkowity. Zbiory mogą polegać na pickingu lub otrząsaniu. Pierwsza metoda określana także jako wybiórczy zbiór oznacza, że zbiera się ręcznie pojedyncze owoce w czerwonym kolorze. Jakość zielonej kawy jest wówczas bardzo wysoka, ale wiążą się z tym duże koszty wynikające z dużego nakładu pracy i czasu. Otrząsanie polega natomiast na tym, że cała uprawa jest zebrana za jednym razem, maszynowo, albo ręcznie.





Lek na otyłość

   Zielona kawa jest polecana przez specjalistów, którzy na co dzień zajmują się pracą z osobami otyłymi i cierpiącymi na nadwagę, niemniej jednak nie należy traktować jej jako środek farmakologiczny. Należy bowiem do grona substancji wspomagających odchudzanie, a zatem jej działanie będzie widoczne dopiero wtedy, gdy połączy się picie napoju z aktywnością ruchową i zbilansowaną dietą. Choć pomaga oczyścić organizm i spalić tkankę tłuszczową posiada mdły smak.

   Ostatnio przeprowadzone badania wykazały, że ekstrakt z zielonej kawy stosowany w wyznaczonej przez lekarza dawce nie powoduje skutków ubocznych oraz umożliwia efektywny spadek wagi, który w przypadku uczestników badań wyniósł około 5 kg w ciągu 3 miesięcy eksperymentu. Długotrwałe stosowanie ekstraktu z zielonej kawy nie powoduje zatem skutków ubocznych, w przeciwieństwie do syntetycznych środków przeznaczonych do leczenia otyłości. Preparaty przygotowane na bazie ekstraktu z zielonej kawy mogą być stosowane przez każdego, z wyjątkiem dzieci i młodzieży, ze względu na wysoką zawartość kofeiny. Zielona kawa to efektywny tzw. termogenik.



Co zawiera ?

   Zielona kawa jest bogata w związki przyspieszające procesy spalania tkanki tłuszczowej w ciele człowieka. Zielona kawa posiada nie tylko właściwości odchudzające, ale także bakteriobójcze. Poza tym zmniejsza możliwość gromadzenia i przyswajania glukozy przez organizm. Główną substancją znajdującą się w zielonej kawie jest kwas chlorogenowy. Naturalny polifenol jest estrem kwasu kawowego i chinowego, charakteryzującym się gorzkim smakiem. Ma duże właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze. Innym źródłem kwasu chlorogenowego są takie rośliny jak: pokrzywa, karczoch, bluszcz pospolity i suszone śliwki. Kwas chlorogenowy ulega rozkładowi podczas obróbki termicznej, dlatego jego stężenie w kawie palonej jest bardzo niskie.

   Odchudzające właściwości substancji, o której mowa, wynikają z obniżenia poziomu wchłaniania cukrów w przewodzie pokarmowym. Mobilizuje organizm do czerpania energii z tkanki zapasowej, czyli tłuszczu. Widoczne efekty można zauważyć dopiero przy regularnym stosowaniu tabletek, albo naparów z zielonej kawy. Kwas chlorogenowy zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, dlatego stosowanie zielonej kawy zaleca się osobom chorującym na cukrzycę typu 2.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE