Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.08.2018 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Ziemniaki - jeść czy nie jeść?


12.04.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Ziemniaki - jeść czy nie jeść?


   Wokół spożywania ziemniaków narosło sporo mitów. Te popularne w polskiej kuchni warzywa zaczęły być wykluczane z diety. To z kolei sprawiło, że ziemniaki zaczęły kojarzyć się nam z czymś tuczącym i niezdrowym.

   Rzeczywistość pokazuje jednak, że to nie do końca prawda. Zanim odstawisz więc ziemniaki z diety, sprawdź, dlaczego te warzywa powinny być włączone do naszej diety niezależnie od tego, czy się odchudzamy, czy też nie.





Czy ziemniaki tuczą?

   Nie! Warto wiedzieć, że ziemniaki, choć zawierają sporo węglowodanów, nie szkodzą naszemu organizmowi. Do zwiększenia wagi może się co najwyżej przyczynić sposób ich obróbki. Jeśli będziemy codziennie smażyć plastry ziemniaków na oleju, robić frytki czy też zalewać je ciężkimi, kalorycznymi sosami, to tak - wówczas możemy zacząć tyć. Same ziemniaki za to z pewnością nie przyczynią się do przytycia z prostego powodu. Ziemniaki to nie jest czysty cukier. Choć w stu gramach tych warzyw znajdziemy około 77 kalorii (kcal), to jednak trzeba też podkreślić, że ziemniaki zawierają sporo błonnika.



Ziemniaki na odchudzanie

   To właśnie dzięki błonnikowi możemy powiedzieć, że ziemniaki będą wspierać odchudzanie! Błonnik obniża poziom glukozy we krwi i spowalnia rozkład węglowodanów. Dodatkowo pęcznieje w żołądku, co zmniejsza uczucie głodu - a to akurat rzecz wskazana na diecie redukcyjnej. Ziemniaki są dobrym źródłem błonnika, ponieważ stanowi on około 2,2% całej zawartości tych warzyw, część tego błonnika ma właściwości prebiotyczne - czyli jest on pokarmem dla symbiotycznej flory bakteryjnej zamieszkującej nasze jelita. To sporo, a więc z całą pewnością nie powinniśmy wyłączać ziemniaków z naszej diety. Błonnik ma też inne właściwości: obniża poziom cholesterolu LDL i ułatwia wypróżnianie, przyspiesza perystaltykę jelit. Gotowane ziemniaki pomimo średniego indeksu glikemicznego nie są tuczące, nie tylko ze względu na błonnik - są one produktem nisko nieprzetworzonym i są dość gęste pod względem wartości odżywczym.



Ziemniaki to dobre źródło witamin i minerałów

   Już ze względu na sam błonnik warto spożywać ziemniaki, ale znajdziemy w nich znacznie więcej. Ziemniaki są niezłym źródłem cennych mikro i makroelementów, zwłaszcza witaminy C, witaminy B6, witaminy B3, fosforu, potasu, magnezu i miedzi. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na występowanie razem potasu i witaminy B6 - ta druga przyspiesza wchłanianie potasu, po ziemniaki powinny więc sięgać szczególnie te osoby, które często mają problemy z zaburzeniami równowagi sodowo-potasowej. Kompleks witamina B6 - potas - magnez bardzo dobrze wpływa na wchłanialność właśnie magnezu - pierwiastka, na którego niedobór cierpi coraz większa populacja. Ponadto jedzenie ziemniaków wspiera odporność, obniża ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na przemianę materii. W ziemniakach można znaleźć też inne witaminy z grupy B, a więc spożywanie tych warzyw dobrze wpływa też na układ nerwowy i hormonalny.



Ziemniaki są lekkostrawne

   A to dobra wiadomość dla osób, które miewają problemy z przewodem pokarmowym. Oczywiście jeśli polejemy ziemniaki ciężkostrawnym sosem i podamy je w towarzystwie np. strączków to już niestety lekkostrawne nie będą, ale same ziemniaki z całą pewnością są lekkostrawne i można je podawać nawet małym dzieciom. Włączenie ziemniaków do diety malucha jest zalecane już od szóstego miesiąca życia. Ziemniaki są też bezglutenowe, a więc mogą stanowić dobrą alternatywę dla niektórych kasz czy makaronów.



Ziemniaki są tanie i powszechnie dostępne

   To kolejny argument za tym, by ziemniaki jeść. Można je przyrządzać na różne sposoby, dzięki czemu z pewnością nam się nie znudzą. Najzdrowsze są ziemniaki pieczone lub gotowane. Warto gotować je w skórce (ziemniaki w mundurkach) lub przynajmniej bardzo cienko obierać, ponieważ to właśnie pod skórką kryje się najwięcej witamin i minerałów, ponadto skórka zatrzymuje migrację do wody, w której gotowane są ziemniaki zwłaszcza minerałów. Ziemniaki nadają się też do gotowania na parze wraz z innymi warzywami. Nie muszą być one tylko standardowym dodatkiem do mięsa i zieleniny. Ziemniaki mogą stanowić podstawę pysznej sałatki, być elementem omletu czy też warzywnych placków pieczonych w piekarniku. Najzdrowsze są zwłaszcza młode ziemniaki, a więc w sezonie warto sięgać po nie szczególnie często. Zimą zwracaj uwagę na wygląd bulw. Jeśli zauważysz zielonkawy kolor na ziemniakach, nie spożywaj ich. Oznacza to, że ziemniaki zawierają toksyczną dla nas solaninę. Ziemniaki należą do rodziny warzyw psiankowatych (oprócz ziemniaków najpopularniejsze warzywa to pomidor, papryka, bakłażan ale też przyprawy np. pieprz kajeński) w związku z tym nad ich spożyciem powinny się zastanowić osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE