Dzisiaj jest: Czwartek, 14.11.2019 Imieniny: Serafina i Rogera



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Złote mleko. Na czym polega fenomen kurkumy?


20.05.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Złote mleko. Na czym polega fenomen kurkumy?


   Kurkuma była znana już w VII wieku w Chinach. Początkowo używano jej jako barwnika, z czasem jednak odkryto również lecznice właściwości tej przyprawy. Szerokie zastosowanie byliny doceniła medycyna ajuwerdyjska, nazywając kurkumę „przyprawą życia”. Na czym polega fenomen kurkumy? Przede wszystkim wiążę się on z cennymi właściwościami leczniczymi. Kurkuma z powodzeniem może zastąpić niektóre leki w naszej apteczce.

   Kurkuma kojarzona jest głównie z kuchnią hinduską (indyjską). Znana była już w Starożytności. Stanowiła nie tyko składnik dań, ale też z powodu swojej intensywnej, żółtej barwy stosowano ją do makijażu, czy też jako składnik farb. Kurkumę wyróżnia poza tym ostry smak oraz charakterystyczny mocny zapach. Jest składnikiem curry, może być również stosowana jako osobna przyprawa. Kurkuma to kłącze rośliny z rodziny imbirowatych - ostryża długiego, nazywanej też ostryżem Zohary, kurkumą długą, ostryżem indyjskim, kurkumą, czy też szafranem indyjskim. Najczęściej wykorzystuje się kurkumę w zmielonej postaci.





Kurkuma - właściwości odżywcze

   Charakterystyczną, pomarańczową barwę kurkuma zawdzięcza kurkuminie. Kurkumina to związek chemiczny o silnym działaniu przeciwzapalnym. Choć w kurkumie jest stosunkowo niewiele kurkuminy, to jednak jej wpływ na organizm jest na tyle mocny, że przyprawa jest skuteczna w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi oraz grzybicą. Co ważne, kurkumina oddziałuje także na zaburzenia w białkach, które prowadzą m.in. do nowotworów i chorób autoimmunologicznych. Niewątpliwą zaletą działania przyprawy jest to, że w przeciwieństwie do leków niszczy tylko chore komórki, zdrowe pozostawia nienaruszone.

   Kurkumina badana jest także jako potencjalny środek zapobiegający demencji i chorobie Alzheimera. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Wolne rodniki przyspieszają starzenie się skóry, tworzenie się blaszki miażdżycowej, uszkadzają włókna kolagenowe. Regularne spożycie kurkumy chroni więc nie tylko skórę przed szybszym niszczeniem, ale pozytywnie wpływa też na układ krążenia, zmniejszając ryzyko powstania miażdżycy czy zawału serca. Kurkuma wpływa także na usuwanie toksyn z organizmu i poprawia pracę przewodu pokarmowego.



Czym jest złote mleko?

   Złote mleko to napój z kurkumy i mleka. Istnieją różne przepisy na złote mleko - niektóre zakładają wersję z mieszanką kurkumy, imbiru, cynamonu i wody, inne z kolei sugerują, że złote mleko to wyłącznie mieszanka tzw. pasty kurkumowej dodanej do ciepłego mleka. Może być to zarówno mleko krowie, jak i roślinne. Sprawdzą się tu różne wegańskie mleka - migdałowe, owsiane, ryżowe, konopne, orkiszowe. Do złotego mleka można też dodać szczyptę chili, anyżu lub pieprzu. Warto pamiętać szczególnie o tym ostatnim, ponieważ znacząco wpływa na zwiększenie wchłaniania się kurkumy.

   Aby przygotować pastę z kurkumy, należy podgrzewać kurkumę i wodę około 5-8 minut na średnim ogniu, mieszając drewniana łyżką (nie doprowadzić do zagotowania). Kiedy przybierze konsystencję pasty, należy ją przełożyć do słoiczka, można ją przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 tygodni. W szklance ciepłego mleka należy rozpuścić 1 łyżeczkę pasty (najlepiej zacząć od pół łyżeczki). Do złotego mleka warto wybierać mleko tłuste (minimum 3,2% w przypadku mleka krowiego), ponieważ kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach. Jeśli wykorzystujesz napój roślinny, dodaj 1 łyżeczkę oleju kokosowego lub masła klarowanego. Do mleka można też w zależności od upodobań dodać syrop klonowy lub miód, ale dopiero wtedy, gdy napój nieco przestygnie.



Dlaczego warto pić złote mleko?

   Przede wszystkim warto po nie sięgać przy przeziębieniu - złote mleko wyraźnie rozgrzewa organizm i wpływa na zmniejszenie kaszlu poprzez przyspieszenie usuwania śluzu. Dodatkowo kurkuma przyspiesza usuwanie drobnoustrojów z organizmu - badania pokazują, że przyprawa wykazuje działanie antybakteryjne. Złote mleko wykazuje działanie podobne do aspiryny - może zmniejszać gorączkę i ból. Kurkumę zaleca się także stosować przy stanach depresyjnych, ponieważ uspokaja i wycisza. Przy depresji powinno wypijać się jeden kubek raz dziennie, najlepiej wieczorem. Przy infekcjach i przeziębieniach można sięgać po złote mleko częściej, nawet 4-5 razy dziennie. Spożywanie złotego mleka zaleca się także tym osobom, które mają problem z reumatyzmem, bólem stawów i trawieniem.




Zobacz więcej na temat:

złote mlekokurkumakurkumina


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE