Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Zmiana nawyków żywieniowych. Jak wdrożyć zasady zdrowego odżywiania ?


18.01.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zmiana nawyków żywieniowych. Jak wdrożyć zasady zdrowego odżywiania ?


   Zmiana nawyków żywieniowych powinna odbyć się na podstawie planu. Osoba, która chce zmienić sposób odżywiania powinna ustalić główny cel oraz kilka szczegółowych.

   Bardzo ważne jest poszerzanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania oraz określenie popełnianych błędów żywieniowych. Następnie trzeba wybrać odpowiedni sposób do osiągnięcia celu. Konsultacja dietetyczna jest istotnym elementem zmiany nawyków żywieniowych. Dietetyk przekazuje najważniejsze informacje i wiedzę z zakresu dietetyki. Udziela także konkretnych porad unikając przy tym profesjonalnych terminów i zawodowego żargonu niezrozumiałego dla pacjenta.





Zmiana nawyków żywieniowych u dzieci i dorosłych

   W przypadku zmiany zachowań żywieniowych u dzieci najważniejsza rolę odgrywają rodzice, którzy są pierwszymi, a zarazem najważniejszymi nauczycielami sposobu odżywiania. Dzieci nabywają nawyki żywieniowe naśladując zachowania dorosłych i odtwarzając je. Przedszkole i szkoła są partnerami rodziców w dążeniu do ukształtowania zdrowych nawyków żywieniowych.

   Zmiana zachowań żywieniowych u dorosłych wymaga pomocy dietetyka, który pełni rolę przewodnika. Dostarcza informacji, nowinek żywieniowych i porad. Bardzo ważnym elementem zmiany zachowań żywieniowych u dorosłych jest uzmysłowienie konieczności zmiany żywieniowej. Bardzo ważne jest zerwanie z dietami krótkotrwałymi oraz uświadomienie sobie popełnianych błędów. Dietetyk pomaga w tym i proponuje sposoby rozwiązania problemów żywieniowych.



Trudne początki

   Problemy we wdrożeniu zdrowych nawyków żywieniowych zwykle pojawiają się już na początku. Mogą one wynikać ze zbyt restrykcyjnych zaleceń, albo ich sprzeczności z osobistymi preferencjami pacjenta. W zmianie nieprawidłowych nawyków żywieniowych nie pomaga także dezinformacja żywieniowa w mediach i przeświadczenie, że problem nadwagi czy otyłości nie dotyczy pacjenta. Wśród najczęściej występujących trudności w zmianie nawyków wymienia się także brak czasu na przygotowanie potraw zalecanych przez dietetyka, automatyzacja pewnych zachowań i atrakcyjność dawnych nawyków oraz wysokie koszty zakupu zalecanych produktów.



Zmiana nawyków żywieniowych - klucz do skutecznego odchudzania

   Nadwaga i otyłość mogą być uwarunkowane problemami ze zdrowiem. Niemniej głównym czynnikiem powodującym ich wystąpienie są niezdrowe nawyki żywieniowe. Zastąpienie ich zdrowszymi przyzwyczajeniami i wyeliminowanie błędów dietetycznych jest kluczem do skutecznego odchudzania. Zastosowanie samej diety ubogoenergetycznej nie rozwiąże problemu nadwagi i otyłości. Zredukowanie kaloryczności posiłków powinno iść w parze z systematycznym wysiłkiem fizycznym. Poza tym należy wprowadzić zdrowy nawyk spożywania lekkostrawnych posiłków i nisko przetworzonych produktów. Bardzo ważne jest ograniczenie objętości spożywanych posiłków przy jednoczesnym zwiększeniu ich ilości (np. 3 posiłki po 400 kcal i 2 przekąski po 200 kcal). Wśród nawyków żywieniowych, które powinno się wdrożyć wyróżnia się także nieprzejadanie się oraz dokładne rozdrabnianie pokarmu.



Wystarczy 20 dni !

   Na ukształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych wystarczy 20 dni, czyli niecałe 3 tygodnie. Proces kształtowania nawyków obejmuje cztery etapy. Po etapie niewiedzy nadchodzi czas definiowania błędów i zdobywania informacji na temat zdrowego odżywiania. Trzeci etap jest kluczowy, a zarazem najtrudniejszy. Wymaga on dyscypliny, ciągłej uwagi i zaangażowania. Trwa on około 20 dni. Po upływie tego czasu nawyk zostaje ukształtowany. Oznacza to odruchowe sięganie po zdrowe produkty, jadanie o stałych porach czy wypijanie odpowiedniej ilości wody.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE