Dzisiaj jest: Niedziela, 15.09.2019 Imieniny: Albina i Nikodema



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Znaczenie selenu i jodu chorobie Hashimoto


23.12.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Znaczenie selenu i jodu chorobie Hashimoto


   Choroba Hashimoto to nazwa przewlekłego limfocytarnego zapalenia tarczycy - choroby autoimmunologicznej, w której układ immunologiczny chorego atakuje własne tkanki. Prowadzi to do destrukcji gruczołu tarczycy oraz zaburzeń jego pracy, przyczyniając się to do nieprawidłowego wytwarzania hormonów i rozwoju niedoczynności gruczołu tarczycy.

   Wystąpienie choroby Hashimoto zależne jest od predyspozycji genetycznych oraz czynników środowiskowych. Wśród czynników środowiskowych takich jak infekcje, terapie cytokinami, sole litu oraz stosowanie niektórych leków wyróżnia się również nadmiar jodu oraz niedobór selenu. Jakie jest więc znaczenie tych pierwiastków w funkcjonowaniu układu immunologicznego i pracy gruczołu tarczycy?





Znaczenie selenu w chorobie Hashimoto

   Niedobór selenu prowadzić może do nieprawidłowego działania komórek układu odpornościowego. Źródłami selenu w diecie są mięso, produkty zbożowe, mleczne i ryby oraz orzechy brazylijskie. W ustroju selen występuje w postaci selenocysteiny - aminokwasu odpowiadającego za enzymatyczną aktywność selenoprotein. Selenoproteiny chronią komórki tarczycy przed stresem oksydacyjnym.  Selen uczestniczy w produkcji selenoenzymów, które uczestniczą w metabolizmie hormonów tarczycy. Pierwiastek ten jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni tarczycę przed szkodliwym działaniem utlenionych form jodu. Niedobór selenu prowadzi więc do uszkodzeń komórek tarczycy oraz zmniejszenia produkcji hormonów tarczycy min. trójjodotyroniny.



Znaczenie jodu w chorobie Hashimoto

   Jod jest podstawowym składnikiem, który wchodzi w skład hormonów tarczycy. W momencie rozpadu tyroksyny (hormonu tarczycy) dochodzi do powtórnego wykorzystania jodu (ok. 20%) w tarczycy. Niedobór jodu skutkuje nieodpowiednią ilością wyprodukowanych hormonów, co przyczynia się do powstania wola tarczycy. Jod jest pierwiastkiem szeroko powszechnych w przyrodzie zwłaszcza w pobliżu słonych skupisk wodnych. Do źródeł jodu w diecie należą ryby morskie, owoce morza, jaja, mięso i wędliny, rzepa, kalarepa. Nadmiar jodu został uznany za czynnik środowiskowy, który ma wpływ na rozwój choroby Hashimoto. Podczas utleniania jodu powstają wolne rodniki, które prowadząc do stresu oksydacyjnego uszkadzają komórki tarczycy. Wśród osób z chorobą Hashimoto nadmiar jodu oraz dodatkowa jego suplementacja mogą przyspieszać autoimmunologiczny przebieg choroby. Liczne badania wskazują na zwiększenie liczby zachorowań na chorobę Hashimoto w państwach nadmorskich (Skandynawia, Wielka Brytania) a także w państwach gdzie spożycie produktów bogatych w jod jest bardzo wysokie (Japonia).



Zapotrzebowanie na selen i jod

Selen

   Zapotrzebowanie na selen według Dietary Reference Intakes ustalone przez amerykańską National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.

Grupy ludności Selen
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[µg / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[µg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 15*3 45
Niemowlęta 6-12 miesięcy
20*3 60
Dzieci 1-3 lata 20 90
Dzieci 4-8 lat 30 150
Mężczyźni 9-13 lat 40 280
Mężczyźni 14-18 lat 55 400
Mężczyźni 19-30 lat
55 400
Mężczyźni 31-50 lat 55 400
Mężczyźni 51-70 lat
55 400
Mężczyźni > 70 lat 55 400
Kobiety 9-13 lat 40 280
Kobiety 14-18 lat 55 400
Kobiety 19-30 lat 55 400
Kobiety 31-50 lat
55 400
Kobiety 51-70 lat 55 400
Kobiety > 70 lat 55 400
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat
60 400
Kobiety w ciąży 19-30 lat
60 400
Kobiety w ciąży 31-50 lat 60 400
Kobiety karmiące ≤ 18 lat
70 400
Kobiety karmiące 19-30 lat
70 400
Kobiety karmiące 31-50 lat
70 400

*1 Zalecane dziennie spożycie (RDA) - wartość zaspokajająca potrzeby ponad 97.5% zdrowej populacji w każdej grupie wiekowej, obu płci. Wartość ta jest szacowana metodami statystycznymi.

*2 Poziom maksymalny spożycia (UL) - wartość, która nie powoduje szkodliwych efektów u osób zdrowych, co stwierdzono w badaniach pod kontrolą lekarską.

*3 Rekomendowane dzienne spożycie (AI) - prawdopodobny poziom dziennego spożycia obliczony na podstawie obserwacji lub doświadczalnie ustalonych przybliżeń lub szacunków spożycia poszczególnych składników odżywczych. Wartość AI jest podawana kiedy nie jest możliwe oszacowanie RDA.

   Jak wykazały badania ilość pobieranego z dietą selenu w Polsce wynosi 40 µg i jest najniższe w Europie. Optymalne stężenie selenu w surowicy krwi wynosi 100-120 µg, natomiast średnie stężenie selenu w surowicy krwi osób w Polsce wynosi 70 µg.


Jod

   Zapotrzebowanie na jod według Dietary Reference Intakes ustalone przez amerykańską National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.

Grupy ludności Jod
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1
[µg / dzień]
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2
[µg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 110*3 brak danych
Niemowlęta 6-12 miesięcy
130*3 brak danych
Dzieci 1-3 lata 90 200
Dzieci 4-8 lat 90 300
Mężczyźni 9-13 lat 120 600
Mężczyźni 14-18 lat 150 900
Mężczyźni 19-30 lat
150 1100
Mężczyźni 31-50 lat 150 1100
Mężczyźni 51-70 lat
150 1100
Mężczyźni > 70 lat 150 1100
Kobiety 9-13 lat 120 600
Kobiety 14-18 lat 150 900
Kobiety 19-30 lat 150 1100
Kobiety 31-50 lat
150 1100
Kobiety 51-70 lat 150 1100
Kobiety > 70 lat 150 1100
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat
220 900
Kobiety w ciąży 19-30 lat
220 1100
Kobiety w ciąży 31-50 lat 220 1100
Kobiety karmiące ≤ 18 lat
290 900
Kobiety karmiące 19-30 lat
290 1100
Kobiety karmiące 31-50 lat
290 1100

*1 Zalecane dziennie spożycie (RDA) - wartość zaspokajająca potrzeby ponad 97.5% zdrowej populacji w każdej grupie wiekowej, obu płci. Wartość ta jest szacowana metodami statystycznymi.

*2 Poziom maksymalny spożycia (UL) - wartość, która nie powoduje szkodliwych efektów u osób zdrowych, co stwierdzono w badaniach pod kontrolą lekarską.

*3 Rekomendowane dzienne spożycie (AI) - prawdopodobny poziom dziennego spożycia obliczony na podstawie obserwacji lub doświadczalnie ustalonych przybliżeń lub szacunków spożycia poszczególnych składników odżywczych. Wartość AI jest podawana kiedy nie jest możliwe oszacowanie RDA.

   Nadmiar jodu może być spowodowany przez zbyt wysokie spożycie produktów pochodzenia morskiego (ryby, owoce morza, algi morskie). Wśród osób z chorobami autoimmunologicznymi tarczycy spożycie jodu nawet w dawce bezpiecznej dla całej populacji może skutkować negatywnymi objawami.



   Odpowiednie stężenie w surowicy krwi selenu i jodu może zapewnić prawidłową odpowiedź immunologiczną oraz poprawić pracę gruczołu tarczycy wśród osób dotkniętych chorobą Hashimoto. Należy więc zwrócić szczególną uwagę na podaż selenu i jodu wraz z dietą i z suplementami diety.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE