Dzisiaj jest: Środa, 18.09.2019 Imieniny: Ireny i Józefa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zwyrodnienia stawów - żywienie ma znaczenie!


12.09.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zwyrodnienia stawów - żywienie ma znaczenie!


   Kondycja stawów jest w pewnym stopniu uzależniona od stosowanej diety. Żywność dostarcza naturalnych substancji, które są niezbędne do zachowania prawidłowej struktury tkanki tworzącej stawy.

   Dieta może przeciwdziałać zwyrodnieniom stawów. Odpowiedni sposób żywienia pomaga także osobom, które cierpią na stany zapalne i bóle stawów. Jadłospis w diecie wspomagającej stawy opiera się na spożywaniu przede wszystkim pokarmu pochodzenia roślinnego. Dieta dla zdrowych stawów wspomaga zachowanie prawidłowego pH organizmu (równowaga kwasowo-zasadowa). Jej głównym celem jest zapobieganie zmianie kształtu powierzchni stawów pod wpływem mechanicznych i biologicznych czynników, a także regeneracja tkanki łącznej - kolagenu. Do pierwszych objawów choroby zwyrodnieniowej należą bóle i ograniczenie funkcji ruchowej.





Pożywienie dobre dla stawów

   Badania naukowe potwierdziły, że dieta ma wpływ na kondycję układu kostno-stawowego. W jadłospisie powinno znaleźć się główne warzywa (pomidory, zielonolistne, czosnek, buraki, ostra i słodka papryka) oraz owoce (ananas, grejpfruty, czarna porzeczka, jagody, pomarańcze, borówki, śliwki), a także pokarm zawierający w swoim składzie naturalny kolagen, żywność pochodzenia morskiego, wskazane są również przyprawy i zioła działające antyzapalnie takie jak: kurkuma, imbir, cynamon, kardamon, goździki, sojowe produkty fermentowane. Dieta alkaliczna skutecznie stymuluje komórki, które budują kości. Zakwaszenie organizmu powodowana przez spożywanie dużej ilości pokarmów pochodzenia zwierzęcego i żywności wysoko przetworzonej, jest bardzo niekorzystne dla stawów, ponieważ podwyższona ilość zakwaszającego białka zwierzęcego i innych zakwaszaczy sprzyja zwiększonemu wydalaniu wapnia z moczem. Bardzo skuteczną metodą w leczeniu schorzeń stawów jest zastosowanie antynowotworowej diety doktora Gersona, która oparta jest na wyciskanych na świeżo sokach warzywnych i warzywno-owocowych oraz sałatkach, surówkach, zupach warzywnych, wybranych ziołach i oleju lnianym.



Kwasy omega-3 i przeciwutleniacze

   Stawy dla zachowania zdrowia potrzebują także kwasów tłuszczowych omega-3. Znajdziesz je w rybach morskich, owocach morza, wodorostach morskich, w oleju lnianym, nasionach chia i siemieniu lnianym. Wspomniane kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na ruchomość stawów i pobudzają produkcję hormonów tkankowych, które działają przeciwzapalnie.

   Stawy podobnie jak inne tkanki są narażone na uszkodzenia wywoływane przez wolne rodniki. Chcąc zapewnić im ochronę przed stresem oksydacyjnym spożywaj produkty, które są bogate w przeciwutleniacze, w tym m.in. witaminę C, witaminę E, luteinę i zeaksantynę. Znajdziesz je m.in. w czerwonych, żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach. Bardzo ważną rolę w profilaktyce zwyrodnień stawów odgrywa sulforafan, który znajduje się w brokułach, kalafiorze i w kapuście. Sulforafan zmniejsza aktywność enzymu, który inicjuje i pogłębia procesy zwyrodnieniowe w stawach. Zielonolistne warzywa są doskonałym przykładem żywności zawierającej substancje do zwiększania produkcji kolagenu. Dodawaj codziennie do diety warzywa  takie jak szpinak czy jarmuż.

   Według wyników badań, dieta bogata w przeciwutleniacze może zapobiegać rozwojowi zwyrodnieniu kolana. Australijscy naukowcy prowadzili badania przez 10 lat. Po upływie tego czasu wykonano badanie sprawdzające stan tkanki chrzęstnej i kostnej. Uczestnicy spożywający pokarm bogaty w przeciwutleniacze, w tym w witaminę C, luteinę i zeaksantynę, byli mniej narażeni na rozwój choroby zwyrodnieniowej.



Stawy nie lubią nadwagi

   Dieta dbająca o zdrowie stawów pomaga też zachować prawidłową masę ciała. Nadmierna masa ciała przyczynia się do przeciążenia stawów kolanowych. Nadwaga i otyłość mogą powodować uszkodzenia w chrząstce stawowej, a także powstawanie wyrośli kostnych. Nadmierna masa ciała należy do czynników, które w dużym stopniu przyczyniają się do rozwoju choroby zwyrodnieniowej.

   Nadwaga i otyłość powodują nadmierne przeciążenie stawów (szczególnie kręgosłupowych i biodrowych). Duży nacisk na stawy powoduje uszkodzenia w chrząstce stawowej i powstawanie kostnych wyrośli i usztywnień. Z biegiem czasu zmiany obejmują także struktury otaczające tkankę chrzęstną.



Suplementy diety w profilaktyce i leczeniu stawów

   Pokutuje przekonanie, że preparaty na bazie glukozaminy i chondroityny są najskuteczniejszymi suplementami pomagającymi w łagodzeniu bólu wywołanego przez zapalenie stawów. Niestety w licznych niezależnych badaniach stwierdzono, że ich wpływ jest słaby (i to tylko w kombinacji chlorowodorek glukozaminy i siarczan chondroityny, które łagodziły ból) bądź nawet nie wywierają żadnego wpływu.

   Obiecującym suplementem jest natomiast kwas hialuronowy. Najwięcej badań nad stosowanie kwasu hialuronowego przeprowadzono w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego. Zmniejszenie bólu i zwiększenie sprawności ruchowej jest znaczne i utrzymuje się do około 12-13 tygodni od podania.

   Dobre wyniki daje suplementacja witaminą C (duże ilości - powyżej 3 g dziennie, rozłożone na dawki) i krzem i siarka organiczna (w postaci MSM - metylosulfonylometan) - bez nich kolagen (główne białko tkanki łącznej, występujący również w chrząstkach stawowych) jest słabo produkowany.

   Bardzo obiecujące wyniki w leczeniu i regeneracji stawów daje witamina PP (B3) w formie co bardzo istotne niacynamidu. Doktor William Kaufman w swojej praktyce stosował właśnie tę witaminę w tej formie. Dobowa dawka witaminy PP zawsze była przez dr Kaufmana dostosowywana do stopnia zaawansowania choroby oraz podawana w regularnych (raz na ok. 2 godziny) małych dawkach w ciągu całego dnia.



Silne mięśnie i unikanie nadmiernego obciążenia

   Choroba zwyrodnieniowa może rozwinąć się z powodu nieprawidłowej budowy chrząstki stawowej - trudno temu zapobiec, ponieważ pewną rolę odgrywają czynniki genetyczne, niezależne od woli człowieka. Niemniej wyróżnia się też wtórną postać choroby zwyrodnieniowej. Do jej rozwoju przyczynia się najczęściej nadmierne przeciążenie stawów. Bardzo istotne jest zatem nie tylko dbanie o zachowanie prawidłowej masy ciała, o czym była już mowa wyżej. Pacjent powinien też zabezpieczyć stawy podczas wykonywania pracy i aktywności fizycznej. Może to uczynić poprzez wzmocnienie siły mięśni.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE