Dzisiaj jest: Piątek, 17.01.2020 Imieniny: Antoniego i Rościsława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Żywienie niemowląt. Jakie wybrać preparaty mlekozastępcze?


21.07.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Żywienie niemowląt. Jakie wybrać preparaty mlekozastępcze?


   Preparaty mlekozastępcze są specjalnymi mieszankami leczniczymi. Ich zadaniem jest dostarczenie niemowlętom wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

   Preparaty mlekozastępcze powstały z myślą o niemowlętach, które z różnych powodów związanych głównie z problemami zdrowotnymi nie mogą być karmione zarówno mlekiem matki, jak i zmodyfikowanym mlekiem krowim. Preparaty mlekozastępcze są podawane między innymi niemowlętom cierpiącym na nietolerancje i alergie pokarmowe. Produkty tego typu są nieodłącznym elementem diety eliminacyjnej. Należy pamiętać, że wybór preparatu mlekozastępczego powinien być skonsultowany z lekarzem. Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów preparatów mlekozastępczych, których stosowanie jest zależne od stanu zdrowia dziecka.





Skład preparatów mlekozastępczych

   Preparaty mlekozastępcze mają charakter leczniczy i są zaliczane do grona dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego. Produkty muszą spełniać normy kodeksu żywieniowego organizacji WHO i FAO oraz zapewnić prawidłowy rozwój dziecka. Przyjmuje się, że preparaty mlekozastępcze powinny zawierać taką samą zawartość składników odżywczych, jak preparaty do początkowego żywienia niemowląt. Odmienny skład jest dopuszczalny wyłącznie w przypadku, gdy wyeliminowanie jednego lub więcej składników odżywczych jest konieczne ze względu na stan zdrowia i specyfikę choroby niemowlęcia.



Polimeryczne preparaty bezlaktozowe

   Produkty należące do grona polimerycznych preparatów bezlaktozowych są przygotowywane na bazie niemodyfikowanego białka sojowego. Wielu producentów dodatkowo wzbogaca roślinne białko w metioninę. Preparaty mlekozastępcze tego rodzaju nie zawierają laktozy, dlatego są polecane dzieciom cierpiącym na nietolerancję laktozy. Produkty mogą być podawane niemowlętom powyżej trzeciego miesiąca życia. Podawanie ich młodszym dzieciom może zwiększyć ryzyko rozwoju alergii na białka soi. W praktyce polimeryczne preparaty bezlaktozowae są wykorzystywane wtedy, gdy dziecko nie chce spożywać hydrolizatów serwatkowych.



Hydrolizaty serwatkowe

   Hydrolizaty serwatkowe są preparatami mlekozastępczymi zawierającymi wolne aminokwasy. Produkty należące do tej grupy można podzielić na ubogolaktozowe i bezlaktozowe. Preparaty, które zawierają obniżoną zawartość laktozy są polecane w żywieniu niemowląt, które cierpią na alergię na białko mleka krowiego. Produkty bezlaktozowe są stosowane w żywieniu niemowląt z uszkodzoną błoną śluzową jelit. Tylko wybrane hydrolizaty serwatkowe mogą być stosowane w przebiegu chorób jelit u dzieci poniżej pierwszego roku życia. Produkty, o których mowa są określane także mianem preparatów o znacznym stopniu hydrolizy białek. Proteiny zawarte w opisanych preparatach mlekozastępczych poddaje się procesom rozkładu (tzw. hydrolizy), aby stały się lepiej przyswajalne.



Elementarne preparaty bezlaktozowe

   Elementarne preparaty bezlaktozowe są przeznaczone dla dzieci, które cierpią na ciężką postać alergii na białko mleka krowiego. Produkty należące do tego grona zawierają wyłącznie aminokwasy i mogą być określane również jako bezlaktozowe diety monomeryczne. Preparaty tego typu nie zawierają białek, które mogłyby obciążyć układ trawienny dziecka. Dostarczają aminokwasów, które są łatwo przyswajalne i zaspokajają potrzeby żywieniowe niemowląt.



Mleko hipoalergiczne

   Mleko hipoalergiczne jest preparatem mlekozastępczym, który zawiera laktozę. Produkty tego typu są stosowane profilaktycznie przeciw alergii na białko mleka krowiego. Białka znajdujące się w mleku hipoalergicznym są poddawane hydrolizie, ale w mniejszym stopniu niż proteiny zawarte w hydrolizatach serwatkowych.



Mleko modyfikowane

   Mleko modyfikowane jest zalecane niemowlętom, które wykazują skłonność do ulewań pokarmu. Produkt zawiera prebiotyki, witaminy i wapń. Preparat powstaje w procesie modyfikacji mleka krowiego, które jest tym samym dostosowywane do mleka matki, pod względem składu i właściwości. W toku procesów chemicznych dochodzi do zwiększenia laktozy przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości innych białek.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE