Dzisiaj jest: Sobota, 16.11.2019 Imieniny: Gertrudy i Edmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Żywność wysoko przetworzona - powody dla których po nią sięgamy


03.08.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Żywność wysoko przetworzona - powody dla których po nią sięgamy


   Wysoko przetworzona żywność jest niezdrowa - nie ma co do tego żadnej wątpliwości. Jednak mimo że konsumenci mają tego świadomość, nadal cieszy się ona ogromną popularnością. Spożywanie niezdrowej żywności prowadzi do otyłości i chorób przewlekłych, takich jak choćby cukrzyca, nadciśnienie czy miażdżyca. Z drugiej strony, istnieje szereg czynników, które skłaniają konsumentów do zajadania się wysoko przetworzoną żywnością w czasie głównych posiłków, albo w formie przekąsek.





Niezdrowa żywność jest tańsza

   Dla większości konsumentów cena pełni rolę podstawowego kryterium wyboru w czasie zakupów. Niska cena wysoko przetworzonej żywności sprawia, że staje się ona bardziej atrakcyjna dla konsumentów. Niewielki koszt zakupu żywności wynika z jej niskiej jakości i wartości odżywczej. Producenci wykorzystują tańsze zamienniki, żeby obniżyć koszty produkcji i utrzymać parametry chemiczne żywności. Wśród przykładowych zamienników można wymienić tańszy syrop glukozowo-fruktozowy zamiast cukru oraz utwardzony olej palmowy zamiast zdrowszych tłuszczów. Zamiennikiem jest też karmel, który nadaje barwę i posmak wielu produktom.



Posiłki, które przyrządzisz łatwo i szybko

   Zazwyczaj jesteśmy zbyt zajęci, żeby przygotować zdrowy posiłek. Niezdrowe posiłki, które wystarczy wstawić do mikrofalówki lub do piekarnika na kilka minut są bardzo atrakcyjną alternatywą. Przygotowanie zdrowej potrawy z warzyw i mięsa wymaga poświęcenia czasu, którego brakuje.



Półki się od niej uginają

   Niezdrowa, wysoko przetworzona żywność jest łatwo dostępna w marketach w dużych ilościach. Niemal w każdym supermarkecie układ jest podobny - jedna lub dwie alejki z warzywami i owocami znajdują się na początku, a po jej przejściu kupujący wchodzą w świat junk food w różnych postaciach.



Kompozycja soli, cukru i tłuszczu

   Wysoko przetworzona żywność - bez względu na to czy ma słodki, czy słony smak - zawiera trzy składniki - sól (bądź dużo sodu), cukier (najczęściej cukier rafinowany lub syrop glukozowo-fruktozowy) oraz tłuszcz (m.in. tłuszcze utwardzone trans). Takie połączenie oddziałuje w specyficzny sposób na układ pokarmowy i układ przyjemności. Bardzo często występuje efekt wilczego apetytu, który polega na zjedzeniu całego opakowania (np. ciastek, chipsów, orzeszków w chrupiącej polewie, chrupków, paluszków, prażynek, cukierków), pomimo że początkowo miało się ochotę tylko na jedną porcję.



Niezdrowa żywność wchodzi w nawyk

   Łatwiej zamienić zdrowe nawyki żywieniowe w niezdrowe niż odwrotnie. Jednym z efektów szybkiego tempa życia jest permanentne utrzymywanie się uczucia niepokoju i stresu. Podwyższony poziom stresu powoduje, że organizm potrzebuje więcej energii, przez co dochodzi do zwiększenia apetytu na wysoko kaloryczne produkty, bogate w tłuszcz, cukier (i sól). Do nadmiernej ochoty na niezdrową żywność przyczynia się także niedobór snu i związany z nim podwyższony poziom greliny - hormonu głodu. Co więcej, żywność bogata w cukier (także ten rafinowany, zawarty w wytrawnych potrawach i słonych przekąskach) i tłuszcz powoduje fizyczne uzależnienie. Potwierdziły to badania opublikowane w "Physiology and Behavior" w październiku 2011 r. W konsekwencji, niespożywanie produktów bogatych w cukier i tłuszcz prowadzi u niektórych osób do pojawienia się tzw. symptomów odstawienia.



Wygląda zachęcająco na opakowaniach i w reklamach

   Na wybory żywieniowe znacznie wpływa także to, w jaki sposób żywność jest prezentowana - choćby na opakowaniu i w reklamach. Większość wysoko przetworzonych produktów po prostu smacznie wygląda i ładnie pachnie. Jeżeli do tego dołożymy jeszcze dobry smak (zasługa dodatków) i niską cenę (zwłaszcza w porównaniu z produktami typu bio), to mamy "produkt idealny" dla przeciętnego konsumenta. Poza tym, producenci często stosują wszelkie zabiegi graficzne tworzące pozytywną otoczkę wokół niezdrowego produktu, powodując u konsumenta przeświadczenie, że wybrany przez niego produkt jest zdrowy (np. ciastka zbożowe, mleko smakowe).



   Powodów, dla których konsumenci wybierają niezdrową żywność jest kilka. Wysoko przetworzone produkty są smaczne i mają odpowiednią teksturę - dzięki dodatkom do żywności. Apetyt na tzw. "junk food" jest dodatkowo potęgowany przez specyficzne połączenie soli, tłuszczu i cukru. Posiłki i przekąski zaliczane do kategorii wysoko przetworzonej żywności są łatwe w przygotowaniu. Na przykład, chipsy wystarczy wysypać do miski, a jabłka lub marchewkę (również chrupiące), trzeba najpierw obrać i pokroić. Zajmuje to czas, którego ciągle nam brakuje. Nawyk spożywania wysoko przetworzonej żywności można nabyć w czasie samodzielnego, dorosłego życia, albo wynieść z domu - tradycje rodzinne są bardzo silne. Ostatnim powodem, dla którego konsumenci wybierają często wysoko przetworzoną żywność jest stosunkowo niska cena.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE