Dzisiaj jest: Czwartek, 02.10.2014 Imieniny: Teofila i Dionizego



Równowaga kwasowo zasadowa


08.12.2008
Rozmiar tekstu: AAA

Równowaga kwasowo zasadowa

   Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadowica. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Spadki poniżej 6,8 i wzrosty powyżej 7,8 są dla organizmu zabójcze, ponieważ: białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych. Do głównych przyczyn kwasicy (pH 7,45) należą: biegunki, nasilone wymioty, niedożywienie, dyslipidemie, zaburzenia hormonalne, nadmiar alkalizujących medykamentów. Objawy zasadowicy: hiperwentylacja, napady senności, astma, hipotermia, bolesność mięśni.





   Zwiększenie kwasowości organizmu (a więc również spożywanie żywności kwasotwórczej) zwiększa jego podatność na przewlekłe i nieuleczalne choroby, takie jak: choroby onkologiczne, zaburzenia odporności, skleroza, choroby serca, cukrzyca, artretyzm.



   Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwasotwórczych (najważniejsze: chlor, fosfor i siarka) i zasadotwórczych (najważniejsze: wapń, sód, potas, magnez), dlatego skład racji pokarmowej nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze. Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu zaleca się aby, 80% jadłospisu stanowiły produkty zasadotwórcze, a 20% produkty kwasotwórcze. W rozróżnieniu co jest kwasotwórcze, a co zasadotwórcze, jest wiele nieporozumień. Produkty kwaśne, np. cytryny są w naszym organizmie zasadotwórcze i można się nimi leczyć z nadkwasoty.



Tabela produktów zasadotwórczych i kwasotwórczych


Produkty zasadotwórcze Produkty kwasotwórcze
wysoko zasadotwórcze
(ph 9.0 do 8.1)

średnio zasadotwórcze
(pH 8.0 do 7.1)

słabo zasadotwórcze
(do pH 7.0)

słabo kwasotwórcze
(od pH 7.0)

średnio kwasotwórcze
(pH 6.9 do 6.0)

wysoko kwasotwórcze
(pH 5.9 do 5.0)

cytryny jabłka słodkie migdały otręby ryby sztuczne słodziki
arbuzy morele karczochy orzechy nerkowca soki owocowe z cukrem wołowina
pieprz cayenne kiełki lucerny brukselka chleb Graham kiełbasy i wędliny sery żółte
suszone daktyle awokado zielona herbata żurawina chleb żytni gazowane słodkie napoje
suszone figi banany (dojrzałe) wiśnie fruktoza płatki zbożowe biała mąka
limonki jagody orzech kokosowy świeży miód pasteryzowany płatki kukurydziane jagnięcina
mango pomidory słodkie ogórki soczewica owoce morza wątróbka
suszone morele marchew bakłażany mleko krowie homogenizowane wino ciastka z białej mąki
melony seler miód świeży musztarda jogurt słodzony wieprzowina
papaja porzeczki por orzeszki pistacjowe banany zielone cukier
pietruszka daktyle świeże grzyby krakersy gryka piwo
winogrona bezpestkowe figi świeże oliwki świeże kakao sery pleśniowe cukier brązowy
rzeżucha czosnek cebula nasiona słonecznika jajka gotowane na twardo drób (kurczęta)
boćwina agrest chleb esseński nasiona dyni ketchup sarnina
wodorosty morskie winogrona mało słodkie chrzan orzechy włoskie majonez czekolada
szparagi grejpfruty sól morska borówki szynka kawa
endywia zioła (świeże, zielone) przyprawy masło słone makaron pełnoziarnisty budynie
winogrona pestkowe słodkie sałata żółtko gotowane na miękko fasola ziarno suche orzeszki ziemne dżemy
marakuja nektarynki mleko kozie surowe mleko kozie homogenizowane ziemniaki gotowane czarna herbata
gruszki słodkie brzoskwinie słodkie oliwa z oliwek oliwki konserwowe popcorn solony galaretki
ananas gruszki mało słodkie kalafior śliwki ryż basmati likier alkoholowy
rodzynki groszek zielony słodki świeży rabarbar chleb razowy pełnoziarnisty ryż brązowy makaron mączny
soki warzywne świeże niesłodzone dynia soja ziarno suche suszone śliwki sos sojowy sól
 stewia szpinak sezam nasiona     makaron z semoliny
 trawa pszeniczna
jabłka kwaśne mleczko sojowe     drób (indyk)
 trawa jęczmienna
pędy bambusa kiełki zbóż     chleb pszenny
  fasola szparagowa zielona świeża tofu     ryż biały
  buraki pomidory mało słodkie      
  brokuły        
  kapusta        
  winogrona kwaśne        
  jarmuż        
  kalarepa        
  sałata lodowa        
  pomarańcze        
  pasternak        
  brzoskwinie mało słodkie        
  maliny        
  truskawki        
  kabaczki        
  kukurydza słodka świeża        
  rzepa        
  ziemniaki w mundurkach        
  świeży imbir
       
Produkty neutralne (pH 7.0)
masło świeże niesolone
śmietana
margaryna
mleko krowie świeże
oleje roślinne (oprócz oliwy z oliwek)
serwatka
jogurt naturalny






Nowości produktowe

Szpinak  Szpinak

Producent: Fit & Easy


Dzięki najnowszej technologii, opartej wyłącznie na naturalnych i nieinwazyjnych procesach, możemy zaoferować kolejny wygodny produkt - umyty szpinak pod marką Fit&Easy. Opakowanie zawiera starannie wyselekc

WIĘCEJ



Nowości produktowe

Nowości wydawnicze

Dzika strona jedzenia  Dzika strona jedzenia

Wydawnictwo: Illuminatio


Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat

WIĘCEJ



Nowości wydawnicze