Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Słownik pojęć żywieniowych S-U


14.12.2008
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Słownik pojęć żywieniowych S-U


Sacharaza
Enzym występujący min. w soku jelitowym, rozkładający sacharozę do glukozy i fruktozy.

Sacharoza
Dwucukier złożony z glukozy i fruktozy, połączony wiązaniami glikozydowymi.

Sacharydy (Cukrowce, Węglowodany)
Związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie, czyli 2:1. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: zbożach, ziemniakach, roślinach strączkowych, owocach, a także w organizmach zwierzęcych.

Sacharyna
Sztuczny środek słodzący. Sacharyna jest ok. 300 do 500 razy słodsza od cukru, nie posiada wartości odżywczych (nie jest trawiona przez organizm człowieka). Znajduje zastosowanie przy produkcji napojów, deserów, gum do żucia i produktów dla diabetyków.

Salmonelloza
Choroba zakaźna układu pokarmowego, spowodowana zakażeniem bakterią (pałeczką) chorobotwórczą z grupy o nazwie Salmonella. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową po spożyciu pokarmów zawierających bakterię salmonelli, po około 12-24 godzinach dochodzi do wystąpienia pierwszych objawów chorobowych. Przyczyną zakażenia często są lody, wyroby cukiernicze lub garmażeryjne. Niekiedy źródłem zakażenia mogą być pracownicy będący nosicielami Salmonelli, którzy mają styczność z produkcją żywności.

Saponiny
Związki chemiczne pochodzenia roślinnego. Znajdują się w między innymi w szpinaku, burakach, szparagach. Po wniknięciu do krwiobiegu mogą powodować hemolizę erytrocytów. Zaliczają się do tzw. substancji antyodżywczych.

Sekretyna
Hormon wydzielany przez ściany jelita cienkiego, który pobudza trzustkę do wytwarzania soku trzustkowego bogatego w wodorowęglany i wydzielania go do dwunastnicy.

Segmentacja
Okresowe ściśnięcie jelita na określonej długości, które ułatwia mieszanie jego zawartości.

Serotonina
Hormon pełniący funkcję m.in. ważnego neuroprzekaźnika w ośrodkowym układzie nerwowym i w układzie pokarmowym. Wytwarzany w mózgu z aminokwasu tryptofanu, zmniejsza łaknienie na produkty obfitujące w węglowodany i wywołuje senność.

Siara
Mleko wydzielane przez gruczoły sutkowe kobiety w okresie kilku dni po porodzie. Mleko takie charakteryzuje się większą gęstością, odczynem zasadowym, dużą zawartością białka, którego niemal połowę stanowią immunoglobuliny oraz małą zawartością węglowodanów i tłuszczu.

Sitosterol
Substancja pochodna cholesterolowi obecna w olejach roślinnych. Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz działa przeciwzapalnie.

Skażenie
Zanieczyszczenie drobnoustrojami lub ich toksynami powierzchni przedmiotów, żywności, gleby, wody, powietrza.

Skleroproteiny
Białka proste, nie rozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych kwasach i zasadach, odporne na działanie enzymów proteolitycznych. Do białek tych zalicza się keratynę, kolagen, elastynę i fibroinę.

Składnik odżywczy
Substancja chemiczna dostarczana do organizmu poprzez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ trawienny i wydobywany jest z niego w procesie trawienia. Elementy produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyróżniamy składniki żywności: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne, woda.

Składnik pokarmowy
Substancja zawarta w żywności oddziałująca pozytywnie lub negatywnie na organizm po wchłonięciu do niego.

Skrobia
Węglowodan, najważniejszy polisacharyd zapasowy dla roślin. Jest magazynowany w nasionach, owocach, korzeniach. Najwięcej skrobi znajduje się w bulwach ziemniaków i ziarnach zbóż.

Skrobia modyfikowana
Skrobia która pod wpływem zmian chemicznych, fizycznych lub enzymatycznych posiada inne cechy funkcjonalne. Stosowana jest jako zamiennik tłuszczu, wypełniacz, czynnik żelujący lub zagęszczający.

Słodkość
Właściwość czynnych substancji (głównie mono i disacharydów) lub zawierających je produktów żywnościowych do pobudzania receptorów w jamie ustnej i wywoływania odczucia smaku słodkiego. Słodkość różnych substancji wyraża się w odniesieniu do sacharozy.

Słodzik
Preparat słodszy od sacharozy. Służy do słodzenia napojów i pokarmów.

Smakowitość
Kompleksowe wrażenie odbierane przez zmysły powonienia i smaku oraz powierzchnię jamy ustnej. Smakowitość wiąże się z takimi cechami pokarmów jak: smak, zapach, konsystencja i temperatura.

Sok jelitowy
Lekko zasadowa wydzielina gruczołów jelita cienkiego, zawierający enzymy pochodzące z komórek złuszczonej błony śluzowej tj: amylaza jelitowa, lipaza jelitowa, enterokinaza, aminopeptydazy, dipeptydazy, disacharydazy, nukleazy. Wydzielanie soku jelitowego jest pobudzane przez hormony jelitowe pod wpływem działania papki pokarmowej.


Sok trzustkowy
Lekko zasadowa wydzielina trzustki, jeden z soków trawiennych. Składa się przede wszystkim z wody, wodorowęglanów, elektrolitów oraz enzymów trawiennych (niektóre w postaci nieaktywnych proenzymów) tj: lipaza, trypsyna, chymotrypsyna, amylaza, nukleaza, elastaza, karboksypeptydazy, fosfolipaza, esterazy. Sok trzustkowy wydzielany jest przez trzustkę do dwunastnicy. Sok trzustkowy neutralizuje kwaśną treść pokarmową i trawi wiele składników pokarmowych, przygotowując je do wchłaniania.

Sok żołądkowy
Silnie kwaśna wydzielina wytwarzana w trzonie i okolicy dna żołądka, jeden z soków trawiennych, Płyn bezbarwny, przezroczysty. W skład soku żołądkowego wchodzą: podpuszczka trawi białka mleka, pepsynogen (w kwaśnym pH aktywowany do pepsyny) i rozpoczyna trawienie białek, kwas solny w dużym stężeniu (ok. 1,5 pH), który nadaje sokowi żołądkowemu odczyn kwaśny, lipaza, która rozpoczyna trawienie tłuszczów, śluz chroniący ściany żołądka przed kwasem solnym, czynnikami mechanicznymi, chemicznymi, termicznymi, biologicznymi, a także samotrawieniem.

Solanina
Związek chemiczny, silnie toksyczny glikozyd. W znacznym stężeniu występuje w pędach roślin psiankowatych. Znajduje się ona w największym stężeniu w owocach ziemniaka oraz w niedojrzałych pomidorach. Spożycie znaczących ilości solaniny może spowodować poważne problemy żołądkowe.

Sól
Inaczej chlorek sodu. Stosowana do nadawania smaku pokarmom oraz jako dodatek funkcjonalny i czynnik bakteriostatyczny. Nadmiar prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego oraz innych schorzeń.

Sposób żywienia
Kulturowo i społecznie znormalizowany zespół zachowań związanych z wyborem pożywienia i jego przygotowaniem oraz konsumpcją w posiłkach. Ocena sposobu żywienia obejmuje określenie: ile, czego, jak często i w jakiej postaci człowiek lub grupa ludzi spożywa w ciągu dnia, tygodnia lub miesiąca.

Spożycie żywności
Ilość zwyczajowo spożywanej żywności w ujęciu indywidualnym lub zbiorowym i przeliczeniu na dzień lub rok.

Sprzężony kwas linolowy
Kwas linolowy w którym dwa wiązania podwójne przedzielone są wiązaniem pojedynczym. Izomery tego kwasu posiadają zdolności zmniejszania stężenia cholesterolu i redukcji tkanki tłuszczowej.

Stabilizatory
Substancje utrzymujące niejednorodny układ (np. tłuszcz / woda) i utrwalające jego właściwości fizyczne. Stabilizatory są zaliczane do dodatków do żywności.

Stachioza
Czterocukier w którego skład wchodzą dwie cząsteczki galaktozy, fruktoza i glukoza. Pod wpływem działania bakterii ulega fermentacji w jelitach. Występuje w nasionach roślin strączkowych.

Stan odżywienia
Strukturalny, czynnościowy i biochemiczny stan organizmu, który jest następstwem sposobu żywienia. Wpływa na niego wchłanianie i wykorzystywanie przez organizm składników odżywczych.

Steroidy
Organiczne związki chemiczne, pochodne cholesterolu. W ich skład wchodzą kwasy żółciowe, hormony płciowe i kory nadnerczy, liczne glikozydy.

Sterole
Organiczne związki chemiczne, alkohole należące do steroidów. Ze względu na pochodzenie dzielimy je na fitosterole (pochodzenia roślinnego), zoosterole (pochodzenia zwierzęcego), mikosterole (wyodrębnione z grzybów), oraz syntetyczne.

Strawność
Stopień rozłożenia pokarmu w przewodzie pokarmowym na związki wchłanialne przez jelita.

Stres oksydacyjny
Nadmierne powstawanie wolnych rodników w organizmie między innymi pod wpływem promieniowania, niedoboru witaminy C, E, beta karotenu, kwasu foliowego, nadmiaru ksenobiotyków, nadmiaru niezwiązanych jonów miedzi i żelaza.

Substancja wzbogacająca
Substancja dodawana do żywności. Wzbogaca ją w witaminy i składniki mineralne.

Substancje antyodżywcze (Substancje antyżywieniowe)
Składniki mineralne znajdujące się w niektórych produktach żywnościowych. Powodują zaburzenia metaboliczne, a w niektórych wypadkach objawy chorobowe. Przykładem są kwas szczawiowy i kwas fitynowy, które ograniczają przyswajalność składników mineralnych.

Substancje dodatkowe dozwolone
Substancje normalnie nie spożywane jako żywność. Dodawane są one w czasie produkcji, przetwarzania, pakowanie i przewozu w celu uzyskania danych rezultatów. Mogą być używane pod warunkiem, że nie zagrażają one zdrowiu ani życiu ludzi.

Substancje obce w żywności
Substancje które znajdują się w pożywieniu na skutek celowego dodania lub przypadkowego zanieczyszczenia. Zaliczamy do nich substancje, które nie spełniają warunków określonych dla produktów spożywczych. Mogą to być pozostałości pestycydów, metale ciężkie.

Substancje słodzące
Substancje słodzące nie będące cukrami. W ich skład wchodzą alkohole wielowodorotlenowe, pochodzenia białkowego, syntetyczne środki słodzące. Stosuje się jako dodatki do żywności.

Substancje wolotwórcze
Związki uniemożliwiające wbudowanie się jonu w pierścień tyrozyny, co powoduje powiększenie tarczycy. Występują między innymi w kapuście i rzepaku.

Suplementacja
Przyjmowanie składników odżywczych w formie jedno lub wieloskładnikowego preparatu, którego ilość nie przekracza 100% spożycia zalecanego w normach. Stosuje się przy niedoborze danych składników odżywczych, głównie polecany sportowcom, osobom starszym i ciężko pracującym.

Suplementy diety
Suplementy diety są to poszczególne składniki żywności, substancje dodatkowe, gotowe produkty spożywcze oraz tabletki, kapsułki, proszki lub płyny, których spożycie, w uzupełnieniu zwykłej diety, przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne[1]. Suplementy dostarczają w skoncentrowanej formie składniki odżywcze lub inne substancje o działaniu żywieniowym lub fizjologicznym. Ich stosowanie sprzyja uzupełnieniu codziennej diety deficytowej w niektóre składniki mineralne czy witaminy.

Swoiście dynamiczne działanie pokarmu
Zwiększona przemiana materii po spożyciu posiłku. Największa przemiana materii następuje po spożyciu białka i trwa kilkadziesiąt minut.

Syderoza
Nagromadzenie się w wątrobie, śledzionie lub w szpiku kostnym hemosyderyny – białka kompleksującego żelazo. Występuje u ludzi spożywających dietę o dużej zawartości żelaza lub w stanach nadmiernego rozpadu czerwonych krwinek.

Sygnały hormonalne
Zmiany poziomu we krwi hormonów np. cholecystokininy lub insuliny, mających wpływ na odczuwanie głodu lub sytości.

Sygnały metaboliczne
Zmiany stężenia we krwi produktów metabolizmu składników pożywienia rejestrowane przez wyspecjalizowane neurony podwzgórza i mające wpływ na odczuwanie głodu lub sytości.

Synbiotyk
Połączenie prebiotyku z probiotykiem. Korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit.

Sytość
Uczucie zapełnienia żołądka po spożyciu pokarmu. Powoduje jej oddziaływanie metaboliczne, termiczne i hormonalne na ośrodkowy układ nerwowy.

Szkorbut
Choroba wywołana niedoborem kwasu l- askorbinowego (witaminy C). Objawia się już po 70 dniach diety pozbawionej witaminy C. Wywołuje samoistne krwawienie, bóle mięśni, stawów, patologiczne złamania, ogólne osłabienie.

Sztuka kulinarna
Umiejętność przygotowania i ozdabiania potraw zgodnie z wymaganiami technologii gastronomicznej i estetyki.



Ślina
Sok trawienny o odczynie zbliżonym do obojętnego, wydzielany przez gruczoły ślinowe jamy ustnej. Zawiera białko mucynę, enzym amylazę oraz sól.

Śpiączka cukrzycowa
Następstwo głębokich zaburzeń metabolicznych wynikających z niedoboru insuliny, często kończące się śmiercią. Poprzedza ją wzmożone pragnienie, wielomocz, czasem bóle brzucha i wymioty.

Śpiączka hipoglikemiczna
Obniżony poziom cukru we krwi, zwłaszcza u chorych pozostających przez dłuższy czas na czczo, co może prowadzić do utraty przytomności. Jedną z możliwych przyczyn jest niedoczynność przysadki mózgowej.

Śpiączka ketonowa
Efekt braku lub znacznego niedoboru insuliny. Podstawowymi objawami są wzmożone pragnienie, wielomocz z cukromoczem, obecność w moczu ciał ketonowych, postępujące osłabienie z nudnościami i wymiotami.

Środek spożywczy o niewłaściwej jakości zdrowotnej
Środek spożywczy, który nie odpowiada obowiązującym wymaganiom w zakresie warunków zdrowotnych żywności i żywienia.

Środek spożywczy szkodliwy dla zdrowia lub życia człowieka
Środek spożywczy, którego spożycie w normalnych warunkach i zgodnie z przeznaczeniem może spowodować negatywne skutki dla zdrowie lub życia człowieka, jeżeli zawiera drobnoustroje chorobotwórcze czy zanieczyszczenia pochodzące z mikroorganizmów lub powstałe w wyniku ich obecności w ilości mogącej stanowić zagrożenie dla zdrowia bądź życia człowieka albo zawiera inne substancje toksyczne niezależnie od ich pochodzenia.

Środek spożywczy zepsuty
Środek spożywczy, którego skład lub właściwości uległy zmianom wskutek nieprawidłowości zaistniałych w procesie technologicznym bądź pod wpływem działań czynników naturalnych takich jak: wilgotność, czas, temperatura lub światło albo wskutek obecności mikroorganizmów lub pasożytów, powodując jego nieprzydatność do spożycia zgodnie z przeznaczeniem.

Środki spożywcze (Żywność)
Substancje lub ich mieszaniny zawierające w znaczących ilościach składniki potrzebne do odżywiania organizmu ludzkiego i przeznaczone w stanie naturalnym bądź po przetworzeniu do spożywania przez ludzi.

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Środki spożywcze, które ze względu na specjalny skład lub sposób przygotowania wyraźnie różnią się od środków spożywczych powszechnie spożywanych i zgodnie z deklaracją zamieszczoną na etykiecie są wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem do zaspokojenia szczególnych potrzeb żywieniowych: osób, których procesy trawienia i metabolizmu są zachwiane lub osób, które ze względu na specjalny stan fizjologiczny mogą odnieść szczególne korzyści z kontrolowanego spożycia określonych substancji zawartych w żywności (środki te mogą być określane jako dietetyczne) albo zdrowych niemowląt i małych dzieci.



Tabele wartości odżywczej żywności
Zestawienia przeciętnych ilości energii i składników odżywczych zawartych w różnych surowych i przetworzonych artykułach żywnościowych. Najczęściej podawane są w przeliczeniu na 100 g części jadalnych lub produktu rynkowego.

Taniny
Związki organiczne zbudowane z kwasu galusowego i D-glukozy. Mają postać żółtego proszku. Występują w herbacie i niedojrzałych owocach. Stosowany do produkcji barwników i wyprawiania skór zwierzęcych.

Tasiemczyca
Choroba pasożytnicza ludzi i zwierząt wywoływana przez pewne gatunki tasiemca, po spożyciu mięsa z wągrami tasiemca, z których w jelicie rozwijają się osobniki dorosłe.

Teobromina
Substancja występująca między innymi w ziarnach kakao. Występuje w roślinach przeważnie obok kofeiny, np. w herbacie i yerba mate. Jest substancją pobudzającą czynność serca oraz rozszerzającą naczynia krwionośne. Jej działanie objawia się obniżeniem ciśnienia tętniczego. Teobromina jest pomocna w leczeniu astmy zwiotczając mięśnie gładkie,

Teofilina
Zasadowy związek organiczny pochodzenia roślinnego. Występuje w liściach herbaty. Ma zastosowanie w leczeniu astmy oskrzelowej.

Termogeneza
Wytwarzanie ciepła w organizmie poprzez pracę mięśni, spożywanie pokarmów oraz zmianę warunków otoczenia.

Termogeneza poposiłkowa
Zwiększenie wytwarzania ciepła w organizmie powodowane spożyciem pokarmu.

Tiamina
Inaczej witamina B1. Witamina rozpuszczalna w wodzie.

Tiaminaza
Enzym występujący w mięsie zwierząt rzeźnych i ryb. Rozkłada witaminę B1.

Tłuszcze (Lipidy)
Grupa związków organicznych rozpuszczalnych w niepolarnych rozpuszczalnikach organicznych (aceton, metanol, chloroform) i nierozpuszczalnych w wodzie. Występują w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Tłuszcze pokarmowe
Składniki pokarmowe będące dla organizmu skondensowanym źródłem energii. Występują w postaci smalcu, masła, tranu jak i serów, wędlin, orzechów.

Tłuszcze proste
Estry kwasów tłuszczowych i alkoholi.

Tłuszcze złożone
Związki w których jedna grupa hydroksylowa jest glicerolu jest zestryfikowana np. kwasem fosforowym (fosfolipidy), cukrem (glikolipidy) lub innym związkiem.

Tofu
Produkt roślinny przypominający twaróg stosowany w produktach wegetariańskich. Otrzymuje się go z bogatych wbiałko nasion soi i zwykle wzbogaca w wapń.

Tokoferole
Pochodne tokolu różniące się między sobą ilością i usytuowaniem grup metylowych. Zbiorcza nazwa dla witaminy E. Występuje w kilku odmianach (alfa, beta, gamma, delta), z których najwyższą aktywność wykazuje alfa tokoferol.

Toksyny
Substancje organiczne lub nieorganiczne o bardzo złożonej budowie chemicznej. Mogą być wytwarzane przez drobnoustroje, rośliny i niektóre zwierzęta.

Tolerancja glukozy
Możliwość samoczynnego usuwania z organizmu nadmiaru glukozy z krwi.

Transaminaza
Enzym katalizujący przeniesienie grupy aminowej z aminokwasów na odpowiedni akceptor (ketokwas lub hydroksykwas).

Transferyna
Białko które reguluje stężenie żelaza w osoczu krwi oraz transportuje je do tkanek.

Transkrypcja
Proces zachodzący w jądrze komórkowym. Polega on na kopiowaniu informacji genetycznej z DNA do mRNA.

Translacja
Biosynteza białka zachodząca zgodnie z informacją zawartą w mRNA.

Transport aktywny
Przenikanie związków chemicznych przez błony komórkowe zachodzące z udziałem przenośnika. Wymaga dostarczenia energii, której źródłem jest rozpad cząsteczek ATP.

Trawienie
Złożony proces polegający na rozpadzie składników pożywienia na prostsze substancje zdolne przeniknąć do krwi.

Triacyloglicerole
Nierozpuszczalne w wodzie estry gliceryny i trzech kwasów tłuszczowych. są podstawowym składnikiem tłuszczów.

Trypsyna
Enzym trawienny wytwarzany przez trzustkę. Składnik soku trawiennego. Jest wydzielany w postaci nieczynnego proenzymu trypsynogenu, który uaktywnia się w dwunastnicy. Odpowiedzialna jest za rozkład białek do aminokwasów, katalizuje hydrolizę wiązań peptydowych.

Trzustka
Gruczoł zbudowany z części wewnątrzwydzielniczej i zewnątrzwydzielniczej położony w jamie brzusznej. Wytwarza sok trzustkowy, który zawiera enzymy mające zdolność trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów.

Tyramina
Organiczny związek chemiczny należący do fenetylamin. Występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Występuje w serach pleśniowych, czekoladzie, mięsie czerwonym.



Ubichinon (Koenzym Q)
Organiczny związek chemiczny z grupy chinonów, występujący w mitochondriach komórek roślinnych i zwierzęcych. Jest odpowiedzialny za przenoszenie elektronów w łańcuchu oddechowym. Stosowany jako suplement diety w leczeniu zaburzeń metabolizmu, migren, raka, chorób neurodegeneracyjnych, nadciśnienia oraz w stanach po zatrzymaniu krążenia.

Uchyłkowatość jelita grubego
Obecność licznych workowatych uwypukleń w przewodzie pokarmowym. Najczęściej występuje w jelicie grubym. Nie występuje w odbytnicy.

Układ krążenia
Układ zamknięty w którym krąży krew. Głównym narządem jest serce. Zapewnia ono zaopatrzenie tkanek w substancje odżywcze i tlen.

Układ limfatyczny
Otwarty układ naczyń i przewodów w którym płynie limfa. Główne funkcje układu limfatycznego to: odpornościowa, neutralizująca, odprowadzająca.

Układ moczowy
Układ, który ułatwia wydalanie zbędnych substancji z organizmu. Składa się z dwóch nerek łączących się z moczowodami, którymi mocz wyprowadzany jest do pęcherza moczowego i cewki moczowej.

Układ pokarmowy
System połączonych narządów służący do przyjmowania, trawienia i wydalania pokarmów. Składa się z jamy ustnej, przełyku, żołądka, jelita cienkiego i jelita grubego, oraz gruczołów ślinowych, wątroby i trzustki.

Utlenienie
Reakcja chemiczna podczas której następuje przyłączenie tlenu lub utrata elektronów na etapie atomu, grupy atomów lub cząsteczki związku chemicznego.

Uwodornienie
Reakcja przyłączania wodoru. Wykorzystuje się do produkcji margaryny, gdzie nienasycone tłuszcze roślinne będące cieczami przeprowadza się w temperaturze pokojowej w tłuszcze nasycone.

Używka
Substancja która ze względu na swój skład chemiczny działa na układ nerwowy. Do używek zaliczamy kawę, napoje alkoholowe oraz substancje psychoaktywne, które wpływają na stan świadomości.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE