Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.08.2018 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Substancje i żywność antyrakowa Substancje i żywność antyrakowa

07.01.2011

Choroby nowotworowe w państwach uprzemysłowionych stanowią jedne z głównych przyczyn zgonów. Rak jest chorobą, którą zgodnie wszyscy obawiamy się najbardziej. Jest tym... WIĘCEJ


Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności

30.12.2010

Choroby nowotworowe stanowią jedną z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. Występowanie nowotworów u ludzi w dużym procencie jest uzależnione od czynników... WIĘCEJ


Mandarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Mandarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.12.2010

Mandarynka, czyli młodsza siostra pomarańczy, mniejsza ale słodsza, jak również łatwiejsza w obieraniu i dzieleniu. Mandarynka jest to gatunek rośliny wieloletniej z... WIĘCEJ


Owoce morza - charakterystyka  i wartości odżywcze Owoce morza - charakterystyka i wartości odżywcze

26.11.2010

Owoce morza czyli po włosku "frutti di mare", czy też po angielsku "seafood" w ostatnim czasie zyskują coraz większe uznanie w oczach Polaków. Do niedawna z owocami morza... WIĘCEJ


Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności

09.11.2010

W ostatnim czasie syrop glukozowo - fruktozowy wzbudza wiele kontrowersji i niestety jest on postrzegany przez coraz szerszą rzeszę naukowców jako sprawca wielu... WIĘCEJ


Zawartość tkanki tłuszczowej i wody w organizmie Zawartość tkanki tłuszczowej i wody w organizmie

25.10.2010

Ludzkie ciało składa się m.in. z tłuszczu i wody. Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ciała - amortyzuje stawy i chroni najważniejsze organy, pomaga... WIĘCEJ


Historia i rodzaje chleba Historia i rodzaje chleba

05.10.2010

Chleb jest to rodzaj pieczywa otrzymywanego z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze,... WIĘCEJ


Insulina i leptyna - hormony zarządzające zasobami energetycznymi organizmu Insulina i leptyna - hormony zarządzające zasobami energetycznymi organizmu

08.09.2010

Jak ważne jest spożywanie pokarmów, niech świadczy fakt, że jelita jako jedyny organ poza mózgiem mają komórki neuronowe, które niezależnie zarządzają procesami wchłaniania... WIĘCEJ


Historia alkoholu, metabolizm alkoholu, fakty i mity o alkoholu Historia alkoholu, metabolizm alkoholu, fakty i mity o alkoholu

31.08.2010

Słowo alkohol pochodzi najprawdopodobniej od któregoś z dwóch słów arabskich: al-kuhl (antymon, delikatny, drobny proszek) lub al-ghoul (zły duch). W oparciu o badania... WIĘCEJ


Wzdęcia brzucha - przyczyny i jak im zapobiegać Wzdęcia brzucha - przyczyny i jak im zapobiegać

13.08.2010

Wzdęcia brzucha, które są częstymi dolegliwościami jamy brzusznej powstają gdy gromadzące się w jelitach płyny i gazy nie chcą się dalej przesuwać przez układ pokarmowy.... WIĘCEJ


Odwodnienie organizmu Odwodnienie organizmu

30.07.2010

Odwodnienie organizmu jest to stan organizmu, w którym zawartość wody jest mniejsza od wartości niezbędnej do funkcjonowania. Odwodnienie może stwarzać zagrożenie życia dla... WIĘCEJ


Pomidory - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Pomidory - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

07.07.2010

Pomidory - to bogate pod względem wartości odżywczych i niskokaloryczne warzywa z rodziny psiankowatych, pochodzące z Ameryki Południowej. Dzikie formy tej rośliny można... WIĘCEJ


Wartości odżywcze wołowiny i przeznaczenie kulinarne elementów wołowych Wartości odżywcze wołowiny i przeznaczenie kulinarne elementów wołowych

29.06.2010

Wołowina należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych, o czym decyduje podstawowy skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych. Wołowina jest... WIĘCEJ


Jedzmy ryby morskie! Jedzmy ryby morskie!

11.06.2010

Obserwacja obcych nacji bywa kształcąca. Dowiedli tego skandynawscy naukowcy w latach 60., kiedy bacznie przyjrzeli się Eskimosom. Zauważyli, że mieszkańcy Grenlandii nie... WIĘCEJ


Rzodkiewki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Rzodkiewki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

06.05.2010

Rzodkiewki, które uważane są za skarłowaciałą formę rzodkwi zostały wyhodowane przez egipskich rolników. Ich delikatny smak docenili Egipcjanie, gdzie były przysmakiem... WIĘCEJ


Zatrucia pokarmowe Zatrucia pokarmowe

14.04.2010

Zatruciem pokarmowym nazywamy ostre schorzenie przewodu pokarmowego, występujące w krótkim czasie po spożyciu potraw lub produktów spożywczych zawierających chorobotwórcze... WIĘCEJ


Historia nauki o żywieniu Historia nauki o żywieniu

30.03.2010

Odżywianie człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych... WIĘCEJ


Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.03.2010

Rzeżucha znana też jako pieprzyca, pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie.... WIĘCEJ


Genetyczna otyłość u dzieci Genetyczna otyłość u dzieci

01.03.2010

Mają dopiero dziesięć lat, a już ważą 100 kilogramów. Chodzi o maluchy, które wzięły udział w badaniach brytyjskich naukowców z University of Cambridge i Wellcome Trust... WIĘCEJ


Co to jest żywność ekologiczna ? Co to jest żywność ekologiczna ?

22.02.2010

Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, której sposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej i oznacza między innymi... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 |   »


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »