Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.08.2018 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Rukiew wodna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Rukiew wodna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

11.03.2018

Popularność rukwi wodnej zmalała na przestrzeni wieków; dziś niewiele osób wie, jak w ogóle wygląda i smakuje rukiew, a także co się z nią robi. Warto uzupełnić braki... WIĘCEJ


Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego? Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego?

09.03.2018

Masło klarowane (ghee, ghi) jest szczególnie popularne w medycynie ajuwerdyjskiej, stosowanej zwłaszcza w Indiach. W Polsce również jest ono dostępne w sklepach, ale warto... WIĘCEJ


Częste delegacje, wyjazdy i wakacje - jak radzić sobie z dietą? Częste delegacje, wyjazdy i wakacje - jak radzić sobie z dietą?

07.03.2018

Wielu z nas jako postanowienie noworoczne, obiecuje sobie, że w nadchodzących miesiącach będzie lepiej się odżywiać. Niestety szybko po okresie świąteczno-noworocznym... WIĘCEJ


Soki i koktajle owocowe - fruktozowa bomba czy witalność w płynie? Obalamy mity! Soki i koktajle owocowe - fruktozowa bomba czy witalność w płynie? Obalamy mity!

05.03.2018

Witalność kojarzy się głównie z witaminami, a te - ze smacznym owocami. Właśnie takie skojarzenia zostały ukształtowane głównie przez reklamy soków i etykiety z informacją... WIĘCEJ


Karotenoidy - właściwości, podział i występowanie w żywności Karotenoidy - właściwości, podział i występowanie w żywności

03.03.2018

Karotenoidom zawdzięczamy żółtą, pomarańczową i czerwoną barwę owoców, warzyw ale także występują w drożdżach, rybach, skorupiakach, karotenoidy nadają też barwę piórom,... WIĘCEJ


Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu

01.03.2018

Jednym z najbardziej charakterystycznych, klasycznych dań francuskiej kuchni są ślimaki. Potrawa budząca kontrowersje została spopularyzowana dopiero w XIX wieku. Duży... WIĘCEJ


Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu? Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu?

27.02.2018

Choć sama lipofobia jest zjawiskiem powszechnym, to jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej istnienia. W sklepach popularna jest przecież sprzedaż odchudzonego... WIĘCEJ


Jaką wybrać szczoteczkę manualną czy elektryczną (obrotową, soniczną, ultradźwiękową)? Jaką wybrać szczoteczkę manualną czy elektryczną (obrotową, soniczną, ultradźwiękową)?

25.02.2018

Na rynku są dostępne różne rodzaje szczoteczek do zębów - manualne oraz elektryczne - wśród których wyróżniamy: obrotowe (rotacyjne i rotacyjno-pulsacyjne), soniczne i... WIĘCEJ


Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz! Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz!

23.02.2018

Konsument widząc nadpsute warzywo lub owoc, albo wyrzuci je od razu, albo (żeby nie marnować jedzenia) odkroi zepsutą część i zje pozostałą. W tym przypadku lepiej... WIĘCEJ


L-glutamina, wzmocnienie nie tylko dla mięśni i jelit L-glutamina, wzmocnienie nie tylko dla mięśni i jelit

21.02.2018

Stosowanie aminokwasów jest dość powszechne u kulturystów, przeciętny człowiek ma jednak o nich niewielkie pojęcie. A szkoda, bo aminokwasy takie jak l-glutamina mają... WIĘCEJ


Dieta korporacyjna - jak i czym "żywią się" pracownicy korporacji Dieta korporacyjna - jak i czym "żywią się" pracownicy korporacji

20.02.2018

Dieta korporacyjna rozumiana jako sposób odżywiania się pracowników korporacji jest bardzo zróżnicowana - każdy je jak chce, na co ma ochotę i jeżeli ma czas. W korporacji... WIĘCEJ


Grzyby shiitake - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Grzyby shiitake - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

18.02.2018

Znane głównie dzięki medycynie chińskiej, która uważa je za naturalne lekarstwo na wiele chorób, od niedawna docenione również w Europie - grzyby shiitake stają się coraz... WIĘCEJ


Jak powstaje szynka parmeńska - walory i sposoby podania Jak powstaje szynka parmeńska - walory i sposoby podania

16.02.2018

Prosciutto di Parma, Parma ham - czyli szynka parmeńska - wspaniały, jedyny w swoim rodzaju włoski przysmak mięsny. Ten rodzaj szynki produkowany jest w okolicy Parmy... WIĘCEJ


Jak ćwiczyć, by nie obciążać kolan? Jak ćwiczyć, by nie obciążać kolan?

15.02.2018

Dużo mówi się o tym, że sport to zdrowie, czasem jednak aktywność fizyczna może być też niebezpieczna. Brak rozgrzewki, zła ocena własnej wytrzymałości, nieprawidłowa... WIĘCEJ


Mało znane odmiany fasoli i ich wartości odżywcze Mało znane odmiany fasoli i ich wartości odżywcze

13.02.2018

W Polsce największym zainteresowaniem cieszą się takie odmiany fasoli jak fasola biała, fasola piękny jaś oraz od niedawna czerwona fasola kojarzona głównie z kuchnią... WIĘCEJ


Tyjesz na diecie wegetariańskiej? Sprawdź, dlaczego Tyjesz na diecie wegetariańskiej? Sprawdź, dlaczego

11.02.2018

Dużo mówi się o tym, że dieta wegetariańska jest zdrowa, a wegetarianie żyją dłużej od wszystkożerców. Sporo osób na diecie bezmięsnej zauważa jednak u siebie początkowy... WIĘCEJ


Robaki na talerzu - dlaczego w niektórych regionach owady są kulinarnym przysmakiem? Robaki na talerzu - dlaczego w niektórych regionach owady są kulinarnym przysmakiem?

09.02.2018

Zanim odpowiemy na pytanie postawione w tytule, przedstawimy pokrótce, w jakich regionach możemy zostać poczęstowani takimi przysmakami. To zastanawiające, dlaczego w... WIĘCEJ


Czym są kalorie i dlaczego kaloria kalorii nierówna? Czym są kalorie i dlaczego kaloria kalorii nierówna?

07.02.2018

Zainteresowanie tematem kalorii kumuluje się głównie przy okazji świąt oraz tłustego czwartku. Wiemy więc, że pączek w zależności od sposobu smażenia, nadzienia w środku i... WIĘCEJ


Sztuczne barwniki i aromaty - przedstawiamy jak i z czego powstają Sztuczne barwniki i aromaty - przedstawiamy jak i z czego powstają

05.02.2018

Sztuczne barwniki oraz aromaty poprawiają wrażenia smakowo-zapachowe i wygląd kolorystyczny produktu. Tym razem nie będziemy się zastanawiać jak wpływają na zdrowie -... WIĘCEJ


Mało znane przyprawy, które warto znać Mało znane przyprawy, które warto znać

03.02.2018

Masz wrażenie, że w twojej kuchni panuje nuda? Być może ograniczasz się do stosowania wyłącznie kilku przypraw. Wszystkim znane są zioła prowansalskie, oregano, bazylia czy... WIĘCEJ


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | . . . . | 53 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »